Lemezismertetők

BLIND GUARDIAN – Live Beyond The Spheres

Kiadó: Nuclear Blast

Weboldal: www.blind-guardian.com

Kiadás éve: 2017

Stílus: Heavy / Power

Brief Sum: It is a fine compilation of the Blind Guardian catalogue with a lot of exciting performances. I am still somewhat sad that there’s no visual material accompanying it, but who knows what the future holds. It was uplifting to hear how excited the crowd was to hear all of the songs, whether it was an olden or fresher track. I’ll be good for a while spinning this record, but I am still curious how the new studio album will turn out.

 

Ki gondolná, a Blind Guardian már több mint 30 éve létezik, sőt ez alatt az idő alatt a felállás is csak minimálisan változott. Na jó, ez utóbbi állítás nem teljesen igaz. Thomen Stauch az A Twist in the Myth előtt szállt ki a csapatból, ami már több mint 10 éve esett meg. Aztán Hansi Kürsch ekkoriban tette le a basszusgitárt és koncentrált teljes erőbedobással az éneklésre. Ami persze azt jelentette, hogy valakit találni kellett a feladatra. Minden esetre sokféle szinten kitartás jellemzi a csapatot. Aki ismeri őket tudja, hogy ez nem unalmat jelent, hanem folytonos fejlődést, változást. Ez persze nem mindig jó, magam is jobban kedvelem a korai speed metalt tőlük, attól függetlenül, hogy az utóbbi lemezek progresszívnek mondott vonalát is elismerem. Sőt az utolsó lemez, a Beyond the Red Mirror véleményem szerint zseniális lett.

Az évek során előtérbe került a Blind Guardian maximalizmusa. Valószínűleg ez kezdetekkor is ott volt, de a fiatalság heve eltakarta. A Nightfall lemez óta ez abban is tetten érhető, hogy milliónyi csatornát használnak a felvételeknél, vagy a jelenlegi lemezen a Live Beyond the Spheres-en, milliónyi felvételből válogatták össze a kész anyagot. A Blind Guardian készített már koncertlemezt; Tokyo Tales, Live, Imaginations Through the Looking Glass, hogy csak a fontosabbakat említsem, de ez a lemez más, mint amit megszokhattunk tőlük. Árulkodó nyom, hogy csak hanganyagként jelent meg, és majdnem 2 és háromnegyed órányi zenét tartalmaz. Ugyanis ez nem egy koncert felvétele, hanem egy koncertválogatás. A 2015-ös Európa turné lett rögzítve, 30 helyszín, mindenhol nagyjából 2 és negyed órányi anyag. Ebből lett összeollózva a lemez.

Ennek vannak előnyei, sok kedvenc felfért a kiadványra, a felvett anyagból a leghangulatosabbak kerültek kiválasztásra. Persze van hátránya is, vagy inkább vicces momentuma, Hansi párszor elköszön a közönségtől.

A dalok változatosságára így nem lehet panasz. A korai évekből is vannak, meg a legutóbbi anyagról is. A kezdő The Ninth Wave-ben sajnos hallani azt, ami igazából a bajom az újkori Blind Guardian vonallal. Ugyanis kicsit erőtlenül szól, a kórusok nagyon gyengék. A Majesty vagy a Banish from Sanctuary klasszikusok feszesek, pengék, Hansi kiereszti rendesen a hangját, ezzel hallhatóan nincs probléma. Szerintem ez a zsigeri vonal jobban megy nekik, mint a művészibb, kiprecízgetett progresszív irány. Ezt néha ki lehet hallani, de nem uralja az anyagot. Amúgy a The Ninth Wave nagy kedvencem, legalábbis stúdió verzióban.

Megemlítem, hogy a közönség is sokat fejlődött az évek során. A kötelező közönségénekeltetős The Bard’s Song-ban nincs szégyenlős elhalkulás, mikor rájuk van bízva a verze. Sok helyen átveszik a főszerepet, például a The Last Candle-ben vagy az And Then There Was Silence-ben.

A Nightfall meglehetősen hangulatos főleg koncertverzióban, de Tanelorn is az erős oldalát mutatja meg, van húzása. A The Last Candle nagy kedvencem, hatalmas lendülettel játszák el. A The Lord of the Rings felkonferálása elég különös, viszont a gitárszóló kellemes improvizáció. A Lost in the Twilight Hall mindig is kicsit furcsa Kai Hansen verzéje nélkül, de azért így is lendületes és nagyívű. Régi nyitódaluk az Into the Storm az Imaginations után is képes lendületet adni. A Twilight of the Gods a legújabb dalaik közül való, de egyben ez merít a legmélyebben a régi hangulatból. Az A Past and Future Secret szerintem kicsit visszafogott lett, karcosabban is előadhatták volna. A Valhalla kapkodós ütemei kellemesen száguldanak a hallójáratokba a szinte kötelező közönségénekeltetéssel. A Wheel of Time keleties szólója izgalmas és kitűnik a hagyományos témák közül, bár gondolom ezt a részt nem élőben adták elő, hanem bejátszás volt. A végére két zúzás hallható, egy az első lemezükről, 1988-ból a másik az 1998-as Nightfall in Middle-Earth-ról, mint koncertzáró esszencia.

Jól sikerült válogatás a Blind Guardian életműből, rengeteg izgalmasan előadott dallal. Kicsit sajnálom, hogy nincs hozzá vizuális anyag, de persze ki tudja, mit hoz a jövő. Felemelő érzés volt hallani, hogy a közönség mennyire lelkesen fogadja az összes dalt, akár ősrégi, akár az elmúlt évek termése. Egy ideig elleszek ezzel a lemezzel, de azért erős bennem a kíváncsiság, hogy vajon milyen lesz az új stúdióanyag.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

Disc 1
1. The Ninth Wave
2. Banish from Sanctuary
3. Nightfall
4. Prophecies
5. Tanelorn
6. The Last Candle
7. And Then There Was Silence

Disc 2
1. The Lord of the Rings
2. Fly
3. Bright Eyes
4. Lost in the Twilight Hall
5. Imaginations from the Other Side
6. Into the Storm
7. Twilight of the Gods
8. A Past and Future Secret
9. And the Story Ends

Disc 3
1. Sacred Worlds
2. The Bard’s Song (In the Forest)
3. Valhalla
4. Wheel of Time
5. Majesty
6. Mirror Mirror

Pontszám: 9

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek