Lemezismertetők

BANG TANGO – Pistol Whipped In The Bible Belt

Kiadó: 78 Productions 

Weboldal: myspace.com/bangtango

Kiadás éve: 2012

Stílus: Melodic Hard Rock

Brief Sum: Simple and clear. Mature but not old rock music from LA. Memorable songs, catchy tunes and solos, scratchy male vocal. That’s all what we need.

 

Azt hiszem, 1991-ben találkoztam először a Bang Tango nevével. Akkor épp aktuális lemezükről, a Dancin’ On Coals-ról zengtek ódákat a szaksajtó sorai. A dallamos rock muzsikák kedvelőjeként muszáj volt beszereznem. Nem mondom, hogy könnyen és hamar sikerült, de megérte. A mai napig kedvenc albumaim közé tartozik, és nem csak stílusában. Azt hiszem minden idők legjobb 50, de talán legjobb 25 albuma között van a helye nálam.
Minden lemezüket hallottam, emésztgettem, de valahogy egyiknek sem sikerült olyan közel kerülnie hozzám, mint a Dancin’-nek. Még csak megközelítően sem. Eddig. Pedig voltak kiváló szerzemények itt is, ott is. Azt hiszem, az a lazaság, dög és életteli lüktetés hiányzott a többi lemezből, mely ’91-es remekművüknek annyira sajátja. Ez persze nem jellemzi igazán a zseniális című és tetszetős, képregényes hatású borítójú Pistol Whipped In The Bible Belt-et sem. Ami nagy különbség, főleg zeneileg, az a funkys elemek és az azok által hordozott hangulatok hiánya. Ami itt nem is igazi hiány. Egyszerűen másról szól ez az album – komolyabb, kicsit lecsendesültebb, bluesosabb hangvételű rock muzsikáról. Természetesen kiváló dallamokkal és Joe Leste’ feledhetetlen és utánozhatatlan hangjával, melyre azt nem mondanám, hogy megkopott az évek alatt, de mintha mélyebb tartományokat és koszosabb színeket használna inkább. Jellegzetes, affektálós stílusa ritkábban bukkan fel, de az új album zenéjéhez azt hiszem, épp így a jó.

Összességében nagyon egyszerű, de hatásos muzsikát hoztak össze a srácok. Elég csak meghallgatni a primitív, szaggatott riffre épülő, de gitárdíszes refrénjével agyba ragadó Dick In The System-et, a Guns hangulatú, szomorkás, mégsem negédes balladát, a kiváló szólójú Have You Seen Her-t vagy a rock and roll alapokkal és blues-ízű refrénnel operáló Drivin-t.
Az én igazi kedvenceim azonban a lassabb tempójú, szellős, az agyban napokig keringő Our Way, a lüktető, Chili-s deja vu-t hozó, pompás szólóval végződő Bring On The World, a koszos, zakatolós, picit a The Wildhearts-ot idéző tökös rock and roll Live Life és a pattogósabb, lábat azonnal megmozdító, Pistol Whipped In The Bible Belt.
Persze a többi dal sem töltelék. Mind könnyen megjegyezhető, szórakoztató darab, tele jobbnál jobb dallamos, ízes szólókkal, melyekről olykor a Poison vagy a GNR jut eszembe. A refrének ragadnak, s fülben maradnak. A móka soha nem ér véget, mert a lemez bármikor újraindítható, vagy másik kiváló Bang Tangó albumra cserélhető. Hangszeres villongásokra és őrült tempókra senki ne számítson. Egyszerű, letisztult, korántsem öreguras, de érett, tökös los angeles-i rock muzsika ez. A jobbik fajtából. Szerintem bátran odatehető bármi mellé… És én oda is teszem a Mötley, Mr. Big és Ratt lemezek közé. Amint meguntam. Addig meg kilenc pont, mielőtt magasabbra nem hallgatom…

Tracklist:

1. Dick in the System
2. Suck It Up
3. Our Way
4. Bring on the World
5. Have You Seen Her
6. Live Life
7. I Like It
8. Boom Box Séance
9. Drivin
10. Pistol Whipped in the Bible Belt


Pontszám: 9

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek