Lemezismertetők

AVANTASIA – The Scarecrow

Kiadó: Nuclear Blast

Weboldal: www.tobiassammet.com

Kiadás éve: 2008

Stílus: Power Metal

 

 

 

Tobias Sammet 2001-ben hatalmasat robbantott az Avantasia: The Metal Operával, rá egy évre ki is jött a folytatás, ami még az elsőnél is nagyobb sikert aratott. Azóta számtalanszor nyilatkozta, hogy lezárta az Avantasia sztorit, nem tervezi újabb részek kiadását. Tavaly kezdtek szálingózni a hírek, hogy Tobias elkezdett munkálkodni egy új Avantasia lemezen, majd idén január végén meg is jelent jelen írás tárgya az Avantasia: The Scarecrow.

Tobias a mesebeli lányhoz hasonlóan igazat is mondott meg nem is. Hiszen itt egy új Avantasia lemez, viszont ennek a története egy teljesen más világba kalauzolja a hallgatókat. Az első két metal opera egy kitalált középkori/fantáziavilágban játszódott, a Scarecrow ellenben egy modernebb korba repít. A sztori a Madárijesztő belső vívódásairól szól a kudarcon és látszólagos sikeren keresztül, egy lány megmentéséről sem lesz benne szó, egyházi személyek pedig végképp nincsenek! A zene is jelentősen módosult az előző Avantasia részek óta, nagyjából tükörképe az Edguy zenei változásának. Ezen nincs is mit csodálkozni, tekintve, hogy mindkét helyen mindenki Hellfire Tobija a zenei agy. A zenei kép is elég változatos, megtalálható egyebek mellett a régi Edguyra is jellemző germán speed metal, modern rock, sőt még némi musicales hatás is megfigyelhető.

A zenészek teljesítményére nincs és nem is lehet panasz. A dobokat a Kissből ismert Eric Singer püföli, a gitárrészeket Sascha Paeth és Henjo Richter (Gamma Ray) játszotta fel, a basszust Tobias kezeli. Vendégzenészek és énekesek tekintetében is jelentős változás történt. Az eredeti Avantasian éneklő Kai Hansen itt csak szólózik, Tobiason kívül visszatér Oliver Hartmann, Bob Catley és akire valószínűleg mindenki kíváncsi: Michael Kiske. Kiske azonban jóval kisebb szerepet kap ezen a lemezen, mint az eredeti Metal Operán. Új arc Jorn Lande, Roy Khan, Alice Cooper és Amanda Sommerville. Mindegyikük karakteres, egyedi orgánummal bír, ezzel is megkönnyítve a hallgatók dolgát a karakterek elkülönítéséhez. Úgy gondolom, hogy közülük csak Sommerville kisasszony szorul bemutatásra. A hölgy az Usaban született, de az öreg konstinensen alkot, szerepelt már vendégként az Edguy, a Kamelot, az Epica és az After Forever lemezein is. Vendégzenészként feltűnik egy szóló erejéig Rudolf Schenker a Scorpionsból és a már említett Kai Hansen.

Közel-keleti dallammal indul a lemezt nyitó Twisted Mind, majd ehhez csatlakozik Roy Khan a pszichiáter szerepében. Tobias is jól teljesít a dalban, kezdődalnak tökéletes. Ezt követi a címadó Scarecrow, ami a lemez leghosszabb dala a maga 11 percével. Azonban egy pillanatra sem fullad unalomba, végig fenntartja a hallgató érdeklődését. A bevezető dallam többször is visszatér, nagyszerű szólót is kapunk. A Shelter From The Rain egy nagyszerű speed metal szerzemény, simán ráférhetne egy régebbi Edguy lemezre is. Ezek után éles váltás következik a Carry Me Over képében, talán a legpopulárisabb szám az egész lemezen, klip is készült hozzá, könnyedebb szerzemény, hatalmas megfejtéseket senki se várjon tőle. Ezt követi a What Kind Of Love ballada Tobias és Amanda duettjével, kellemes, amolyan nyugtató darab. Szerencsére az Another Angel Downnal felpörgetik a tempót a srácok. Ezt a dalt már a lemezt felvezető kislemezen is meg lehetett hallgatni. Valamiért nekem folyamatosan az Edguy Rocket Ride lemeze járt a fejemben, ahogy hallgattam, mintha csak onnan maradt volna le, de ez semmit se von le az értékéből, lendületes, felettébb élvezetes tétel.

A soron következő The Toy Master a lemez talán legérdekesebb tétele, van benne bombasztikus többszólamú énektéma és jó kis gitárszóló is. Alice Cooper nagyszerűen alakítja a mágnás szerepét, “negédes” hangjával csábítja magához a főszereplőt. Devil In The Belfry is jó példa Tobias Helloween hatásaira, felpörgetett tempójú szerzemény ez is, Jorn Lande és Tobias nagyszerű énekével. Cry Just A Little, mondja a következő szám címe, valóban alkalmas lehet ilyen hatás kiváltására is, jól sikerült akusztikus dal a főszereplő és annak jó oldalát játszó Bob Catley duettjével. Oliver Hartmann is feltűnik végre az I Don”t Believe In Your Loveban, ami szintén a keményebb dalok vonalát erősíti, húzása van a dalnak. Végül az albumot záró, a kislemezekről már szintén ismert Lost In Space-t élvezheti a hallgatóság. Kissé elszállós pop/rock dal, mégsem válik rendszer-idegenné, jó befejezése a lemeznek. Folytatása következik?

A Scarecrow biztosan meg fogja osztani a rajongótábort. Lesz, aki fanyalogni fog a kevésbé “true” megközelítés miatt, és nyilván sokan fogják egyszerű rókabőrnek kikiáltani a lemezt. Valóban kifogásolható a névválasztás, nyilván megvannak az okai, például: drágább lenne egy új nevet reklámozni és az Avantasia név igen jól cseng már régóta a metalos fülekben, de adjuk meg Sammetnek a jogot, hogy a saját agyszüleményei elnevezéséről döntsön ő. A lemez meggyőződésem szerint az Avantasia név nélkül is sikeres lehetne, nagyon jó dalok vannak a lemezen, a szereplők is garanciák a magas minőségre. Dicséretes továbbá, hogy ez a lemez kap egy kisebb fesztiválturnét is a nyáron, ki tudja mennyire fog komoly zenekarként üzemelni így az Avantasia (megítélésem szerint semennyire), de jó lesz látni ezeket a nagyszerű zenészeket egy színpadon, csak reménykedni tudok, hogy a régi lemezekről is elővesznek majd pár számot a fellépések alkalmával.

Összességében csak azt tudom javasolni mindenkinek, hogy adjon a lemeznek egy esélyt, ne ijedjen meg az első, Avantasia lemezen eddig szokatlan elemtől, hiszen egy nagyon jó, sokrétű anyagról van szó, ami ha nem is korszakalkotó, de mindenképpen figyelemre méltó.

SAMPLE:
MySpace link

Tracklist:

1. Twisted Mind
2. The Scarecrow
3. Shelter From The Rain
4. Carry Me Over
5. What Kind Of Love
6. Another Angel Down
7. The Toy Master
8. Devil In The Belfry
9. Cry Just A Little
10. I Don’t Believe In Your Love
11. Lost In Space

Pontszám: 9

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek