Lemezismertetők

BLASPHEMER – Devouring Deception EP

Kiadó: Comatose Music

Weboldal: myspace.com/blasphemerbrutal

Kiadás éve: 2010

Stílus: Brutal Death Metal

Brief Sum: The new release of the Italian death metallers is as brutal, as technical and as fast as their previous releases were. However they started to involve some modern death riffs without mixing their pure death metal music with core which makes this EP more interesting. Although they are from Europe, they sound like the most brutal US death metal bands, sometimes even faster and more technical than them. But despite the complex riffs and the diverse vocal, the style of the deepest growl is really poor, it destroys almost every song. Especially the Broken Hope cover which – in this case – sounds as it was meant to be a death metal parody. It’s sad, because otherwise this would be a great cover! The other thing is that sometimes the songs are unnecessarilly too complex. But all in all it’s a good release and besides the three new songs come this cover I mentioned above, an older song in remastered version and a videoclip. It worth a listen at least, but with the great artwork and the extras I recommend it for buying to any fans of brutal and technical metal music.

A nem túl eredeti nevű olasz Blasphemerről eddig még nem igazán hallottam, pedig a csapat immár 12 éve a pályán van, és már egy nagylemezt is megjelentetett. Ráadásul az a lemez szélesebb körben elismerést vívott ki, így külön sajnálom, hogy elkerülte a figyelmemet ez a csapat. De most itt van egy új EP, ami már a Comatose megjelenésében került a hallgatóság elé, ami garantálja, hogy ismét egy minőségi death metal anyaggal van dolgunk.

Egy rövidebb, latin szöveget kántáló intro után teljes erővel belecsap a talján csapat a zenélésbe, egy perc alatt körvonalazódik, hogy a death metal melyik ágán mozognak. A brutálisabb vonulatot választották, de abból is a progresszívebb technical stílust, olyat, ami manapság igen népszerű az amerikai underground brutal death szcéna körében. Így például beugrott az Engaged In Mutilating neve, azonban a Blasphemer csapat náluk technikásabb, és itt nincsenek felesleges ritmustörések, ami a másik csapatra jellemző. Hangulatilag és ritmikailag emlékeztet a Broken Hope-ra is, akiktől az egyik legnépszerűbb számot, az I Am God-ot fel is dolgozták itt, de ugyanígy erős a párhuzam az argentín Prionnal is. A folyamatos ütem- és ritmusváltások mellett a folyamatos gyorsaság a jellemző a csapatra, leállás és kiállás ritkán van. A sok technikás elem és a mélyrehangolt gitár miatt nehéz bármiféle fogódzót találni a lemezen, csak sokadik hallgatásra sikerült kibogoznom a számszerkezeteket. Ezeket könnyíti valamelyest, hogy néha egy-egy modernebb death metal elemet is becsempésznek, mindezt úgy, hogy a manapság divatos core-os elemeket teljesen kihagyják. Értem ezalatt, hogy van ugyan egy-egy groove-osabb gitárriff – mint például a címadó tételben -, de ezek sosem mutatnak a stílus határain túlra.

A lemezzel két problémám van csupán. Az egyik, hogy hiába elsőrangúak a riffek, valahogy nem mindig sikerül megfelelően összeragasztani. Pedig ez fontos, hiszen például a Cannibal Corpse súlya is azért jön elő, mert a riffeket megfelelő arányban „kijátsszák”, ismétlik, és például a Nile is azért tud fogós lenni, mert nem raknak be 10 másodperc alatt 20 témát, csak azért, mert mindegyik jól hangzik. Igaz, itt a másfél-2 perc körüli számokban akarnak annyi témát eljátszani, mint a fent említett két csapat 4-5 percben. Természetesen megmenti a csapatot az, hogy a riffek önmagukban valóban nagyon jók, és az, hogy csupán néha veszti el az ember a fonalat. Emiatt nem mondanám rossznak az egészet, csupán azt mondom, hogy ez hiányzik ahhoz, hogy ez a jó lemez kiemelkedjen a többi brutal death metal közül, mert minden más tekintetben a legerősebb csapatokkal felveszi a versenyt ez a lemez, az nem is kétséges. A másik problémám a lemezzel a vokál. Egyrészről dicséretes, hogy próbál változatos lenni, és ezzel a lemezt is emészthetőbbé tenni Paolo Maniezzo frontember, de ezek közül a legmélyebb orgánuma élvezhetetlen. Az egy dolog, hogy feleslegessé teszi a szövegkönyvet, mivel egy szót sem lehet érteni abból, amit mond, de ráadásul én egy mássalhangzót sem véltem felfedezni a kiadott hangok között. Az egész olyan, mintha egy kezdő death metal énekes gyakorolná a legmélyebb gyomorhangot, és az első két másodpercet rárakná egy repeaterre, majd loopban menne végig a szám alatt – amíg persze át nem vált valami másik hangszínre, ami valóságos megkönnyebbülés. Elismerem, hogy brutális akar lenni, és valóban nagyon mély, de el kellene felejteni, mert nem működik. Ez vágja haza például az amúgy jól sikerült Broken Hope feldolgozást, ezzel a nyöszörgéssel olyan, mintha egy death metal paródiának szánták volna. Pedig a kiállásos rész ezzel a lead gitár hangzással nagyobbat üt, mint az eredeti, igaz, a ritmusgitárok az 1997-es verzióban jobban szóltak, mint itt most.

A negatívumok ellenére el kell ismerni, hogy különleges az EP abból a szempontból, hogy egyértelműen érződik rajta az amerikai vonal hatása, és technikailag is rendben vannak a zenészek. A hangzás elviselhető, bár a ritmusgitárt megkeverhették volna jobbra. A lemez kiállítása viszont igen jó lett, ráadásul ajándékként a feldolgozás és egy régebbi szám újrakevert változata mellé megkapjuk a „Kuru – Laughing Death” videoklipjét is, amely több koncertfelvételből lett összevágva. (Ezt úgy kell elképzelni, hogy a vágások összhangban vannak a csapat zenéjének ritmikájával, ezért epilepsziás rohamra hajlamosakat óvva intenék a megtekintésétől). A technikás és brutal death metal rajongóknak mindenképp érdemes odafigyelni a csapatra, akinek meg tetszett a nagylemez, annak ez is kötelező.

Tracklist:

1. Devouring Deception
2. Let Him Bleed (On The Inverted Cross)
3. Revealed Fraud
4. I Am God (Broken Hope cover)
5. Cloaca Of Iniquity (single version remastered)

Pontszám: 7.5

Kapcsolódó cikkek

BLASPHEMER – On The Inexistence Of God

Menegroth

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek