Lemezismertetők

BIFRÖST – Mana Ewah

Kiadó: Einheit Produktionen

Weboldal: facebook.com/bifroestaustria

Kiadás éve: 2016

Stílus: Pagan / Folk Metal

Brief Sum: Bifröst is one of the oldest and leading pagan/viking metal bands of Austria delivering an album in almost every three years. Their current one is Mana Ewah: a good but not exceptional pagan/viking metal material with melodeath, black and folk influences. It’s darker and thicker than its direct predecessor and maybe slightly better with some really catchy riffs and choirs but nothing extra – at least for me.

 

A német nyelvterület mindig is erős volt a pogány/viking metal színtéren, de míg Németországból bárki tucatnyi bandát fel tudna sorolni, addig az osztrák szcéna kevésbé ismert és befutott. Ennek egyik fő oka talán az, hogy nyugati szomszédunk – germán nagytestvérének árnyékában – kevésbé tudott kitörni a nemzetközi piacra, másrészt a legtöbb ma is létező osztrák csapat csak a 2000-es évek közepe táján vált aktívvá. Közéjük tartozik a Bécs központú Bifröst is, akik a Heathen Foray-jel és az Interregnummal együtt immár több mint 10 éve tartják magasra Ausztriában a pogány metal zászlaját.

Bár nálunk és tőlük nyugatabbra sem különösebben ismertek, a Bifröst 2005 óta létezik és nagyjából 3 évente új lemezt szokott kiadni. Hogy a németajkú régióban számon tartják őket, mi sem bizonyítja jobban, minthogy már második lemezük is az Einheit Produktionennél jött ki 2010-ben. Ugyanez a németországi kiadó hozta ki február elején írásom tárgyát, a Mana Ewah címre keresztelt negyedik nagylemezt is.

A legutóbbi, 13 dalos és 72 perces lemezükhöz képest ezúttal egy töményebb és sötétebb hangvételű anyagot kaptunk mindössze 7 tétellel 41 percben egy hasonlóan sötét hangulatú borítóval (melyet egyébként a zenekar magyar barátja, Jacsó Balázs rajzolt). Összességében elmondható, hogy melodikus, nagyobbrészt középtempós matéria jó pár igencsak fogós gitártémával és kellemes népi hangszínekkel, amit ezúttal elsősorban a duda és a furulya szolgáltat. Kevésbé folkos, mint közvetlen elődje, inkább dallamos viking/pogány metalnak nevezném melodeathes, blackes és népi hatásokkal. A blackes és deathes pillanatok főleg a korai Vargot juttatják eszembe, így például a címadóban vagy a Verräters Geschickben, míg a folkosabb Waffenbruder Niedergang kifejezetten a Black Messiah világára hajaz. Az akusztikus hangszerek és a fogós riffek e lemez legerősebb pontjai, illetve több dal igen jól eltalált, igazi csatába vonulós refrént kapott (Mana Ewah, Tobendes Herz – utóbbi talán az egész lemez legjobb száma).

Mindezek ellenére mégis azt mondanám, hogy a Mana Ewah nem kiemelkedő korong. Talán kicsivel erősebb, mint az előző album, de talán csak a másfajta, sötétebb, keményebb megközelítés miatt érzem ezt. Mindenesetre sem a Bifröst által eddig hozotthoz képest, sem a pogány színtérhez képest nem jelent korszakalkotót, hanem hozza az elvárható, korrekt színvonalat. Érdemes hallgatnivaló, jól összerakott anyag, de nem több. Némi kísérletezgetés ráférne a csapatra, ha szeretnének kitűnni a tömegből és esetleg komolyabb nemzetközi hírnévre szert tenni.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Himmelsfall
2. Verräters Geschick
3. Mana Ewah
4. Waffenbruder Niedergang
5. Gesichter des Todes
6. Tobendes Herz
7. Ohne Euch

Pontszám: 7.5

Kapcsolódó cikkek

BIFRÖST – Tor in eine neue Welt

Menegroth

Bifröst Interjú

Black_wizard

BIFRÖST – Heidenmetal

Black_wizard

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek