Lemezismertetők

BOMBARDER – Sa dna groba

Bombarder Cover240305

Az egykori Jugoszlávia területéről, pontosabban Bosznia-Hercegovinából, Szarajevóból származó Bombarder nem lehet ismeretlen azon megszállott fanatikusok számára, akik régóta követik az underground színteret. A csapat 1986-ban alakult, s 1989-ben jelentette meg első, azóta már kultikussá váló nagylemezét, a „Speed Kill”-t. Érdekességként jegyezném meg, hogy a svéd Nifelheim fel is dolgozta erről az LP-ről a „Speed Metal”-t.

Nem akarok mélyebben belemenni a délszláv tragédiába, így csak annyit jegyeznék meg, hogy a véres 90-es évekbeli háborúk során 2 tagja is elhunyt a Bombarder-nek (név szerint Fahrudin Čelik dobos 1992-ben, Maho Šiljdedić gitáros pedig 1995-ben), Nenad ’Nešo’ Kovačević énekes pedig Szerbiába költözött.

Nešo tehát immár Szerbiában folytatta a zenekart, több nagylemezt és tagcserét is megérve az évek során, s ha már említettem a Nifelheim-et, a Bombarder a 2010-ben megjelent „Ima li života prije smrti” című albumán feldolgozta tőlük a „Sodomizer”-t.

Akkor térjünk is rá a legfrissebb anyagra: ha jól számoltam, idén január 26-án immáron a nyolcadik Bombarder korong jelent meg (a szerbiai Grom Records gondozásában); ezt megelőzően Nešoék ízelítőként még a tavalyi év folyamán kiadtak egy 2 számos EP-t „Bombarder III” néven, a címadóhoz pedig készítettek egy pazar kis videóklipet, ráadásul Pelle Hellbutcher is közreműködött vendégénekesként. A „Sa Dna Groba” elnevezésű új Bombarder opus 9 saját szerzeményt tartalmaz, valamint a Kreator „Flag Of Hate”-jének az átiratát (melyet nem angol nyelven, hanem szerbül énekelt fel Nešo):

Irgalmatlan Speed/Thrash muzsikát kapunk a nyakunkba picivel több, mint 36 percben, s a sebességet pompásan variálják a középtempós döngölésekkel, valamint a szép gitárszólók sem hiányozhatnak. Egy pillanatnyi üresjárat sincs a lemezen, bátran ajánlom minden Thrash/Speed metal rajongónak, egy izmos 10-re értékelve a Bombarder legújabb mesterművét!

Kedvenc dalok: Bombarder III, Goli Strah, Mrtva Straža + Flag Of Hate cover

Kiadó: Grom Records
Kiadás éve: 2024
Stílus: Speed / Thrash Metal
Web: facebook.com/bombarderspeed

Tracklist:

  1. Sa dna groba
  2. Bombarder III
  3. Bezubi osmijeh
  4. Unutrašnji vapaj
  5. Aveti iz sjenki
  6. Goli strah
  7. Na svoju vagu život stavi
  8. Mrtva straža
  9. Zima
  10. Flag of Hate (Kreator cover)

Pontszám: 10

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek