Lemezismertetők

BLUTMOND – The Revolution is Dead!

Kiadó: code666

Weboldal: www.blutmond.ch

Kiadás éve: 2012

Stílus: Avantgarde Black Metal

Brief Sum: Something that is new, Avant-Garde and powerful. Just listen to Blutmond’s “The Revolution is Dead!”, and think.

 

Az olyan Avant-Garde „Black Metal” bandákat, mint amilyen a Blutmond, mindig is fenntartással kezeltem. Igaz, van köztük nagyon jó is, de sokuk eltérül egy olyan irányba, amitől full rettenet lesz az egész felvétel. Meg kell valljam, miközben hallgattam a The Revolution is Dead! névre keresztelt korongot, sokszor a röhögés, máskor az elcsodálkozás, megint máskor a sírás jött rám, hogy hogyan lehet ilyet alkotni. Ez valóban a szó legszorosabb értelmében Avant-Garde Metal, némi Black beütéssel. De tényleg minimálissal.
Ám lássuk csak, honnan jöttek ezek a legények. 2004-ben alakultak meg, Svájcban. Tagjaik viszonylag ismeretlenek a hazai szférának, ám mindenképp gyakorlott, tehetséges zenészek. Megszólalásukat én inkább a Folk, dallamosabb Metalokhoz tudnám hasonlítani, amibe sok helyen trombitát, szaxofont, miegymást kevertek. Esetleg még a Katatonia a legjobb hasonlat a Blutmond-ra. Ének terén viszont elég változatos a felállás; az ordítás, károgás ugyanúgy megfigyelhető, mint a dallamos részek.
A The Revolution is Dead! nagylemezt 2012 végén adták ki, egész pontosan novemberben. Több mint egy óra tömör elvont gondolkodás és agytekervényeket megmozgató dallamvilág. Több vendégénekes is feltűnik a számokban, így például Anna Murphy az Eluveitie-ből, vagy például Fredy Schnyder, a Nucleus Torn-ból. Csodaszép hangzással dolgoznak a srácok, emellett rendkívül technikás témákat alkottak meg minden számhoz, bár néha valóban nevetségesnek hatott részemre a szaxofon téma. Kissé a régi NDK-s pornófilmekből ismerősen csengő zenékre emlékeztetett ez által, ám szerencsére hamar véget ért. Viszont csak azért, mert van néhány helyen keményebb dobtéma, esetleg károgás üti meg a fülünket, nem nevezném feltétlenül Black Metalnak, inkább egy érdekes művészi elképzelésnek sok zene uniójáról. Sokszor melankolikusabb tételek csengenek fel, amolyan igazi „szerelmes metálos lány bóbiskol a híd szélén, lehajtott fejjel” dallamok.  Mindenképp sok-sok pontot érdemlő alkotásról beszélünk, ám mégsem adok rá 10/10-et, mivel sokszor nem tudtam hova tenni a hangszerek által generált érzésvilágot. Mondjuk, ha ki kell emelnem számot a lemezről, mindenképp a Stop the Rain, Neuzeit Jesu- ra tenném a voksot, igen kellemes behúzó jellege lett, számomra talán egy óra alatt ez volt az egyetlen, ami durván megmozgatott bennem valamit. Ennek ellenére ne tessék elzárkózni az újtól, lehet, hogy ők lesznek a következő világ prófétái.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Putting Hearts Together
2. Regret
3. Pas De Deux
4. Stop the Rain, Neuzeit Jesus
5. Absolution Lies in Evolution
6. Moonlit Chair (TM)
7. BreakDown 2012
8. Birds of Prey
9. One World – One Feature
10. Attention Whore! (Lost in Bliss)
11. If I Could Reach the Stars…
12. 21st Century Prophets

Pontszám: 9.5

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek