Lemezismertetők

ASPHYX – Deathhammer

Kiadó: Century Media Records

Weboldal: www.asphyx.nl

Kiadás éve: 2012

Stílus: Death metal

Brief Sum: The material mastered by Dan Swanö and recorded in The Mörser and Harrow studios under Harry Wijering sounds brutally stout and massive, and the album cover – as usual for Asphyx albums –  is a brilliant piece of art from Axel Hermann. Another masterpiece has been created in the workshop of the band.

A holland death metal veteránok pályafutását azt hiszem felesleges méltatni. Az 1987-ben alakult csapatot kultikus tisztelet övezi a death metal undergroundban, lemezeik egytől egyig klasszikusak, arról már nem is beszélve, hogy tengernyi csapatra/muzsikusra fejtettek ki óriási hatást. Nevük az idők folyamán egybeforrt a minőséggel, nem hiszem, hogy van olyan Asphyx rajongó, aki bármely albumuk miatt fanyalogna.

Visszatérésük, 2007 január óta nagyon produktív időszakot tud(hat) maga mögött a csapat. A Death The Brutal Way single (2008) után egy évvel később jött a hasonló címmel ellátott korong és a Depths Of Eternity válogatás (az Asphyx és God Cries anyagokat jelentették meg dupla cd-n), míg 2010-ben a kizárólag a kislemezeket, demókat, próbatermi felvételeket csokorba gyűjtő Abomination Echoes válogatással és a Live Death Doom koncert cd-vel/dvd-vel jelentkeztek. Tavaly kettő, a Hooded Menace-szel és a Thanatos-szal közös split anyag látott napvilágot, idén pedig a Reign Of The Brute Ep-t illetve a visszatérés/újjáalakulás óta második, az Asphyx teljes karrierjét figyelembe véve nyolcadik albumát adta ki a zenekar. Nem tagadom, az idei év egyik általam legjobban várt alkotása a Deathhammer volt, ennek megfelelően, vércseként csaptam le a korongra. Death metal fanatikusok (a csapat rajongói) tudják jól hogy az Asphyx albumok nem a zenei kísérletekről szólnak, a csapat azt nyújtja, amit a fanatikusok elvárnak tőlük, nem térnek le egy centire sem az általuk kijelölt útról.

Ez a Deathhammer esetében sincs másként, a jellegzetes, védjegyként aposztrofálható zenei formulákat vonultatják fel a dalok. Mindenféle előjáték, intro nélkül vágnak bele az Into The Timewastes-be. A lendületesen, gyorsan sodró nótát a közepe táján torzított basszusfutammal szövik át, középtempóssá fékezik, melyet követően visszatérnek a gyors részek. Eme felfogásban íródtak a Vespa Crabro és az Of Days When Blades Turned Blunt darabok is, bár ez utóbbi egy súlyos doom váltást vonultat fel. Bólogatós kezdéssel nyit a gyors, agresszív címadó dal, melynek analógiája, ikertestvére – a kezdést leszámítva – a Reign Of The Brute. Lassan menetelő, doom témákkal kezdődik a Der Landser (német nyelvű verziója a Reign Of The Brute Ep-n hallható), amit középtempóssá fokoznak, majd visszatérnek a doom tempók és egy gyönyörű, síri doom szólóval ér véget.

Az Asphyx mindig is mestere volt a súlyos doom tételek megkomponálásának, a lemez ezen oldalát a Minefield illetve a dallamos, a Hooded Menace-szel közös split Ep-ről származó, kevés középtempót is tartalmazó We Doomed You To Death képviselik. Ez utóbbi egyértelműen a lemez csúcspontja, a zenekar eddigi karrierjének egyik legnagyobb himnusza. Végig középtempóban döngöl a The Flood, a korongot záró As The Magma Mammoth Rises-ban pedig minden benne van, amiről ez a zenekar ismert: az emelkedett, epikus megközelítés éppúgy a dal sajátja, mint a középtempók, a gyors és doom elemek, egyben ez a lemez legösszetettebb felvétele. Kegyetlen erővel, súllyal dörrennek meg Paul Baayens gitárjai, vastagon dohog Alwin Zuur basszusa, magabiztosan, pontosan üti a dobokat Bob Bagchus, Martin Van Drunen Jeff Becerra-t idéző gonosz, morbid hörgése a régi, tehát zeneileg maximálisan teljesít a banda, mint mindig. A The Mörser és a Harrow stúdiókban Harry Wijering felügyelete mellett rögzített illetve Dan Swanö által kevert és masterizált anyag telten, vaskosan, brutálisan szól, a zseniális borító pedig  –  mint minden eddigi Asphyx lemezen – Axel Hermann keze munkáját dicséri.

Mit is írhatnék zárszóként? Lényegében semmit. Egy újabb mestermű született a csapat műhelyében.

SAMPLE:
Facebook link

Tracklist:

1. Into The Timewastes
2. Deathhammer
3. Minefield
4. Of Days When Blades Turned Blunt
5. Der Landser
6. Reign Of The Brute
7. The Flood
8. We Doom You To Death
9. Vespa Crabro
10. As The Magma Mammoth Rises

Pontszám: 10

Kapcsolódó cikkek

ASPHYX – Necroceros 

Equimanthorn

Asphyx – „The Rack” és „Last One On Earth” bakelit újrakiadások márciusban!

KMZ

Hot News: Asphyx – First 2013 Live-Dates / Festivals Confirmed!

KMZ

Asphyx Interjú

Dr. Feelgood

Hot News – Asphyx: Premier „Deathhammer” Video Clip

KMZ

Hot News – Asphyx: „Deathammer” Album Formats Revealed For European Release On February 27th, 2012

KMZ

Hot News – Asphyx: Reign Of The Brute” 7″ EP Release!

KMZ

Hot News – Asphyx: Launch First Promotional Song Of Upcoming Album Online; Reveal Tracklisting For „Deathhammer”

KMZ

Hot News – Asphyx: Unveil Cover Artwork For New Studio Album

KMZ

Hot News – Asphyx: Issue Update For Upcoming “Deathhammer” Album

KMZ

Asphyx Interjú

Dr. Feelgood

ASPHYX – Live Death Doom 2CD

Stillborn

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek