Lemezismertetők

BLASPHEMOUS FIRE – Beneath the Darkness

Blasphemous Fire Cover231203

Az utóbbi időben kevés portugál csapat zenéje ragadta meg annyira a fantáziám, mint a Summoné. Ezért is nagyon sajnáltam, amikor 2020 után egy ideig nem adtak életjelet magukról. Szerencsére a lisszaboni kazamaták őrült söpredéke csupán erőt gyűjtött. A minden eddiginél sötétebb támadásukra készülve felvették a Blasphemous Fire nevet, hogy azután a Beneath the Darkness-el minden eddiginél erősebb rettenettel csapjanak oda.

Az új album okkult és gnosztikus témákat közvetítő brutalitást tartalmaz, főként lassú és középtempóban előadva. A hangzás monoton, néha idegesítő csetepaté, máskor tompa dülöngélés, ez pedig lehetetlenné teszi a folyamatos hallgatást, ennek ellenére a rekedtes, reszelős hang, az éltelenül csiszoló gitárok és a robbanó dobok kiválóan szólnak. Már az első meghallgatás után kiderül, hogy ez a dolog jóval több egy átlagos 41 perces death metal alkotásnál, mert ólomnehézségéről jelentőségteljes doom-os pofonok gondoskodnak. A portugál undergroundban jól ismert kvartett – Ricardo Towkuhsh basszus, Andrecadente dobok, D.S. gitárok és Belial Necro gitárok, vokál – ezúttal valóban a halálos bűnök szelencéjét szabadította fel, ami eleinte talán taszító (már a Belial-féle borító is egy leprás nő megszabadítását örökíti meg) és napokig kísért, majd egyre erősebben hívogat, sőt egyenesen csalogat az újbóli meghallgatásra.

A Beneath the Darkness lejátszómban agonizáló mind a kilenc szerzeménye egységesen tüzes és fenyegető aurával rendelkezik. Az Eclipse and Birth baljóslatú kezdést produkál, amely aztán hosszú, gyors dübörgésbe vált. Ha a cél a kriptazárak feltörése volt, ez bizton sikerült! A Heavenly Bodies a maga groovy riffjeivel ezzel szemben ráérős felvezetése darálós death metalba ível át, helyenként kirajzolva a szcéna legnagyobbjainak sziluettjét. Az ördögi szentháromságot a fenyegető aurát teremtő szólóvázlatokból építkező Pleasure of Suffering zárja. Számomra mégsem ez tetszik benne igazán, hanem a 100% káoszgenerátor dobolás és telt cintányérhangok.

The Torture of Being címmel érkezik a következő szám. Feltűnő a rendkívül erős basszusgitár hang, amely a darab némiképp ciklonikus mozgásán belül egyenletesen zúg, ekként hátborzongató disszonanciát generál. Itt kell megjegyeznem, hogy a dalszövegek – már amennyire érthetők az egyes versszakok – elég nyíltak és egyenesek, savanyú, vicsorgó módon előadva, ezzel tovább fokozva a nyersséget és a brutalitást. A morbid hangulatról a feszült ambient gitárvonalak gondoskodnak a Pale Colors-ban is, ám a vokál ebben a zavaros dalszerkezetben – annak ellenére, hogy szépen követi a pengetést – mintha elődjével szemben kevesebb változatosságot mutatna, s teljesen a mély morgás kategóriájában marad. Erőteljes basszust fúj a rendszeredbe az Allowed Wishes, miközben a lüktető dobmunkával egyik pillanatról a másikra elhagyja lomha karakterét.

Pörgetve a First Victim-et, ami egy gyorsabb tempójú, de főkuszában ugyanolyan kompromisszummentesen disszonáns tétel, azon töprengem, ez több, mint művészet, spirituális önkifejezés a zenéhez és a szavakhoz, amelyek mély konnotációkat hordoznak, s a végzethez kötődnek. A Compulsion of the Hand That Kills tisztább hangokkal nyit, ám a folytatásban máris előkerülnek a barázdált, sötét riffek, illetve a már megszokott monoton, tompa lüktető érzés. Az ének egy pillanatra megint kilép a komfortzónából, ami a változatos sebességhez nagyon eltalált. Az utolsó keréktörés, a Those Who Die Dwell in Me izmos riffeket vonultat fel, fullasztó atmoszférába burkolva, amely halált és rombolást idéz, mialatt behoz néhány ügyesen kivitelezett dallamot is.

Úgy vélem a Godz ov War most sem lőtt mellé! Ámbár a produkcióban nincs semmi átütő, Ricardo Towkuhsh hozzá értő gyártásvezetése és mixe komoly tűzzé csiholta a Blasphemous Fire szikráit.

Az old school hangzás szerelmesei itt garantáltan a féktelen zenei élvezet forrását találják. A Pokol portugál helyőrsége ugyanis kizárólag a legfanatikusabb death metal rajongók számára szabadítja fel a lelkek irgalmat nem ismerő, könyörtelen aprítóját. A Beneath the Darkness maga a kárhozat, ennek tudatában fogyaszd!

Kiadó: Godz ov War Productions
Kiadás éve: 2023
Stílus: Death Metal
Webfacebook.com/Summondeath

Tracklist:

  1. The Eclipse and Birth
  2. Heavenly Bodies
  3. Pleasure of Suffering
  4. The Torture of Being
  5. The Pale Colors
  6. Allowed Wishes
  7. The First Victim
  8. Compulsion of the Hand That Kills
  9. Those Who Die Dwell in Me

Pontszám: 9,5

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek