Lemezismertetők

BLESSED CURSE – Blessed Curse

Kiadó: Cyclone Empire

Weboldal: facebook.com/BlessedCurseOfficial

Kiadás éve: 2012

Stílus: Thrash metal

Brief Sum: Unfortunately the guys didn’t care about variety this material longs to be better. I look forward to hear from them in the future but they’ll need much more to stay alive than this.

 

Amekkora elánnal törtek felszínre az amerikai retro thrash csapatok a 2000-es évek elején/közepén, manapság egyfajta megtorpanás érezhető az amerikai thrash színtéren. Új bandák nem alakultak, a „régiek” pedig takaréklángon égnek, keveset hallani róluk.

A Blessed Curse nem egy új csapat, hanem a Devastator névváltoztatáson átesett jogutódja. (Ahogy facebook oldalukon korábban olvasható volt, a névcserére az egyre nagyobb számban felbukkanó Devastator nevet használó és „tor” végződésű zenekarok miatt került sor és úgy gondolták, az a legjobb számukra, hogy amennyire csak lehet, ők kiállnak ebből a sorból – eltekintve a zenétől – és így a Devastator helyett a Blessed Curse-t használják. Ma már csak annyi áll fb profiljukon a névváltoztatás hátterében, hogy egy bandában lenni, zenélni áldás és átok). Múltjuk azonban 11 évre nyúlik vissza és bármily hihetetlen, a zenekar megalakulása óta ugyanazzal a tagsággal dolgozik, Pat Hamby basszusgitáros, Derek Bean dobos és Tyler Satterlee gitáros/énekes 2001-től zenél együtt, ugyanis ez évben alakították meg szinte suhanconként az Atrosity-t. Eme név alatt öt évig muzsikáltak, készítettek egy demót (Fuck Everything – 2005), majd 2006-tól egészen napjainkig Devastator volt a nevük. Devastator-ként három Ep (Crush And Kill – 2006, Slaughtered Like Pigs… – 2007 és Burn The Beast – 2009) fűződik a nevükhöz, tehát semmiképpen sem egy lusta társaságról van szó. (Amúgy facebook oldaluk alapos részletességgel mutatja be pályafutásukat). Az eddig trióként funkcionáló csapathoz két éve csatlakozott Clark Webb gitáros, tavaly leszerződtek a Cyclone Empire-höz, idén pedig megjelentették első lemezüket. Mivel korábbi felvételeiket nem hallottam, így abszolút szubjektíven, előítéletek nélkül álltam neki a lemez meghallgatásának.

A thrash stílus elkötelezett híveként szomorúan írom le, hogy az album nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket, csalódást okozott. Hiába az ide s tova évtizedes tapasztalat, koncertrutin, a tömény hangzás (Trident Stúdió – Juan Ortega producer), ha a dalok nem mozgatnak meg, nem kötik le a figyelmet, akkor ott baj van. Sajnos ezzel a lemezzel ez a probléma, egyszerűen nincsenek kiugró pillanatai. Keményen döngölő riffekre, feszes ritmusokra épülő dalaik a Coma Of Souls korabeli Kreator – Tyler Satterlee hangja a fiatal Mille Petrozza-t juttatta eszembe – és a bay area-i thrash (igaz dallammentesen) elegyeként írható le, de nem fogósak, emlékezetesek. Mindvégig középtempóban menetelnek a szerzemények – itt-ott egy-egy közepesen gyors részt beiktatnak -, egyik nótát alig lehet megkülönböztetni a másiktól, sőt a vége felé kimondottan unalmassá, monotonná válik a korong. A 67 perces játékidő nagyon sok, a fele bőven elegendő lett volna. Tizenkét felvételt vonultat fel az album, ebből hat (Hellraisers, Slaughtered Like Pigs, March Of The Wicked, Rise Of The Undead, The Devil’s Mark, Burn The Beast) a Devastator Ep-kről származik, a többi friss szerzemény, melyek közül a Carpathian Mist egy instrumentális felvétel.

Sajnos a srácok a változatosságra való törekvést teljes mértékben hanyagolták, sokkal többet is ki lehetett volna hozni az anyagból. Kíváncsi vagyok, mit alkotnak a jövőben, mert az életben maradáshoz ehhez sokkal több, jobb teljesítmény szükségeltetik.

Tracklist:

1. Bleeding Cross
2. Hellraisers
3. Demon Dance
4. Slaughtered Like Pigs
5. March Of The Wicked
6. Carpathian Mist
7. Rise Of The Undead
8. Feasting Witch
9. The Devil´s Mark
10. Something Evil
11. Eternal Hate / Blessed Curse
12. Burn The Beast

Pontszám: 6

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek