BEHEMOTH – At The Arena Ov Aion – Live Apostasy

Kiadó: Regain Records

Weboldal: www.behemoth.pl

Kiadás éve: 2008

Stílus: Black / Death

 

(scroll down for English Version)

 

A 17 tracket tartalmazó CD gazdáit, a több mint tizenöt éves múltra visszatekintő lengyel death/black metal bandát nem hiszem, hogy különösképp be kellene bárkinek is mutatni, mert aki valaha is mozgott a stílus keretein belül, az előbb-utóbb belebotlott. Az alapító tagok közül már csak Adam “Nergal” Darski (ének, gitár, akusztikus gitár, szintetizátor, programok) található a Patryk “Seth” Sztyber (gitár, vokál), Tomasz “Orion” Wróblewski (basszusgitár, vokál), és Zbigniew Robert “Inferno” Prominski (dob) alkotta mai formációban, de persze ez semennyit sem vesz el a produkció erejéből és hitelességéből.

A bevezető a Rome 64 E.V címet viseli, ami egy másfél perces instrumentális track. Ennek egyenes folytatásaként dübörög fel hihetetlen energiával a Slaying The Prophets Ov Isa. Technikás, lendületes gitártémák, halálpontos ütemek jellemzik mindvégig. Az Antichristian Phenomenon remekül ötvözi a black metal, és a progresszív hatású death metal elemeit. Technikás, dinamikus témák szólalnak meg, néha absztrakt módon illeszkedve egy-egy kapcsolódó témával, az ének pedig fantasztikus.
A Demigod a profetikus trombitaindulóval az armageddoni háborút előlegezi meg, valószínűleg pokoli erejét is innen vette. Dühödt, nyers indulatok hullámzanak végig, nincs kegyelem, csak zúzás, darálás és iszony.

A From The Pagan Vastlands egy konkrét, sokszínű szám, érdekes váltások, ritmustörések dobják fel vagy épp fogják vissza a tempót, de a technikás gitárjáték sem semmi. Mindenképp elismerésre méltó teljesítmény.
A Conquer All nordikus, sötét hangulata, kemény hangjegyei, és az elvont betétei egy elvont összhanggal teszik kerekké ezt a nótát. Klasszikus darab a Behemoth kincsestárából.
A Prometherion karakteres death metal zúzda, erős, reszelős témák alkotják a fő gerincét a szerkezetnek, mellette persze a szokásos technikai trükkök, elvont kis betétek, finom szóló részek ugyanúgy felbukkannak.

A Drum Solo mi más is lenne, ha nem dobszóló? Inferno egy kis ízelítőt ad nekünk a dobütemek rejtelmeiből, persze nem is rosszul. A végét egy kis gitárzúgás kíséri le.
A Slaves Shall Serve brutális kegyetlenséggel csap le. Főképp old-school death metal alapok fültanúi lehetünk, a szóló is ehhez képest van megírva, az egész visszahullik a másodperc töredéke alatt a ’90-es évek hangulatába. Kiváló. Ahogy az As Above So Low ütemei is kivívják maguknak a tiszteletet. A szám elején hallható effekt, Nergal műve, és elég súlyossá teszi, az amúgy cseppet sem könnyű dalt. A látványos hangokra épülő szerkezet minden egyes ütése a helyén van, zúz, süt, magával sodor a hömpölygő fekete folyamban.

Az At The Left Hand Ov God akusztikus gitárjátékkal és némi effektezett, de tiszta hangzással és akkordbontással indít, hogy azután elmerüljön a death metal mély örvényében. Betegesen lassú, tört ütemek váltják itt egymást, a húzós, tizenhatodos témákkal, mindezt még sötétebbé teszi az ének.
A Summoning Ov The Ancient Ones bizarr, ütőhangszerekre komponált világa a rettegés falait hozzák testközelbe, a gitár zúgása után beinduló black metal nóta mindent elsöprő ereje azonban felszabadítja az ösztönöket, és harcba szólít. A finomabb részek az önkívülethez hasonlító hangulatot idéznek, de a feltörő energiáknak nincs sorompó.

A Christgrinding Avenue súlyos grindecore ütemeket is megszólaltat az alap black/death metal jegyek mellett, ráadásul az egészet egy félig realista képbe öltöztették. Nem hiszem, hogy bárkinek csalódást okoznának.
A Christians To The Lions című dal a biztonság kedvéért jól lezúzza az arcát az embernek, ha eddig esetleg ez nem történt volna meg, akkor legyen mivel.
A közönség hallhatóan élvezi a számot, és az elvont szólóval büszkélkedhető darab érthetően áll ennyire közel a közönséghez.

A Sculpting The Throne Ov Seth arab és perzsa motívumú hangokkal indít, majd megdörren az összes hangszer egyszerre, és elkezdődik az apokaliptikus tánc. A riffek sűrűsége, a pontosság, a dinamikus játék itt is jegyei és összetevői a Behemoth zenéjének, ugyanúgy, mint brutális mondanivalója.
A Decade Ov Therion egy rövidebb tétel a maga majdnem három percével és hangulatával, kultikus death és grindecore brigádokat csalnak elő az emlékezet homályából. Határozott témák követik egymást, nyers ellentmondások, lüktető vénák, odatesz rendesen.
Az utolsó nóta (bár a limitált példányon még kettő szerepel bónuszként: az “I Got Erection” és a “Pure Evil & Hate”) a Chant For Ekzaton 2000 E.V is odarakja a maga kis finomságait, és a feszes hangok fölé/mögé piciny finomságokat épít be, érdekes kis dallamokat, egy más hangulatot, egy hősi eposzt. Könnyed, már-már szimfonikus jellegét a különböző északi dallamok ötvözésének köszönheti jórészt. Ha nagyon rágnám magam rajta, haloványan a folk-black metal jelzőt oda tudnám tenni mellé. A végén csak azt mondhatom, hogy korrekt koncertfelvételt adott ki a keze közül a Behemoth, épp ezért csak ajánlani tudom a stílus rajongóinak.

——————————

ENGLISH VERSION:

I don’t think that I should introduce you the Polish death/black metal band with its over 15-year history, because everybody who has listened to this type of music must had heard about it. The only person among the forming members who is still in Behemoth is Adam ‘Nergal’ Darski ( vocals, guitar, acoustic guitar, synths, programs ), besides him, the present band is made up of Patryk ‘Seth’ Sztyber (guitar, vocals), Tomasz ‘Orion’ Wróblewski (bass, vocals) and Zbigniew ‘Inferno’ Prominski (drums).

The latest record contains 17 tracks. The starter song is ‘Rome 64 E.V’ that is a 90-second-long instrumental track; this is continously followed by ‘Slaying the Prophets of Isa’ with its unbelievable energy, nice guitar themes and very correct beats. ‘Antichristian Phenomenon’ is a great mixture of black metal and progressive death metal elements; there are many technical and dynamical themes and maybe sometimes they fit together in a really strange way … and the vocals are amazing.

Then ‘Demigod’ comes with its profetic flourish of trumpets and brings the war of armageddon from which it might has taken its infernal power. Sick, raw emotions go through the song, there’s no mercy, but break, grind and terror.

‘From the Pagan Vastlands’ is a concrete, colorful song with its interesting changes and breaks of rhythms, but the technical guitar themes are also good.

The dark, nordic mood of ‘Conquer All’ turns into a dark union; actually it is a classical piece of Behemoth’s treasures.

‘Prometherion’ is a typical death metal song with powerful, raspy themes that built up the main point of the structure, besides there are the usual technical tricks and dark linings with nice solo parts too.

‘Drum solo’ cannot be anything else, but a drum solo. Inferno gives us a little taste of the secrets of drums. The track ends with some guitar-hum.

‘Slaves Shall Serve’ strikes down with brutal cruelty. It shows mainly the basics of old-school death metal, just as the solo, this whole track goes back to the 90’s in a moment. It’s great. As for the beats of ‘As Above So Low’ they are really worth some respect. At the beginning of the track we can hear Nergal’s acts, that make the song even harder. The structure that is built on spectacular sound is great, it smashes the brain, takes you into the black rolling stream.

‘At The Left Hand Of God’ starts with acoustic guitar themes and clear sound, but then it turns into a death metal maelstorm. Woozily slaw and broken beats alternate each other with heavy semiquaver themes that is made even darker by the vocals.

‘Summoning Of The Ancient Ones’ is quite bizarre, it is composed on drums and its world brings us the walls of terror, but after the hum of the guitar the power of the black metal song frees the instincts.

‘Christgrinding Avenue’ brings some grindcore themes besides the black/death tunes, additionally the whole song is dressed in a semi-realist image. I don’t think, that it is dissapointing for somebody.

‘Christians To The Lions’ mashes our face, but the previous tracks have done the same before. The audience seems to like this song.

‘Sculpting The Throne Of Seth’ starts with Arabian and Persian themes, but then all the instruments start singing at the same time and the apocalyptic dance appears at last. The consistence of the riffs, the precision, the dynamic play are present as they are in each Behemoth-song such as the serious message.

‘Decade Of Therion’ is a shorter track with its 3 minutes, but the guys bring us the classical death and grindcore brigades from the twilight of oblivion. Heavy themes alternate each other with raw contradictions. It is amazing.

The last song (apart from the limited editions on which there are two other tracks : ‘I Got Erection’ and ‘Pure Evil & Hate’) is ‘Chant For Ekzaton 2000 E.V’ has many good elements, such as interesting tunes and oriental effects. Airy, a bit symphonic effects and the different nordic tunes make this song very exciting.
If I would think more about it, I would say, there are some folk-black characteristics.

First and last, I can tell that this is a correct record from Behemoth, and I can only recommend it to those, who like this kind of music.

Tracklist:

1. Rome 64 C.E.
2. Slaying the Prophets ov Isa
3. Antichristian Phenomenon
4. Demigod
5. From the Pagan Vastlands
6. Conquer All
7. Prometherion
8. Drum solo
9. Slaves Shall Serve
10. As Above So Below
11. At the Left Hand ov God
12. Summoning ov The Ancient Gods
13. Christgrinding Avenue
14. Christians to the Lions
15. Sculpting the Throne ov Seth
16. Decade of Therion
17. Chant for Eschaton 2000

Pontszám: 9

Kapcsolódó cikkek

KME videók: Inallsenses, Tax The Heat, Heidra, Overtures, Deathblow, When Our Time Comes, Behemoth, Wrath Of Echoes, Deathronic

NorthWar

Behemoth – The Satanist (Official Video)

NorthWar

Behemoth, Bölzer, Tombs, Black Anvil, Teethgrinder, Thaw – Koncertbeszámoló

Melciah

A Behemoth bemutatja a ‘Messe Noire’ klipjét, európai turné kezdete a héten!

NorthWar

Behemoth – Inferno Festival 2015 fellépés

NorthWar

Behemoth – „Ora Pro Nobis Lucifer” élő videó

NorthWar

Behemoth – Turné 2015. áprilisban

NorthWar

Hot News: Behemoth – awarded „best album“ at Metal Hammer Golden Gods Awards!

NorthWar

BEHEMOTH – The Satanist

SteveShield

Hot News: Behemoth – »The Satanist« out now

NorthWar

Hot News: Behemoth – unveils new video: the making of “The Satanist” part 3 of 4

NorthWar

Hot News: Behemoth – to tour Europe in February 2014!

NorthWar

Hot News: Behemoth – unveils new video: the making of »The Satanist« part 2 of 4

NorthWar

Hot News: Behemoth – unveils new video: the making of “The Satanist” part 1 of 4

NorthWar

Hot News: Behemoth – release ‘Blow Your Trumpets Gabriel’ video; »The Satanist« now available for pre-order

NorthWar

Hot News: Behemoth – launch final video teaser for ‘Blow Your Trumpets Gabriel’

NorthWar

Hot News: Behemoth – ‘Blow Your Trumpets Gabriel“ second teaser online! 12“ EP pre-order started!

NorthWar

Hot News: Behemoth – announces new video, 12” and single off »The Satanist«!

NorthWar

Hot News: Behemoth and Cradle Of Filth – spreading infernal darkness across Europe on their double-headlining tour!

NorthWar

Hot News: Behemoth – to tour the pacific rim in October

NorthWar

Hot News: Behemoth – Album Release Postponed To 2014

NorthWar

Hot News: Behemoth – Announces Titled Of Forthcoming Full-Length Album: »The Satanist«!

NorthWar

Hot News: Behemoth – Post Studio Update!

NorthWar

Hot News: Behemoth – Sixth „Sacrum Profanum“ Trailer Online!

NorthWar

Hot News: Behemoth – Fifth „Sacrum Profanum“ Trailer Online!

NorthWar

Hot News: Behemoth – Fourth „Sacrum Profanum“ Trailer Online!

NorthWar

Hot News: Behemoth – Third „Sacrum Profanum“ Trailer Online!

NorthWar

Hot News: Behemoth – Nergal Completes Autobiography, Second Trailer Out Now!


NorthWar

Hot News: Behemoth – First Trailer For Nergal’s Autobiography Online

NorthWar

Behemoth Interjú

Jillian

Hot News: Behemoth – Prepares for Hellfest, Graspop; Live Bootlegs from Recent Tour Online!

NorthWar

Behemoth, Vader, Septicflesh, Nexus Inferis, Huntress – Koncertbeszámoló

Jillian

Behemoth, Nexus Inferus, Huntress videóüzenetek a holnapi budapesti koncert fellépőitől!

NorthWar

Behemoth, Vader: már csak pár nap a közös budapesti koncertig

NorthWar

BEHEMOTH – Demonica (2CD Re-Issue)

Gwanath

Hot News – Behemoth: Nergal Comments On Full Of Hate Tour 2012!

NorthWar

Hot News – Behemoth: “Phoenix Rising Tour” Completed! Nergal Reveals Future Touring Plans!

NorthWar

Hot News – Behemoth: Post Video For „Lucifer“!

NorthWar

Hot News – Behemoth Releases Trailer For "Lucifer" Music Video!

NorthWar

Hot News – Behemoth: Release "Lucifer" Making-Of Video!

NorthWar

Hot News – Behemoth: Rehearses For The Fall Tour; Video Available!

NorthWar

Hot News – Behemoth: Rehearses For The First Time In 2011, Pictures Available!

NorthWar

Behemoth Interjú

Anders

BEHEMOTH – Evangelion

Anders

Behemoth, Kataklysm, Aborted, Lyfthrasyr – Koncertbeszámoló

conatgion

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Részletek

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Bezár