Lemezismertetők

AVANTASIA – The Mystery Of Time

Kiadó: Nuclear Blast

Weboldal: www.tobiassammet.com

Kiadás éve: 2013

Stílus: Symphonic Power Metal

Brief Sum: The latest release of Avantasia doesn’t live up to the expectations created after the first 2-3 albums of the series. The guest vocalist, the musicians are awesome as always, but most of the songs and the whole album leave a lot to be desired.

 

Több mint egy évtizede már, hogy egy ismerősöm a kezembe nyomta Tobias Sammet Avantasia: The Metal Opera cd-jét. Első hallgatásra betalált nálam és azóta is rajongója vagyok, ahogy a Metal Opera 2-nek is. 6 év kihagyás után megjelent a Scarecrow, ami még mindig egy nagyon magas szintű produktum volt, de a 2010-es Wicked Symphony és az Angel Of Babylon már nem tudta az elvárt minőséget hozni. Voltak rajtuk nagyszerű dalok, de összességében inkább megfáradt, mint izgalmas produkció benyomását keltette. A Scarecrow után a csapat végre „életre kelt”! Vagyis  volt Avantasia turné, amit 2010-11-ben egy újabb követett, hiába fogadkozott Tobi, hogy a 2008-as lesz az első és az utolsó. Persze ilyet hallottunk tőle már a lemezek kapcsán 2004-5 tájékán is. A turnék valahogy megmentették a Wicked trilogy 2-3. albumát, és hát itt az új lemez és vele együtt egy minden eddiginél komolyabb turné is bejelentésre került.

Így el is jutottunk a Mystery Of Time-hoz. A recept a szokásos, ami most jót és rosszat is jelent együtt. Tobias írja a zene egészét, főszerepet kap az énektémákban (sőt, az összes basszustémát is ő játszotta fel) és hozzá csatlakozik számtalan nagy név a rock/metal színtérről. Új résztvevőkből elég sok van és a lista nagyon is illusztris: Biff Byford, Ronnie Atkins, Joe Lynn Turner, Eric Martin az énekeseket hadát erősíti, míg a lemezen most az Uriah Heepet újra energiával megtöltő Russel Gilbrook dobol. Érdekesség, hogy szerepet kap gitáron az Ayreon sorozat atyja, Arjen Lucassen is! Persze a szokásos résztvevők közül most is itt van szinte mindenki. Michael Kiske, Bob Catley, Oliver Hartmann, Sascha Paeth, Miro Rodenberg, de sajnos hiányzik Jorn Lande és most Henjo Richter sem kapott feladatot. A felállás tehát ezek ellenére adott volt, hogy Tobias ismét valami nagyot alkosson, de hiába hallgatom már több mint egy hónapja az albumot, még most sem tudok semmi igazán pozitívat írni róla.

A témák nagy része jó, de valahogy nem áll össze egy egységes egésszé a lemez, mint a korábbi Avantasia korongok esetében, pedig itt újra súlyosabb szerepet kapott egy, az albumon átívelő történet. Az énekesek hozzák a kötelezőt, egy autóversenyes hasonlattal élve még így is állva hagyják Tobias-t, akinek az, hogy kopik a hangja élőben már régóta megfigyelhető, de most már a lemezen is jobban hallható. Nagy kár érte, mert így, hogy ő énekel a legtöbbet elég erőssé válik a kontraszt közte és a meghívottak között. Nem azt mondom, hogy csak és kizárólag a basszustémákkal foglalkozzon a jövőben, de esetleg átengedhetné Michael Kiskének vagy valaki másnak a terep egy nagyobb részét.

A dalok között vannak kimondottan jók, pörgősek, mint pl a Where Clock Hands Freeze, a Dweller In A Dream vagy a középtempósok közül kitűnő Black Orchid, de ez nem menti meg az albumot, nem húzza ki a szürkeség mocsarából. A 10 perces számok (Savior In The Clockwork, The Great Mystery) is egy idő után unalomba fulladnak, egyszerűen nem tartják fenn az ember érdeklődését. Nem ehhez szoktunk az Avantasia albumokon, az üresjáratok régen nagyon nem voltak jellemzők a dalokra, inkább legyen 50 perces akkor a lemez, de felesleges egy órásra duzzasztani, ha nem tudják minőségi muzsikával megtölteni, szerintem mindenki meglett volna akár egy 10 perces epikus dallal is, ha az cserébe egy-két fokkal magasabb színvonalú. Pozitívum, hogy rendes nagyzenekarral dolgoztak, nem konzerv szimfonikus elemekkel, ezúttal a potsdami Deutsches Filmorchester Babelsberg kísérte őket.

Régi rajongóként nekem az album csalódás volt, de nem mondom, hogy aki teljesen Avantasia szűzként hallgatja meg annak nem tetszhet, mert egy kezdő zenekartól egy ilyen teljesítmény után elismeréssel beszélnénk. Tobias azonban ennél magasabbra tette már több alkalommal is azt a bizonyos lécet és most bizony leverte a The Mystery Of Time-mal. Sajnos az Avantasiát is elérte Tobias alkotói válságszerűsége, hiszen az Edguy sem képes a régi idők színvonalát elérő lemezeket készíteni és most úgy tűnik az Avantasiára is ez a sors vár. Lehet Tobiasnak jót tenne egy kis szünet, hogy feltöltse a kreatív energiáit.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Spectres
2. The Watchmaker’s Dream
3. Black Orchid
4. Where Clock Hands Freeze
5. Sleepwalking
6. Savior in the Clockwork
7. Invoke the Machine
8. What’s Left of Me
9. Dweller in a Dream
10. The Great Mystery


Pontszám: 6

Kapcsolódó cikkek

Hétfőn Avantasia koncert – itt az összes vendégénekes listája!

KMZ

Avantasia Interjú

KMZ

Avantasia – The Raven Child: „Karácsonyi puding”, súlyos mondanivalóval

Muszka Zsuzsanna

Avantasia – Új lemez és budapesti koncert jövő májusban

KMZ

Avantasia koncert a Barba Negrában

KMZ

KME videók: Avantasia, Motus Tenebrae, Votum, Idol Of A Broken Mind, Necrosavant etc.

KMZ

KME videók: Motus Tenebrae, Avantasia, Charm Designer, Greenleaf, Pilgrim, Imminence

KMZ

Az Avantasia visszatért; új album és világkörüli turné hamarosan!

KMZ

Hot News: Avantasia – W:O:A Warm-Up Show 2014

KMZ

Hot News: Avantasia – Full Album Stream Available!

KMZ

Hot News: Avantasia – New Album Out On Friday!

KMZ

Hot News: Avantasia – “Sleepwalking” Single And Video Available Now!

KMZ

Hot News: Avantasia Shoot „Sleepwalking” Video Clip & Release New Single

KMZ

Hot News: Avantasia New Album Trailer and More Tour News!

KMZ

Hot News: Avantasia – First New Track „Invoke The Machine”

KMZ

Hot News: Avantasia – Bob Catley to Join As Guestsinger on the Album and the Tour

KMZ

Hot News: Avantasia – The Mystery Of Time Album Artwork Revealed

KMZ

Hot News: Avantasia – Song Titles And More Guests Announced!

KMZ

Hot News: Avantasia – Eric Martin Of Mr. Big Joins As Guest Singer!

KMZ

Hot News: Avantasia – Ronnie Atkins Of Pretty Maids Confirmed As A Guest Vocalist On The New CD

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek