Lemezismertetők

AZZIARD – Vésanie

Kiadó: Mortis Humanae Productions

Weboldal: facebook.com/azziard

Kiadás éve: 2014

Stílus: Black / Death

Brief Sum: World War I provides plenty of themes for a band that can conjure up the hell of Verdun based on the most authentic sources. Not necessarily a must-have, but it suffices between two Marduk records…

 

 

Volt sok-sok évvel korábban egy időszak, amikor nagyon megcsömörlöttem a skandináv black bandáktól és az érdeklődési köröm színesítése képen egyre több francia „fekete fémet” kezdtem hallgatni. Ezek között voltak ultra-underground anyagok, de könnyebben emészthető, „kommersz” témák is. Egy biztos: a depresszív, szuicid oldalág kiteljesítésében nagyon nagy szerepet töltöttek(töltenek) be a gallok.

Nos, az Azziard egy francia csapat, de sok közük nincs a depresszióhoz. Illetve dalaik messze nem az önmarcangolás témakörét feszegetik, sokkal inkább másokét. Mármint mások marcangolását. Ami akár egy háború során is megtörténhet. Hogy konkrétabb legyek: az első világégés bőven szolgáltat témát egy olyan zenekarnak, amely Verdun poklát a legautentikusabb forrásokra hivatkozva tudja megidézni.

Két demót követően, 2009-ben adták ki első albumukat, az 1916-ot, majd tavaly szabadították rá a világra a Vesanie című kiadványukat. Ahhoz képest, hogy 2001 óta tevékenykednek, nem vitték túlzásba az aktivitást. Bár egyéb projektekben is kompetensek a tagok, szóval elnézhető nekik a nem túl gyakori stúdiózás Azziard kapcsán.

Kis túlzással, ami Svédországnak a Marduk, az Franciaországnak az Azziard. Ebben a mondatban szinte minden benne van azok számára, akik jól ismerik Morganék háborús témáit. Akik ismerik a gyors, középgyors tempóban előadott apokaliptikus opuszokat. Akik hallották már az énekként funkcionáló acsarkodó, morbid hangképzést. Akik tudják azt, milyen amikor a hangszerek egy világháború(vagy inkább egy csata) minden szörnyűségét megpróbálják a nyakunkba(fülünkbe) zúdítani.

Akik nem ismerik ezt az érzést, könnyen belekóstolhatnak, ha belemerülnek a Vesanie anyagába. Bár azon sem lennék meglepve, ha egyesek ezeket a sorokat olvasva már bánják is, hogy belekezdtek az olvasásba. Mert ők már a Marduk említésétől is rosszul vannak. Ízlések és pofonok. Engem személy szerint lekötött a franciák kiadványa. Nem kihagyhatatlan, de két Marduk lemez között megteszi…

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Allégorie
2. Disjonction
3. De lumière, d’obscurité
4. Sur la toile
5. Dialyse
6. Ekphrasys
7. Dans ma chair
8. Digression

Pontszám: 8

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek