Lemezismertetők

ASTRAL DOORS – Jerusalem

Kiadó: Metalville

Weboldal: www.astraldoors.com

Kiadás éve: 2011

Stílus: Heavy metal

Brief Sum: The latest release of Astral Doors follows the tradition of Dio inspired heavy/power metal with quality songs, great riffs and  fantastic solos. The departure of Martin Haglund is barely noticeable, the new line up can do it on their own with one guitar. Let’s hope they’ll get the much deserved appreciation from the metalheads.

A svéd Astral Doors is immár a hatodik nagylemezét adta ki. Korábban megjelent egy amolyan étvágygerjesztőnek (is) szánt válogatásalbum Testament Of Rock címmel, de az igazi rajongók már tűkön ülve várták a 2010-es zseniális Requiem Of Time folytatását.

Tavaly év végén meg is jelent az utód, mely Jerusalem nevet kapta a keresztségben. Nos, legalább olyan jó lett, mint elődje. Bár ez a lemez csak 11 számot tartalmaz és 50 percig tart, tehát jóval rövidebb, mint a Requiem Of Time volt. A dalok azonban megállják a helyüket, igaz jobban visszaköszön az első lemez rockosabb hangzása, megközelítése, hiszen Martin Haglund kiválásával már csak egy gitárral állnak fel. A hangzással nincs is gond, a dalok is a középtempón át a súlyos, gyors tételekig terjednek. A szövegek pedig lazán kapcsolódnak a címből következtethető keresztesháborúk, vallás témakörhöz, de vannak olyan tételek, amiknek nem sok közük van ehhez, pl a klipes Child Of Rock’n’roll vagy a Pearl Harbour. Előbbire egyébként szerintem Dio mester is elismerően bólogat valahol. Dio neve ugyanis megkerülhetetlen, ha az Astral Doors neve szóba kerül. Nils Patrik Johansson (Astral Doors mellett Lion’s Share, Wuthering Heights) énekesnek ugyanis megtévesztésig hasonló hangja van, néha már akár plagizálást is sejthetne az ember. De az Astral Doors zenéje bár mélyen gyökerezik a Dio fémjelezte bandák (Rainbow, Black Sabbath, DIO) zenéjében mégis tud valami egyedit mutatni. Ha másban nem is, legalább a minőségi dalok írásában, ezzel is emelkedik számomra az átlagos heavy/power másodvonal fölé. Sok banda fél kezét odaadná olyan dalokért, mint a címadó, a más említett Child Of Rock’n’roll, a Babylon Rise vagy a Suicide Rime.

Remélem ezzel a lemezzel az élő hangzásukat is újból megtalálják, mert az eléggé megszenvedte a második gitár hiányát, még ha Nils mást is nyilatkozik. Ugyan ha nem is korszakalkotó mű a Jerusalem, de szégyenkezésre sincs ok miatta, remélhetőleg a közönség még nagyobb elismerését is elnyeri vele a svéd brigád, igazán megérdemelnék!

SAMPLE:
MySpace link

Tracklist:

1. Seventh Crusade
2. With A Stranger’s Eye
3. Child of Rock’n’roll
4. Pearl Harbor
5. Lost Crucifix
6. Babylon Rise
7. Suicide Rime
8. The Battle of Jacob’s Ford
9. Operation Freedom
10. The Day After Yesterday
11. Jerusalem

Pontszám: 8.5

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek