Lemezismertetők

BLUDGEON OATH – A Burning Wrath

Bludgeon Oath Cover240229

A black metal térképét szemlélve talán túl gyakran is átsiklom Kanada fölött. Ezt pótolandó, az alábbiakban egy új formáció, a Saguena-i Bludgeon Oath bemutatkozásával foglalkozom, amit a Psalmodist Records dobott piacra.

A Nebel (hangszerek) és Archaisch (ének) alkotta duó debütáló albumán csupán négy szám található, ám ezek meglehetősen hosszú, hat–tíz perc közötti futásidővel szállítják a nyers és atmoszférikus hangzású black metalt. A Burning Wrath 32 percnyi rejtett, titokzatos sötétséget kínál olyan megszólalással, amelyből bár hiányoznak a nagy ötletek, mindazonáltal csírájában hordozza az eredetiséget, hangzását tekintve pedig olyan, mint egy dallamos svéd black metal demó valamikor az 1990-es évek közepéről.

A zenében túlsúlyban van a dühös, harcias csörömpölés, a robbantásos ütemek, no meg az éles hangzás. Mindazonáltal a páros transzba is akarja juttatni a hallgatót, hogy azután berántsa a pokol tüzes világába. Éppen ezért a nehézséget vékony dallamjelenléttel színesítik, amivel a zenekarnak így sikerül újra és újra megigéznie a gonosz melódiák után sóvárgókat. Miden számban akad egy-egy vontatott passzus, álomszerű riff, hosszabb, kalapáló dobtéma vagy elsőrangú cinjáték, ami magával ragadott. Az „éneklés” alapvetően a haragosan károgó homályos zörejtől és a fekete fémes csikorgástól a kántálásig terjed, ami ehhez a muzsikához éppen elég. A borítóról visszaköszönő vérgőzös hangulatot és zűrzavart a dalszövegek is ugyanígy teljes mértékben visszaadják.

Tombolásuk menetelő tempóban, a Burning Wrath-al veszi kezdetét, ami a kopott hangzás, a felkapaszkodó és ereszkedő riffek, valamint a nyers, semmibe vesző üvöltések magával ragadó ötvözete. Különösen tetszenek a váltások, amelyek az atmoszférikus és melodikus hangulatok között szinte észrevétlenül kalandoznak. A percek előrehaladtával a kanadaiak magasabb sebességre kapcsolnak bizonyítva, hogy a közép és gyors tempóban érzik igazán otthon magukat. A lezárás előtti közjátékban egy határozott dallamos black metal érintés hallható, aminek meglehetősen epikus színezete van, ám ebben a Timeless Vaults of Eternity a legjobb. Dühöngve rohamoz a Crimson Storm of Swords! Kifinomult dalszerkezettel a kétségbeesés áthatolhatatlan falát emeli, amin az akusztikus gitár akkordjai és az ördögi tremolók, mint jégeső verte szőlőindák kúsznak végig, miközben a szám megtartja fojtogató előérzetét.

Szerényebb textúrával, de melegebb riffekkel köszönt a Timeless Vaults of Eternity, amely a hanyatlás spektrálisan kisugárzó érzetét keltik. Ez az opus tulajdonképpen olyan, mit egy mélabús sóhaj a monumentalitásért, ugyanakkor határozott baljóslatot hordoz magában. Egyes vonalaiban az In Twilight’s Embrace-re emlékeztet, s összességében nagyon intenzív, egyben végletekig poros hangzást tudhat magáénak. Az utolsó sáv, a lendületes Behold the Overwhelming Power szintén nagyragadozó! Az eddig savas sikolyok itt inkább kántáló vokálra váltanak, melyek szinte átvágják a lágyan keringőző riffeket. A dallamos alámerülés ellenére a track továbbra is megőrzi az addigi nyers, próbatermi kiállást.

Lehet, hogy a Burning Wrath nem hoz új akkordokat a sötétség világába, a lemez mégis a közelmúlt egyik legerősebb black metal kilépésének tekinthető, ami az irányzat kedvelőnek nem hiányozhat a polcáról. Érdemes lesz máskor is körbe nézni a Bludgeon Oath házatáján.

Kiadó: Psalmodist Records
Kiadás éve: 2023
Stílus: Black Metal
Web: bludgeonoath.bandcamp.com

Tracklist:

  1. A Burning Wrath
  2. Crimson Storm of Swords
  3. The Timeless Vaults of Eternity
  4. Behold the Overwhelming Power

Pontszám: 9,5

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek