Lemezismertetők

AVERSE SEFIRA – Advent Parallax

Kiadó: Candlelight Records

Weboldal: www.aversesefira.com

Kiadás éve: 2008

Stílus: Black metal

 

 

 

 

Úgy tűnik, mostanában nagy divat lett a Rebel-korszakos Satyricont másolni. Noha vannak jól sikerült próbálkozások (pl. Sonic Reign), a zenekarok többsége meg sem közelíti az ötletgazda színvonalát. Jóllehet klónnak túlzás lenne nevezni, az Averse Sefirára legújabb lemeze is erősen a Rebel-kultusz jegyében született (érdemes összevetni eme album harmadik nótáját, a Viral Kinesis-t a híres Filthgrinderrel). Ez kicsit bosszantó is annak fényében, hogy az amerikai banda eddig abszolút felismerhető, egyedi vonásokkal rendelkező brutális (de nem raw) black metált játszott. És most itt van ez a negyedik album, ami éppenséggel nem rossz, de a három évvel ezelőtti Tetragrammatical Astygmata után engem csalódással tölt el.

Az említett zenekar mellett az album a francia brutál black vonulat olyan képviselőinek a jegyeit is magán hordozza, mint pl. az Antaeus – ez azonban eddig is így volt. Az összkép hideg, gyors és kegyetlen black pusztítás – ugyanakkor eltűnt az a zsigeri zabolátlanság, ami az előző albumot annyira élvezetessé tette. A dobos The Carcass hozza az eddigi formát; precízen, gyorsan és változatosan dobol – szerintem ő ma az egyik legjobb black metál dobos, jóllehet az előző albumon nyújtott produkciója még nagyszerűbb volt (ez a stílusbeli különbségnek is betudható.) A gitáros Sanguine Mapsama teljesítményét hullámzónak nevezném. Néha igen jó ötletei vannak és hangulatot tud vinni a számokba, máskor viszont lemaradt satyriconos tucattémákat ismételget hosszú időn át; persze a pontossággal nála sincs gond. Az énekhang viszont nagyon jól lett belőve (ezt a gitáros Wrath-al megosztva produkálja), gonosz károgás, és kapott egy szerencsés, föld alatti visszhangot. A hangzás tehát több mint korrekt, főleg black metál mércével mérve. Szépen szól minden, a basszust is tisztán ki lehet venni – ez nem is meglepő, emlékeim szerint eddig is így volt.

Az album hosszúsága majdnem egy óra. Ez alapesetben nem lenne baj, de a számok nem mutatnak egyenletes színvonalat, illetve néha túl vannak nyújtva. Az előző album is ötven perc volt, ám zeneileg kicsit nagyobbat is csobbant!

Önmagában nézve nem lett rossz ez az album, ám nem értem, hogy miért kezd másolásba egy olyan zenekar, amely underground körökben korábban már komoly elismertséget vívott ki magának, továbbá kiforrott, önálló stílussal rendelkezik. Ez a zene egyszerűen nem áll jól az egyébként nagyon tehetséges Averse Sefirának. Követelem vissza a régi brutális, okkult black metált!

Hazai Terjesztő: Musicworld 2000 Bt (www.albamusic.hu)

Tracklist:

1. Descension
2. Seance in a Warrior’s Memory
3. Viral Kinesis
4. Cognition of Rebirth
5. Serpent Recoil
6. A Shower of Idols
7. Refractions of an Exploded Singularity
8. Vomitorium Angelis

Pontszám: 6.5

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek