Lemezismertetők

BA’AL – Confusion Of Tongues

Kiadó: Maintain Records

Weboldal: www.baalmetal.com

Kiadás éve: 2008

Stílus: Death metal / Deathcore

 

 

 

 

A Ba’al egy viszonylag fiatal (2002-ben alakult) német együttes, és erősen core-osított death metált játszanak. A promó CD-hez csatolt info az Amon Amarth-hoz, a Bolt Throwerhez és a Bloodbath-hoz hasonlítja őket, én azonban az utóbbi két hasonlítást egyáltalán nem látom megalapozottnak, és az elsőt is csak részben. E bandáknál jóval modernebb a zenében utazik a Ba’al, sokkal inkább emlékeztetnek az As Blood Runs Black-szerű keményebb deathcore bandákra.

Jóllehet a hangzás és az előadásmód is kiváló (a gitárok tényleg mangalicaként röfögnek), a zene középszerű. Kevés az emlékezetes momentum, és sokadik meghallgatásra sem marad meg semmi az alig 40 perces anyagból. Még az igen brutálisan hörgő énekes emelhető ki a leginkább, de sajnos az ő hangja is unalmassá válik a lemez második felére.

A zene nem túl meglepő módon metalcore-osan megszaggatott középtempós death témákból építkezik, az arányok azonban inkább a metál, mint a core oldalra billentik a mérleget. Gyakoriak a hömpölygő, kimért epikus témák, a tálalás viszont modernebb a megszokottnál. Ironikus módon azok a nóták lettek a legjobbak, amelyek a legkevésbé tükrözik az együttes saját arculatát. Így a hatos Endeavor Bafflegab és a nyolcas Pile of Debris is rejt egy-két valóban Amon Amarth-os témát, és – talán ezért – véleményem szerint ezek is sikerültek a legjobban. Az első szám is ígéretes (ezután valami jobban vártam volna), kezdése az említett banda The Dragon’s Flight Across the Waves c. korai dalára hasonlít. És ugyanez mondható el a záró instrumentális Exodusról: ebben van egy nagyon eltalált epikus riff, és ez is teljesen Amon Amarth-os.

De igazából ennyi. Hiába az ütős a hangzás, hiába az intenzív zene, és hiába váltakoznak gyors és lassú részek, brutálkodás és egy-két lágyabb akusztikus téma, ez a riffkupac csak nem áll össze igazi dalokká. Szóval a hangszeres tudás és lé már megvan, de a dalíráson viszont még sokat kellene gyúrni. A szuper hangzás és az Amon Amarth-os riffek kicsivel az átlagos fölé lendítik a kiadványt.

Tracklist:

1. The Blackwater Crusade
2. Rustmonster
3. Madness of the King
4. (Heads Deep in the Ass of the) Red Dragon
5. Vespertine Absurdity
6. Endeavor Bafflegab
7. Pink Tank Fantasies
8. Pile of Debris
9. The Throne of Nimrod
10. Exodus

Pontszám: 6

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek