Lemezismertetők

AVATAR – Black Waltz

Kiadó: Gain / Sony Music

Weboldal: http://avatarmetal.com/

Kiadás éve: 2012

Stílus: Technical Death Metal / Hard Rock

Brief Sum: A merciless tour in the carriage of a haunted castle, led by a demonic clown.

 

 

Két okból is szívesen vállaltam el a 2012-ben megjelent Black Waltz ismertetőjének megírását. Először is mivel a Kronos Mortus oldalain még senki sem írt erről az albumról kritikát, illetve nemrégiben, május 12-én jelent meg a friss anyag, Hail The Apocalypse címmel, amit éppen most tesztelek.

Amikor évekkel ezelőtt a sors utamba sodorta a svéd bandát, szinte azonnali „szerelem” született. Igaz, a zenekarnéven sokáig rágódtam, ismertem már Avatar nevű együttest, de ahogy elkezdtem belemerülni Eckerströmmék munkásságába, valahogy kakukktojás maradt a névválasztás. A cirill írásmódról meg nem beszélve.

De ettől elvonatkoztatva, viszont ami a hallójárataimat érintette az inkább élvezet volt, mint igénybevétel… Valami egyedülállóan, fantasztikusan összeálló mixe a klasszikus és a modern rocknak: csípőből nyomott emlékezetes, könnyen befogadható riffek, de ugyanakkor friss, masszív, döngölős groove-ok is a repertoár részét képezik. Az extrém, ördögi vokált pedig gyakran libabőrt okozó dallamos kórus vagy szóló ének váltja fel. De ami még tovább emeli a mix nagyszerűségét, hogy Avatárék erőlködés, izzadtságmentesen oldják meg a feszes, szigorú riffek mellé a melódiák bekeverését.

Az elmúlt tizenhárom év alatt folyamatos fejlődésen ment keresztül a göteborgi zenekar (direkt fejlődést írtam és nem változást!). A Black Waltz immár a negyedik albumuk. Pozitív tény, hogy úgy fejlődtek és úgy tettek le (2012-ig) négy lemezt az asztalra, hogy ez idő alatt végig ugyanaz a felállás dolgozott a szerzeményeken. Nem új tagok új ötletei vitték előre a bandát, hanem a folyamatos megújulási, illetve önkifejezési igény és nem a megfelelési kényszer!

A nyitó Let Us Die viszonylag visszafogottan teszi próbára a hallgató élményküszöbét, de a nagyszerű videoklippel is megtámogatott Torn Apart már nagyon nem hagyja ülni az érdeklődőt. És akkor innentől nincs is megállás. Mintha csak egy elvarázsolt kastély sínen futó kocsijában ülnénk és különböző groteszk helyszínekre kalauzolna bennünket egy démoni, groteszk bohóc. Változatos tempók, változatos dalszerkezetek követik egymást, de mégis kohézió hatja át a lemezt, nem összedobált ötletek halmaza.

A hangfalak igénybevételéhez minden adott: közel egy tucat kiváló dal, vastag, hibátlan hangzás, mesteri keverés. Apropó, aki ezt a behatárolhatatlan stílust nu metal címkével illeti, legszívesebben kerékbe törném, de minimum ólmot öntenék a fülébe, hogy legalább képben legyen mi az a nehézfém… A még napjainkban is fiatalnak számító srácok nem csekély elismerést érdemelnek. Még akkor is, ha az írásom végén olvasható számszerű értékelés „csak” a Black Waltz albumot illeti.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Let Us Die
2. Torn Apart
3. Ready for the Ride
4. In Napalm
5. Black Waltz
6. Blod
7. Let It Burn
8. One Touch
9. Paint Me Red
10. Smells Like a Freakshow
11. Use Your Tongue


Pontszám: 10

Kapcsolódó cikkek

AVATAR – Hail The Apocalypse

Azagtoth

Hot News: Avatar video premiere at Metal Hammer UK, new album ”Hail The Apocalypse” mid may

KMZ

Hot News: Avatar on European tour with Avenged Sevenfold and Five Finger Death Punch

KMZ

Avatar – Új dal meghallgatható a 2013-as lemezről!

KMZ

Avatar – Dalpremier, új énekes!

KMZ

Avatar koncert november 19-én a Crazy Mama klubban

KMZ

Obituary, Holy Moses, Avatar – Koncertbeszámoló

Akrabu

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek