Lemezismertetők

ATLANTEAN KODEX – The Annihilation Of Bavaria

Kiadó: Ván Records

Weboldal: www.atlanteankodex.de

Kiadás éve: 2017

Stílus: Epic Heavy / Doom Metal

Brief Sum: It’s a two-for-one record. What we’ve got is a comprehensive picture of the band’s work so far, and also a spin of their latest album with the sound of a cheerful crowd in the background, plus a new song. Even if I don’t really see the legitimacy and choice of songs of the new live record, the songs still hit hard, and the live vibe is uplifting. I have to admit that what I’m waiting for is the new studio album, though.

 

Az Atlantean Kodex 2010-es The Golden Bough első lemeze hamar megfogott. Bár a német csapat 2005-től létezik és jelent már meg kislemezük, sőt koncert anyaguk is, addig még nem hallottam róluk, de az első hangoknál már tudtam, hogy nagyon tetszeni fog, amit csinálnak. Aztán beleástam magam a lemezbe és egyre jobban elvarázsolt.  Pár év múlva jött a folytatás is, The White Goddess címmel és rajongásomat ez a kiadvány is csak fokozta. Azóta eltelt négy év és ideje volt egy újabb koncert anyagnak. 🙂 Ezúttal videó is készült, így jobban részesei lehetünk az élő hangulat élményének. A képanyagot nem láttam, írásom csak az audio résszel foglalkozik.

Pár érdekesség a kiadványaikkal kapcsolatban. The Annihilation of … címmel ez immár a harmadik koncertlemezük! Ami csak azért különös, mert stúdióanyagból kevesebb van. A másik érdekesség az aktuális lemezzel kapcsolatban, hogy két dal után eljátsszák a teljes The White Goddess albumot, a lemezről ismert számsorrendben. Majd levezetésként pár régebbi dalt és egy vadi újat kapunk. Az Atlantean Kodex valóban szokatlan utat jár.

Az Atlantean Kodex heavy metalba gyökerező zenét játszik, olyan csapatok útján, mint az Iron Maiden, Manowar, Bathory. Általában hosszú epikus dalokban gondolkodnak, de vannak gyors, lüktető tételeik is. A szövegvilágot a mitológia hatja át. Szavakkal nehezen írható körbe, hallani kell őket!

A lemez egy demós dallal kezdődik, eleinte az intróként funkcionáló tenger zajától nem is lehet hallani a közönséget. De aztán szerepet kapnak, ahogy egy jó koncertlemezen kell. A folytatás egyik nagy kedvencem, a Pilgrim, úgy érzem ez kötelező tétel lehet fellépéseiken. A 10 perces nóta méltóságteljes hömpölygésével magával ragadó. Ezután következik a teljes The White Goddess lemez, intróval, átvezetővel egy az egyben. Aztán visszatérnek a demós anyaghoz. Ezek a dalok teljesen megállják a helyüket, bár a közönséghangok alapján kevesen ismerik őket. A melankólikus The White Ship után az új dal extra lendülettel tör utat. Az erős Iron Maiden áthallás könnyen befogadhatóvá teszi. Jó a lüktetése, de túl sok hatás hallatszódik benne. Ennél egyedibb darabra számítottam, mentségük annyi, hogy nagyon jó! 🙂

A végére egy régi dal került, A Prophet in the Forest, ami a The Golden Bough-on is szerepelt. Zárás nem lehetett más, mint az The Atlantean Kodex.

A koncertfelvételeknek két nagy főszereplője van, maga a zenekar és a közönség. Sok helyen rendesen lehet hallani a hangjukat. De a közönségénekeltetést nem erőltetik annyira, mint amennyit elbírnának a dalok és amennyire lelkes az embertömeg. Azért, mint az elvárható, a Twelve Stars and an Azure Gown lírája és szellős kísérete rendesen hagyja érvényesülni a csordavokát. Persze sok más dalban megmutatkoznak az ózós részek, néha a Live After Death klasszikus irányába sodorva a hangulatot, amiről persze az új dal is tehet.

Kettő az egyben lemez lett. Kapunk egy átfogó képet a csapat eddigi munkásságáról és meghallgathatjuk hiánytalanul legutóbbi lemezüket a lelkes közönség zajával kísérve, sőt még egy új dalt is hallhatunk. Még ha nem is értem az újabb élő lemez jogosságát és dalválasztékát, a nóták továbbra is ütősek, a koncerthangulat felemelő. Azért én már az új stúdió albumot várom.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

Disc 1
1. From Shores Forsaken
2. Pilgrim
3. Trumpets of Doggerland
4. Sol Invictus
5. Bilwis
6. Heresiarch

Disc 2
1. Twelve Stars and an Azure Gown
2. Der Untergang der Stadt Passau
3. Enthroned in Clouds and Fire
4. White Goddess Unveiled
5. The White Ship
6. Kodex Battalions
7. A Prophet in the Forest
8. The Atlantean Kodex

Pontszám: 10

Kapcsolódó cikkek

ATLANTEAN KODEX – The White Goddess

Saint-Savin

Hot News: Atlantean Kodex – German Epic Metal Kings Unveil Song From Anticipated New LP At Revolver

KMZ

Hot News – Atlantean Kodex: New Album From Epic German Metal Outfit Underway

KMZ

ATLANTEAN KODEX – The Golden Bough

Saint-Savin

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek