Lemezismertetők

ASSAILANT – Wicked Dream

Kiadó: Dockyard 1

Weboldal: www.assailant.se

Kiadás éve: 2008

Stílus: Power / Progressive Metal

 

 

 

 

Ilyenkor adódik a helyzet, hogy akasztják a hóhért! Azaz a kritikust. Ha valamire nem tud mit mondani. Jelen helyzet is egy ilyen. A svéd banda muzsikája három fő összetevőből áll össze: power metal (a feszesség miatt), progressive metal (az összetett szerkezetek miatt) és dallamos death metal (a vokálok okán). Eme három műfaj elegye nagyszerűen kiegészíti, erősíti egymást. Több helyen olvastam, hogy a srácok nem igazán érzik magukénak tökéletesen egyik fent említett színteret sem, ezért maradjunk a metalnál, mert ezzel biztosan nem lövünk bakot.

A hattagú együttesnek ez a második korongja, az első 2006-ban jelent meg Nemesis Within címmel. A mostani górcső alá vett cd-re tizenegy nóta került, köztük az előző albumról akusztikus hangszereléssel újravett Eternal. Nótáikat a három műfaj hatása alatt alkották meg. Igazi begyorsulás nem figyelhető meg, többnyire masszív középtempó uralkodik a számokban. Fifikás, okos gitárjáték (Oskar Norberg és Marcus Sundbom), hasizomdomborító basszus (Jocke Jonsson) és az alapokat nagyszerűen megteremtő dobolás (Patrik Larsson), a lebegő és felemelő melódiák (Peder Sandström) a kiadvány sajátja. Énekesük, Peder Sundqvist kitett magáért a vokális teljesítmény tekintetében. Hangjában van dög, smirgli, érzelem, hitelesség. Hol üvölt, rekeszt, hol a torka mélyéről rántja elő a feledhetetlen dallamokat. Számokat felesleges felemlegetni ugyanis a magas színvonalú előadás biztosítja, hogy a hallgató egy pillanatig se unatkozzon.

Egységes képet mutat mind az elkészült nagylemez, a srácok játéka, mind pedig a zene valója. Nem nélkülözi a modernitás, az ötletességet és az energiát. Ilyen egy 2008-as metal meglepetés.

Tracklist:

1. A Day Tomorrow
2. Wicked Dream
3. The Sin
4. Fade Away
5. …From The Hour Of Birth
6. Catch 22
7. Soul Degenerate
8. Evolution Of The Wind
9. The Cell
10. Eternal (Acoustic)
11. Instincts

Pontszám: 9

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek