Lemezismertetők

BASKÍRIA – Onogur

Kiadó: 

Weboldal: www.baskiria.hu

Kiadás éve: 2008

Stílus: Pagan Black / Death Metal

 

 

 

A már 1998 óta létező budapesti Baskíria kisebb-nagyobb megszakításokkal jelen van a hazai undergroundban. Tagcserék mindig is tarkították pályájukat, ezért csak most érkezett el az idő az első nagylemezre. Előtte két demójuk (Az ősök bosszúja; Megtorlás Kezdete) már napvilágot látott, de mivel mélyebben nem bonyolódtam bele ezekbe az anyagokba, ezért szinte “szűz füllel” kezdtem neki az “Onogur”-nak. Sokan pagan black metalnak titulálják őket, de ebbe most ne menjünk bele. Az tény, hogy szerintem a magyar szövegeknek köszönhetően tették őket ebbe a skatulyába. A gyors sebesség mindennél fontosabb a Baskíria zenei világában. Ezért első hallásra nem is sokminden marad meg az ember fejében annak ellenére, hogy sokszor megszakítják a témákat akusztikus betétekkel, néha lassabb őrlésekkel.

Az akusztikus gitár szinte mindegyik dalban szerepet kap, a baj vele csak az, hogy nem igazán tesz hozzá semmi pluszt a zenéhez. Változatosságnak persze megteszi, de nem eléggé fogósak ahhoz, hogy a hallgatót éberen tartsa, pedig a vokálos Rajna Péter is mindent megtesz a zene színesebbé tételéhez. Hangja sokrétű, a károgáson túl mélyebb hangok is megbújnak a torkában. A gitárok kellően süvítenek, de nem igazán kerülnek ki belőlük olyan riffek, harmóniák, amit az ember sokszori hallgatás után is felidézhetne. Jó nóták persze akadnak, mint pl. az érdekes dobjátékkal felvértezett “Megtorlás”, vagy a címadó dal, melynek a közepére rejtettek egy szinte dúdolható gitárharmóniát. De megemlíthetném még a “Múltból fogant” című dalt, melynek a végére még egy enyhe death metalba hajló részt is iktattak, és nem szabad megfeledkeznünk a végig akusztikus gitáron előadott “Elfeledett sírhantok”-ról sem, mely a címéből fakadóan nagyon hatásosra sikeredett.

A többi dalt is el lehet hallgatni, de nagy csodát ne várjon az ember. Azért azt a végére leszögezném, hogy nem egy rossz albummal van dolgunk, csak ennyi idő elteltével egy kicsit többet várna az ember, de az is lehet, hogy élőben jobban működik ez a fajta zene, akkor jön át az igazi ereje. Sajnos ezzel az anyaggal nálam nem kerül a magasabb ligába a Baskíria, de aki a középszerűnél azért jobb, de nem egy kihagyhatatlan albumot akar hallani egy viszonylag egyedi hangvételű zenekartól, az ismerkedjen meg a Baskíriával. Aki meg eddig szerette a bandát, annak az “Onogur” egy igazi ajándék.

SAMPLE:
MySpace link

Tracklist:

1. Véres nyomunk a hold sugarán (Our bloody mark on the ray of the moon)
2. Megtorlás (Revenge)
3. A kárhozat holdja (The moon of damnation)
4. A vég kezdete (The beginning of the end)
5. A pusztulás völgye (The valley of destruction)
6. Megfertőzött világ (Infected world)
7. Onogur
8. Múltból fogant (Born from the past)
9. Ezredik év (1000th year)
10. Elfeledett sírhantok (Forgotten graves)
11. Lángoló királyság (Burning kingdom)

Pontszám: 7.5

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek