Lemezismertetők

BODYFARM – The Coming Scourge

Kiadó: Cyclone Empire

Weboldal: www.bodyfarmdeathmetal.com

Kiadás éve: 2013

Stílus: Death Metal

Brief Sum: Bodyfarm’s disc is a lively, melodic death metal crash. The first half of the album (side A) is governed by speed and is more thrash metal oriented, while the other side has more slower parts with traces of black metal. These are some strong tunes, where the sometimes wild rhytms are made more interesting with the melodies of the vocals and guitars in such a way, that makes the disc closing adaptation somewhat unnecessary.

A holland Bodyfarm viszonylag szerény múltra tekinthet vissza. A 2009-ben alakult csapatnak a stílusosan The Coming Scourge-re keresztelt műve a második egész estés alakítása. Nem tudom, hogy ez csak az én mániám, de minden kék árnyalatos borítóban Dissection követőket látok. Ez sokszor bejön, bár igazából azt hallok bele, amit akarok, de úgy érzem, ez esetben is van benne némi igazság. Ettől függetlenül a csapatot ezzel a párhuzammal nem lehet leírni.

A dalok listáján végignézve csodálkozva vettem észre, hogy egy Bathory feldolgozással zárnak. Az információs lapon is nagy hangsúlyt fektetnek erre. Gondoltam, akkor nem nyúlhatok mellé, hisz a Bathory számomra is egyik a legfontosabb csapatok közül. A feldolgozás eredetihez közeli, lényegében nem nyúltak hozzá. Részemről jobb szeretem, ha kedvükre formálják, mert amúgy meg ott van az eredeti. Minden esetre az kitűnik, hogy Quorthon zseniális zenét tudott komponálni, a kezdő rifftől az utolsóig. De ez az írás most nem róla szól. Visszatérve a Bodyfarmhoz, pár hallgatás kell csak a lemeznek, hogy kiderüljön, teljesen felesleges volt a Bathoryval megdobni az anyagot, mert a saját daloknak van akkora ereje, hogy maguk végezzék dolgukat.

A lemezt mintha csak bakelitre teremtették volna. Az A és B oldal két különböző árnyalatát mutatja a csapatnak. Az A oldal a direktebb, tempósabb dalok helye, a B oldal kicsit visszafogottabb, többször lelassulnak, a lehetőségekhez képest kicsit elszállósabbra sikerült.

A sebesség oldal gyorsan elrepül, mégis mély nyomot hagy a hallójáratokban. A death metal dallamosabb vonalát képviselik, kikacsintva néha a thrash felé. Az ének ezért nem is kimondottan hörgős, inkább csak ráspolyos, ami néhány kiállásban kezd csak gurgulázni.  Lassabb dolgok azért előfordulnak, de inkább csak kontrasztnövelő jelleggel. Ez persze csak a nóták szigorúságát emeli, mint a Vortex of Terror-ban is hallhatjuk, vagy a címadó The Coming Scourge-ban. Ez utóbbi dalban jön elő az, amit Dissection hatásnak vélek, a közepén a leállás erősen Reinkaosra emlékeztet, és innen már a dal végéig megmarad bennem ez a gondolat, erről a beüvöltős kórus is erősen tehet. A hatást az Eden’s Destruction akusztikus gitárja, sőt a következő The Well of Decay szinte már blackes száguldozása sem csökkenti.

De itt már átsodródtunk a B oldalra, ami a death és a black kapcsolatát mutatja meg. Innentől sokkal kísérletezősebb a csapat, már hallhatunk igazi lassú tételeket is. A váltás nem annyira éles, mégis több hallgatás után érezni az árnyalatot. A legelvontabb közülük a The Frozen Halls, az első fele a dalnak lassú, vontatott akusztikus gitárral tűzdelt, szinte már szétesős, de az utolsó percekben egy tempós lezárással helyreteszik a nótát. Hasonló módszerrel, bár némileg összefogottabban építkezik a következő tétel is. De ezt az érzést erősíti  a valódi záró nóta, hiába a kezdő Amon Amarth-os riffelés és a végén lévő monumentális száguldozás, a dal közepe ezeknek ellentmond, és mintha szét-szét esne.

Viszont hiába a fentebb emlegetett A és B oldal, a száguldozós részek a ráhúzott dallamokkal, szólókkal összetartják a lemezt, annyira, hogy a végére odaillesztett feldolgozás teljesen feleslegesnek tűnik. Az biztos, hogy a csapat a gyorsabb részekben erősebb, a lassabb dolgokat még tanulniuk kell, vagy nem erőltetni. Ezek a kísérletezések sem tudják azonban elrontani ezt a lemezt. A borító és a cover-dal ellenére egész egyéni világot alakítottak ki maguknak a death metal berkein belül.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Unbroken
2. Frontline Massacre
3. Vortex Of Terror
4. The Coming Scourge (feat. Dirk Willems of Once Begotten)
5. Eden´s Destruction
6. The Well Of Decay
7. The Frozen Halls
8. Der Landkreuzer (feat. Stephan Gebédi of Hail Of Bullets)
9. The Siege Of The Mind
10. Enter The Eternal Fire (BathoryY cover)

Pontszám: 8

Kapcsolódó cikkek

A Bodyfarm bejelenti új albumának címét és megjelenési dátumát

KMZ

Bodyfarm – Új album és tagcsere

KMZ

Hot News: Cyclone Empire – New Signing: Bodyfarm

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek