Lemezismertetők

BARBE-Q-BARBIES – Breaking All The Rules

Kiadó: Southworld

Weboldal: www.barbeqbarbies.com

Kiadás éve: 2013

Stílus: Hard Rock

Brief Sum: Maybe Bam Margera is right, saying that we may be seeing the best female rock band of all time. It’s a fact that they are one of the best. Five girls making laid back, atmospheric and melodic rock’n’roll music, and the way they do it! Light and ballsy. Currently at the top in their country, soon they will claim international fame. Listen to their music and watch their videos!

2003 óta szórakoztatják kiadványaikkal az arra érdemeseket a finn hölgyek, kik azt írják honlapjukon, hogy a Barbe-Q-Barbies az, amire a világnak most igazán szüksége van. S ez kis túlzással igaz is. Nagyon is szükség van rájuk. Is. Meg az önbizalunkra is. A több mint 10 éves múlt ellenére a pár hete megjelent Breaking All The Rules még csak a csapat második teljes albuma (korábban EP-k, kiselmezek láttak napvilágot), s ez jelentős előre lépés elődje, a 2010-es All Over You után, főleg a dalok, a dallamok fogósságának tekintetében.

A borító egyszerű és hatásos. Rögtön mutatja, miről lesz szó, ha megszólal a zene. Öt csaj csapatja a laza, fílinges, dallamos rock ‘n’ roll muzsikát, nem is akárhogy. Könnyedén, tökösen.

Az első pillanatokban kicsit összevontam a szemöldököm, mert valami nem tetszett Niki hangjában, később azonban már megmagyarázni sem tudtam eme élményemet. Legelőször félig háttérzenének tettem be az anyagot, így csak a Love Machine-nál eszméltem arra, micsoda jóság is duruzsol a fülembe. Onnan azonban már nem volt kérdés, hogy az énekben is megvan a kellő dög és kosz is.

A lassan és szépen felépülő Crashing Down-ban éppúgy, mint a középtempóban zakatoló One More-ban, melyet a refrénjéig akár kissé jellegtelennek is nevezheténk. Onnan azonban… zseniális dallamvezetés, finom, jólfelépített vokálok… feledhetetlen. Szikáran kezd a szaggatott Whole Lotta You, mely a refrénjére, mind hangszeres, mind énekdallamok tekintetében feldúsul. Könnyedebb, lazább hangszerelésű és hangvételű szösszenet a címadó Breaking All The Rules, melyet a refrenjében diszkós ritmussal robbanó, addig azonban visszafojtott STFU, majd a szellős szövésű, talán legkevésbé emlékezetes Due Time követ. A csajok szeretik a kicsit töredezett témákat, ezt mutatja a Love Machine verzéje is, a refrén azonban már sodor magával, ahogy kell. Szögelős, zakatolós,  nagyot éneklős sláger a Can’t Get What You’re Looking For, s számomra kicsit fura ballada a Gun In My Hand. Fura, mert mélabús finomságokkal, kesernyés dallamokkal indul, azokra épül, mindenféle utánérzéseket is keltve, a refrénje azon elképesztően leegyszerűsödik. S hiába válik általa gyorsan megjegyezhetővé, számomra kettősséget visz a dalba, és sokáig elég idegennek hatott emiatt. Azt azonban megmutatja, hogy Niki lágyan, érzéssel is gyönyörűen tud énekelni, s a lemez legjobb szólója is ebben a dalban van. Az ezt követő két rock’n’roll nótával (Shout It Out és Friday) pedig méltóképp vezeti le a lemezt a csapat.

A hamar beégő és örökre ott ragadó slágerek nálam a One More, a Can’t Get… és a Friday. Az olyan szösszenetek pedig, mint a Love Machine, vagy a STFU időnként járnak vissza elmém rejtett zugaiba kísérteni. Egyik nap elsuhanva mellettem, más napokon pedig teljesen maguk alá gyűrve.

Lehet, hogy igaza van Bam Margeranak, aki szerint talán minden idők legjobb női rock bandájával állunk szemben. Az tuti, hogy az egyik legjobbal. A csajok otthon már a csúcsokat ostromolják, 2011-ben másodikak voltak a feltörekvő zenekarok listáján a legnagyobb finn magazin, a Soundi közönségszavazásán., játszottak a New York Dolls és a WASP előtt is, hamarosan övék lesz a nemzetközi hírnév is. Hallgassátok a lemezt és nézzétek a klipeket!

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Crashing Down
2. One More (and I’ll be Gone)
3. Whole Lotta You
4. Breaking All The Rules
5. STFU
6. Due Time
7. Love Machine
8. Can’t Get What You’re Looking For
9. Gun In My Hand
10. Shout It Out
11. Friday


Pontszám: 9

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek