Lemezismertetők

AUDREY HORNE – Pure Heavy

Kiadó: Napalm Records

Weboldal: www.audreyhornemusic.com

Kiadás éve: 2014

Stílus: Hard Rock

Brief Sum: Another ­spectacular classic rock album from a band consisting of members of Norway’s metal elite, in spite of the rather short time that elapsed since Youngblood. Total revival of the 70’s and early 80’s is what’s going on here, but with style and identity. In the most authentic and legitimate way, that is.

 

A retro vonal mellett elkötelezett zenekarokat azért lehet becsülni, mert egész új nemzedékeket kalauzolhatnak a valóban élő hangzások, na meg a rock / metal igazi gyökerei felé. A spektrum persze itt is igen széles, de mondjuk az okkult doomos iránytól a Purple / Zeppelin ihlette dolgokig gyakorlatilag mindenre érvényesek a fentiek. Az Audrey Horne-ban tömörülő, részben black metalos háttérrel rendelkező norvég muzsikusokról – az élen az Enslaved gitáros Arve „Ice Dale” Isdallal! – pedig legkésőbb a mostani évtized eleje óta tudható, hogy jól áll nekik ez a régi vágású rockzene és hogy tartalommal is képesek megtölteni a nagy „visszatekintősdit”. 2002-es megalakulása óta ugyanis már az ötödik albumával rukkolt elő a Twin Peaks sorozat női szereplőjéről elnevezett banda és jóllehet a kezdeti időkben még leginkább a 90-es évek hatásait lehetett kimutatni náluk, a dallamok fontosságát már akkor is szem előtt tartották. Ahogy a nyers hangzás is állandó ismérvük.

Rockzene, méghozzá a 70-es / kora 80-as évek megszólalását és hangulatvilágát idéző rockzene – ezzel elég közel is kerültünk a mai Audrey Horne lényegéhez. A Wolf In My Heart rögtön a lemez nyitányaként nem kevesebbre vállalkozik, mint az egészen korai KISS megidézésére, még ha valamivel kifinomultabb formában is. A gitártémák és az énekes Toschie feltűnően Paul Stanley-s dallamfordulatai mindenesetre biztos alapot adnak mindehhez. A jelenkorhoz a Brit Heavy Metal Új Hullámának formanyelvét alkalmazó Holy Roller és Into The Wild, illetve a leplezetlenül Iron Maidenes High And Dry és Volcano Girl hoz a „legközelebb” (utóbbit leszámítva ezek jelentik az anyag leglendületesebb pillanatait). A többi nótát viszont konkrét hasonlítgatások nélkül tényleg a gyökerekig visszaásó, ugyanakkor abszolút kortalan gitárzeneként tudnám összefoglalóan leírni. Ne feledjük, itt csupa negyven év körüli arc játszik…

Mint már utaltam rá, fogós dallamokban nem szenvednek hiányt a számok – Toschie mindvégig brillírozik! –, az Out Of The City-t mégis érdemes külön kiemelni. Ez tudniillik a Pure Heavy szemérmetlenül slágeresre megírt dala, kellően lökött klippel megtámogatva (az Amon Amarth frontember Johan Hegg és becses neje is felbukkan benne). Ha pár hónappal előbb jön ki a lemez, akkor akár az idei nyár sikerszáma is lehetett volna – de semmi vész, nyár (és nyári fesztiválszezon) lesz jövőre is!.. Persze a rend kedvéért jegyezzük meg, hogy a tapsolós dobütemekkel kísért Tales From The Crypt sem marad el tőle.

Itt-ott a nagy rock / metal himnuszok némelyikére utaló szövegrészleteket is hallani. A szövegi mondanivalóra egyébiránt nem fektet komoly hangsúlyt a csapat, bár az ő esetükben ez nem is szigorú követelmény. Ők szórakoztatnak, mégpedig igényesen és tartalmasan. A játékidő sem sokkal lépi túl a negyven percet a régi jó „No fillers, just killers” szellemiség jegyében. Van egy tippem, hogy bakeliten is megjelenik az anyag!

Ha tetszett a Youngblood, akkor ne hagyd ki a nyílegyenes folytatását, a Pure Heavy-t se! A kettő között alig másfél év telt el, ám Ice Dale-ék nem adták alább!

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Wolf In My Heart
2. Holy Roller
3. Out Of The City
4. Volcano Girl
5. Tales From The Crypt
6. Diamond
7. Into The Wild
8. Gravity
9. High And Dry
10. Waiting For The Night
11. Boy Wonder


Pontszám: 9

Kapcsolódó cikkek

Audrey Horne – Holy Roller (Official Video)

KMZ

Audrey Horne leleplezte közelgő albumának borítóját

KMZ

Hot News: Audrey Horne – Chartbreakers on Tour

KMZ

Hot News: Audrey Horne premiere new video on Classic Rock, Metal Hammer…

KMZ

Hot News: Audrey Horne – Youngblood & New Clip

KMZ

Hot News: Audrey Horne – Album Preview

KMZ

Hot News: Audrey Horne – Album Update & Live Dates

KMZ

Hot News: Audrey Horne with new album “Youngblood” in the shape of their life + release in February, tour in march 2013!

KMZ

Hot News: Audrey Horne confirmed for Sweden Roc Festival + new record release „Youngblood“

KMZ

Hot News: Audrey Horne – Signed with Napalm Records + upcoming album 2013!

KMZ

AUDREY HORNE – Le Fol

A honlap alapértelmezése

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek