Lemezismertetők

BLUT AUS NORD – 777 – Sect(s)

Kiadó: Debemur Morti Productions

Weboldal: myspace.com/thehowlingofgod

Kiadás éve: 2011

Stílus: Black Metal

Brief Sum: In comparison to the earlier ones, it incorporates a more earth-bound ritual. Scrapy, deep dark, but it doesn’t touch the spirit enough.

 

A 2009-es Memoria Vetusta II – Dialogue With The Stars című album finoman szólva is lehengerelt. Számomra a korai Blut aus Nord lemezek voltak ennyire szuggesztívek. Nem vitás, két évvel ezelőtt nagyon erős, emlékezetes anyag született. Vajon Vindsval és társai ott folytatják, ahol legutóbb szünetet tartottak? Egy újabb dermesztő lélekutazás rituáléja, transzcendentális illúziók mámora lesz jussunk?

Epitome. Összegzés, összefoglalás, áttekintés. Első nekifutásra, naivan arra lehetne gondolni, hogy a franciák egyfajta válogatás lemezt tettek le az asztalra. De, ha egy album tételei sorra így vannak felcímkézve, akkor ott valami kevésbé direkt megfogalmazásról van szó. Tehát helyesebb úgy gondolkodni, hogy itt a kárhozat, a sivár elveszettség dalba öntött monumentumai vannak láncra fűzve. Vagy még jobb egyáltalán nem gondolkodni. Hagyni, hogy megérintsenek a dalok, amelyek lehet, hogy kínozni fognak, a lelkünkről lefejtik a húst, majd egy sötét, remény nélküli, csillagtalan kozmoszba repítenek, aztán ráeszmélünk, hogy ez a hely mindig is itt volt körülöttünk, de most már tisztán látjuk, hogy nincs tovább. És nincs miért. A lét meddő értelmetlenségét érezzük. A szenvedés a sorsunk. Ezt a megvilágosodást összegzi számunkra a Blut aus Nord. De nem csak az aktuális lemezén. Helyesebben szólva ezen kevésbé, mivel a Sect(s)-en felvonultatott eszközöket nem érzem annyira célravezetőnek, „optimálisnak” a korábban megismert formulához képest.

Azt kell mondjam, a hat tételből csak egy van amelyik maradéktalanul, az első hangtól az utolsóig elbűvölt. Ez pedig a hatos számú, a zárótétel. A többi dallal nehezebb dolgom van, ha a kifejtett hatást kell ecsetelnem. Sajnos, ezúttal csak részben jelent meg a B.a.N.-hatás. Eleve nem éreztem helyénvalónak a grindolást, a trance-es dobgépet, de a féktelen, gyakran túlzásba vitt káoszt is fenntartással fogadtam. Minden egyes tételben volt valami, ami megragadott, letaglózott, de csak néhány percnyi örömöt okozott. A művek nyersebbek a szokottnál, ez számomra nehezebben befogadhatóbbá tette a lemezt. Aki ismeri a formációt, azt nem lepik meg szikár, emberidegen szerzemények, de az éteri ambient szinte teljes nélkülözése sokkal földhözragadtabbá teszi a hangulatot.

A vizuális megjelenést viszont szó sem érheti. Egy csillei designer srác, Daniel Valencia készítette ezt az expresszív borítót, amely könnyen magára vonja a figyelmet és hosszas elemzésre ösztönöz. Daniel nem először dolgozott a mondeville-ieknek, sőt több tucat extrém bandának is készített már borítót, logót, vagy artwork-öt, tehát alapjába véve már neve van az underground szakmában. Fenomeno Design néven fut a tervező stúdiója, érdemes rákeresni a neten, ahol meg lehet róla bizonyosodni, hogy mekkora tehetséggel rendelkezik a bizarr művészet terén.

A Blut aus Nord-ból ebben az évben bőven lesz részünk, ugyanis a 777 Sect(s) egy trilógia első fejezete. Még idén várhatóak a további részek, először szeptemberben, majd novemberben is kapunk a francia avantgárd black metalból. Tehát a komplett anyag az év végére áll össze. Előfordulhat, hogy a későbbi lemezek tükrében másként tekintek erre az albumra, át kell majd értelmeznem a benyomásokat. Viszont akár hogy is lesz, most ez így hat.

Tracklist:

1. Epitome I
2. Epitome II
3. Epitome III
4. Epitome IV
5. Epitome V
6. Epitome VI

Pontszám: 7.5

Kapcsolódó cikkek

Blut Aus Nord – A teljes album streamként meghallgatható

KMZ

Blut Aus Nord – Közelgő album borítója és dallistája

KMZ

Hot News: Blut Aus Nord / P.H.O.B.O.S. – Triunity excerpts

KMZ

Hot News: Blut Aus Nord and P.H.O.B.O.S. team up on a split album

KMZ

Hot News: Blut Aus Nord – „The Work Which Transforms God” vinyl edition

KMZ

Hot News: Blut Aus Nord – New ‘What Once Was…’ album + video trailer from upcoming album

KMZ

Hot News: Blut Aus Nord – Album details revealed

KMZ

Hot News: Blut Aus Nord’s „Memoria Vetusta I – Fathers Of The Icy Age” to be released on vinyl

KMZ

BLUT AUS NORD – 777 – The Desanctification

Stillborn

Hot News – Blut Aus Nord: New Album Streaming In Its Entirety Via Pitchfork

KMZ

Hot News – Blut Aus Nord: Album details disclosed

KMZ

BLUT AUS NORD – Memoria Vetusta II – Dialogue With The Stars

Stillborn

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek