Lemezismertetők

AURORA – Tűréshatáron Túl

Kiadó: 

Weboldal: www.aurora.hu

Kiadás éve: 2008

Stílus: Punk / Rock

 

(scroll down for English Version)

 

 

Az Aurora munkássága eléggé széles skálán mozog. Átéltek már dolgokat ezek az arcok, az nem vitás. Elég régóta űzik a szakmát. Sok mostani punkernek már nem jön be a zenéjük, mert állítólag elmentek egy másik irányba, persze ez a másik irány is abszolút relatív. A lényeg, hogy a zenekar eléggé pontosan megfogalmazza a honlapukon, hogy az új lemez borítója miért nem az, aminek látszik. Van egy régebbről jövő szitkozódás a banda körül. Hogy keményen, már a szélsőjobbos eszméket küldik ezerrel, ami lehet igaz, lehet nem. A szövegíró Pusztai Zoli (aki más zenekaroknak is ír szövegeket ezerrel) politikai / világnézete állítólag egyértelműen a nemzeti értékek szélsőségességét mutatja meg. Végül is az Aurora szövegein ez nem látszik, s mivel a zenekar is megmondta, hogy az ő szövegeik egyik oldalt sem kívánják megcélozni állásfoglalásukkal, ezért ezt higgyük el szépen nekik.

A borító is, ha szúrja valakinek az oldalát, olvassa el, mit jelent, fent van a honlapon. 25 év nem kevés idő, s a zenekar ezt, mint egy Jubileumi lemezt akarta közzétenni. Tény és való, hogy az ország punk zenét hallgató tömegét már erősen több részre lehetne osztani. A nem bakancsos, nagyon intellektuel arcok nem hallgatnak Aurorát, s meg is fogalmazzák, hogy miért, s vagy igazuk van, vagy nem. Aurorát többnyire a bakancsos arcok hallgatják, de ők meg tuti nem hallgatnak meg más punknak nevezett zenéket, maximum az Exploited-ot vagy talán még a Casualtiest vagy a Misfitset. Nem tudom, mi miatt van ez a ketté (vagy még több felé) szakadás, mindenesetre szerintem egyszerűen arról van szó, hogy nem menő már hallgatni ilyeneket. Azért meg kell hagyni a nemzeti téma is már kellőképpen divatos jelleggel bír, s elég széles azon arcok skálája is, akik foglalkoznak ezzel a témával. Nem csak tipikusan punk zenekarokat érint meg a haza témája.

Persze az is relatív, ki mit ért azon, hogy foglalkozunk a hazával, teszünk érte, mert sok esetben pont attól még, mert nem megyünk ki a nyálunkat verni az utcákra, attól még nem vagyunk passzívak, sőt… Na ennyi elkanyarodást óhajtottam bele rakni.

Vizsgáljuk csak a zenét. A korábbi anyagokon lévő fúvósok háttérbe vannak szorítva, nem is kis mértékben. Legjobban talán a Viszlát Iván! anyagukhoz tudnám hasonlítani az aktuális korongot, hiszen itt is az ominózus anyaghoz hasonlóan, támadó, rendszerellenes szövegek bukkannak fel.

Maga a zene kellemes, dallamos punk rock, ami az old – school témákat idézi meg. A szövegeket olvasva tényleg nincs olyan érzetem, mintha húzna a szívük bármilyen oldalhoz is, hiszen bőven van okunk arra, hogy mindegyik oldalt ostorozzuk, mert kb. mindkét oldal egy nagy nullát ér. A lemez a szolnoki Denevér stúdióban lett felvéve. Nem dörren akkorát az anyag, hogy leszakad a fejem, de gondolom nem is ez volt a lényege a lemeznek. Ehhez a zenéhez abszolút korrektül szól a lemez. Azt kell, hogy mondjam, jó kis lemez született a zenekartól, jó számokkal operálva.

Lehet mondani a zenekarra akármit, ezen a lemezen nincs meghatározó momentum, ami arra utalna, hogy a zenekar milyen oldalon áll. És ha áll is, akkor nem szélsőséges módon fogalmazzák meg, de itt még enyhén sincs fogalmazva, hogy palolni akarnának. Egyszerűen helyzetjelentést hallhatunk. Mindenesetre jópofa kis rock / punk lemez született a győri brigádtól.

————————–

ENGLISH VERSION:

Aurora’s work moves on a pretty wide range. They lived though things that’s not questioned. They’re doing their jobs in a long time. A lot of present punkers don’t like their music ’cause they say that Aurora went to an other direction, of course that other direction is totally relative too. The essential thing is that the band draws up on their webpage that thier new album’s front cover is why not what it seems. There is some swear around the band rooted in the past. That they state themselves as an extreme right band, which could be true or false. The lyricist Zoli Pusztai’s (who write lyrics to a lot of other bands) ideology is reportedly unambiguously shows the national value’s extremity. After all we can’t hear this on Aurora’s lyrics and the band told that they don’t try to aim their music to any side and we should believe them.

And those who think that the cover is outrageous should read it’s menaing on their site. 25 years are not a short time, and the band would liked to give forth this release as an album of jubilee. It is a fact that the country’s people who listen to punk music can be easely divided to several parts. The non-brogue bearer, really intellectuel faces don’t listen to Aurora, and they tell it why, they may be right or not. Aurora’s music is mostly listened by brogued guys, but they don’t listen to other punk bands, maybe some Exploited, Casualties or Misfits. I don’t know why there’s this splitting, anyhow I think this could be because that it is not a cool to listen to such music anymore. But I have to say that the nationality-theme is sufficiently stylish in these days, and the guys who care for this are moves on a wide scale. Not only punk bands are inspired by our homeland’s matter.

Of course it’s relative too what they mean on that we care for our country or we do something for it, since in a lot of cases when we don’t go out to the streets to play hardball we are fucken far from being passive… That was enough departing.

Examine only the music. The wind instruments compared to their older releases are brought to the background. I may collate this one to Viszlát Iván! since there are a lot of offensive, riotous lyrics popping up.

The music itself is fine, melodic punk rock which recalls the old-school feel of the genre. While I read their lyrics I never felt that they are leaning to any side, since we got enough reasons to whip all of them because non of them worth more than zero. The disc is recorded in the Denevér studio of Szolnok. It won’t rips off my head by it’s sound but that might wasn’t an aim in the creation of the album. It is absolute correct for this cd.

I have to say that it is a really nice album operating with fine songs. They can say anything on the band but there are no decisive moments on Tűréshatáron Túl that place them on any side. Or if you find any they are not extreme compositions and they never mean to preach. We can hear a simple statement of position. Anyway this is a fine rock/punk album by Aurora.

Tracklist:

1. Valamit tennünk kellene
2. Kíváncsi lennék rá
3. Októberi emlék (2006)
4. Ide oda sehova
5. Hány perc van hátra ?
6. Igaz mese
7. Elrepülni jó lenne
8. Fizetni kell
9. Az a hír járja
10. Ez még ugyanaz
11. Az élet néha másról szól
12. Több van, mint amit hazudnak

Pontszám: 9

Kapcsolódó cikkek

Aurora – új videoklip, klasszikus dal: nézd meg a Viszlát Iván dalhoz készült új felvételt

KMZ

Aurora – csütörtökön koncert a Barba Negra Trackben, elérhető a teljes Petőfi TV-s akusztikus koncert felvétele

KMZ

Aurora Interjú

KMZ

Aurora – ingyenes akusztikus koncert holnap az A38 Hajón

KMZ

AURORA – holnap este a Barba Negrában mutatják be a 30 éves Viszlát Iván lemezt

KMZ

Aurora – 30 éves a Viszlát Iván album, hosszú idő után újra elérhető a ‘88-as demoval együtt

KMZ

Aurora – Friss videoklip egy klasszikusra: „Jó időben”

KMZ

Aurora – Budapesten a 35 év rock and roll, 2 órás koncerttel szülinapoznak a Barba Negrában!

KMZ

Aurora – csütörtökön Előre Kurvák Gengszterek album-újrabemutató koncert, hosszú idő után ismét kapható a klasszikus lemez!

KMZ

“Előre Kurvák Gengszterek” – jubileumi Aurora koncert és limitált újrakiadás

KMZ

Az új Aurora lemez a MAHASZ lista élbolyában, február 4-én dupla lemezbemutató koncert a Junkies társaságában!

KMZ

Aurora „Se fájdalom, se félelem” – Dupla stúdióalbum hazánk legendás punk triójától

KMZ

Auróra – Aktuális hírek

KMZ

Aurora – Nem történik semmi (hivatalos videoklip)

KMZ

Aurora – Ez a város (Akusztikus verzió 2014) video

KMZ

Aurora – „Még nem ez a tréfa vége” lemezbemutató koncertek

KMZ

Klippremier – Aurora: Miért ne lennél

KMZ

KKMH Rockház Budakalász – Leander, CAFB, Aurora, Hollywood Rose – indul a rockbuli!

KMZ

Auróra Interjú

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek