Lemezismertetők

BOREALIS – Fall From Grace

Kiadó: Lion Music

Weboldal: http://borealismetal.com/

Kiadás éve: 2011

Stílus: Power Metal

Brief Sum: We can hear numerous harmonies near the hard metal riffs still it needs some re-listening. Well constructed music with remarkable songs and vocalist. 

 

A melodikus power metal nálam mindig is egy színes és izgalmas stílusnak számított, holott az ebben rejlő zenei megoldásokat szerintem már kimerítették. Még is rengeteg zenekar tevékenykedik ebben a zenei közegben, és több- kevesebb sikerrel próbálják felvenni a versenyt a „régi nagyokkal”. A kanadai Borealis is az egyik próbálkozó közé tartozik. Nevüket eddig nem ismertem, úgy látszik az alakulásuk óta eltelt hat év még nem volt elég, hogy a tengert átszelve az európai emberek fülébe is eljusson a zenéjük. Szerény véleményem szerint ezen most mindenképp változtatni fognak ugyanis (hogy előre lelőjem a poént), a második lemezük a „Fall From Grace” egy remekmű. Pedig manapság nem egyszerű maradandót alkotni, a már említett zenei környezetben, és számos olyan pontjai is akad a stílusnak amiben a zenekarok többsége elvérzik. Ez pedig nem más mint az énekes hangja, és az unalmas százszor eljátszott hangszeres teljesítmény. A Borealis-nak azonban mindkettőt sikerült elkerülnie, ugyanis van egy remek énekesük Matt Marinelli, és a zenei alapokra sem lehet egy rossz szót sem szólni.

Amikor a lemezt berakja az ember és elkezdi hallgatni az első pár nótát, ha nem tudnám tuti azt mondanám, hogy ezek a fiúk svédek. Ugyanis olyan magas szintű, és izgalmas gitárharmóniákat pakoltak a lemez kilenc dalába, hogy bizony arra egy északi banda is elégedetten csettintene. A szólókat sem érheti kritika, sőt a sok melodikus téma mellett arra is figyeltek, hogy a zenei összkép még is „poweres’ legyen. Ennek köszönhetően sok kemény riffel tűzdelték tele a lemezt, melyek között finoman megbújva a billentyűs hangszer is fontos szerepet kap. Igaz sohasem került előtérbe, de muzsikát töményebbé és változatosabbá teszi. A hangszeres szekció tehát a maximumot nyújtja, még annak ellenére is, hogy új dolgokat nem hall az ember. A másik főszerepben természetesen az énekes van, kinek kiváló hangja szinte simogatja a fület. A mikrofon mögött mindent meg is tesz a dalokért, melyek érdekes módon mégsem rögzülnek azonnal. Így egy mindent elsöprő sláger nincs a korongon ellenben többszöri hallgatás után előjönnek a nótákban belepréselt értékek. Így tulajdonképpen az összes dal egységesen jó, és kellemes hallgatnivaló. Ha stílusbeli párhuzamot akarnék vonni, akkor nekem a Nocturnal Rites neve jut az eszembe. Mielőtt levonnák a végső következtetés még el kell mondjam, hogy a hangzás úgyszintén tökéletes a borító pedig egyszerűen gyönyörű.

Nem lehet tehát mást tenni, aki fogékony az efféle zenékre, szereti, ha a kemény metal riffek mellett megszámlálhatatlan harmóniát tolnak a hallójáratába és mégsem egy azonnal ható egyslágeres lemezre kíváncsi, hanem egy egységesen felépített kiváló dalokkal és énekessel megtámogatott muzsikára ,akkor a Borealis második lemeze a legjobb választás. Egyszerűen: minőségi fémzene!

SAMPLE:
MySpace link

Tracklist:
1. Finest Hour
2. Words I Failed To Say
3. Fall From Grace
4. Where We Started
5. Breaking The Curse
6. Regeneration
7. Watch The World Collapse
8. Take You Over
9. Forgotten Forever

Pontszám: 9

Kapcsolódó cikkek

BOREALIS – Purgatory

Menegroth

Borealis – From The Ashes (official audio)

KMZ

A Borealis leszerződött az AFM kiadóhoz / új albumelőzetes!

KMZ

Borealis Interjú

KMZ

Hot News – Borealis: To Support Saxon On Full North American Tour

KMZ

1 komment

Azagtoth
Azagtoth 2011. szeptember 23. 11:46 at 11:46

Egy ritka, nagyon ütős power anyag.
Gratulálok! A zenekar honlapján hivatkozás a kritikádra. Bár egy kicsit kozmetikázták a pontszámot:)

Válasz

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek