Lemezismertetők

BORGNE – Royaume des Ombres

Kiadó: Sepulchral Productions

Weboldal: myspace.com/borgne

Kiadás éve: 2012

Stílus: Black metal

Brief Sum: The cathartic feelings of the void and the coldness of space. Visions of your past life and an unknown force that smashes your soul with the unstoppable power of Mysantrope’s will. Borgne’s new full length album, the Royaume des Ombres is perfectly complex, with a little home-made effect inside the music in which you can find the sounds of Darkspace, Aborym and so many bands. An absolutely recommended one for everyone who like post-apocalyptic Black Metal genre.

Az űr sötét és hideg tapintása, amint végigjárja csontjainkat. Velőtrázó, hideg impulzus, mely végigfut a gerincoszlopunkon, eljut egészen az agyunkig, és ott, mint egy sötét, elementális hang, gonosz dolgokra sarkall minket a belső démonjaink egyike. Így tudnám leírni azt az érzést, ahogy a BorgneRoyaume des Ombres albuma kezdődött a Fall of the Lost Souls című számmal.

A formáció Svájcból eredeztethető, ahol amúgy is megannyi beteg dolog létezik, elég csak Hans Ruedi Giger nevét megemlítenünk, aki amellett, hogy az ALIEN filmek lényét megtervezte, a KoRn zenekar énekesének, Jonathan Davis-nek is tervezett mikrofonállványt, illetve festményeit, alkotásait megannyi Black Metal, Metal, stb. borítóhoz, alkotáshoz használták fel. Talán egyik legismertebb képe az, amelyiken a megfeszített Jézussal csúzlizik a Sátán (amit a mester tiszteletére én magam is felvarrattam magamnak bal felkarra), melyet a hírhedt Celtic Frost is használt a To Mega Therion albumborítónak. Viszont, hogy visszazökkenjünk a bandához: Ormenos készítette az egészet, egyszemélyes projektről beszélünk, és nagyon becsülendő minőséget ért el ennek ellenére. Gyanítom, hogy kicsit sufnituning van a háttérben, bizonyos megszólalások, hangzások erre engedtek következtetni.

Az első nóta négy perc tömény Dark Ambient hatásokkal tarkított intro, és végig fokozza a feszültséget, amíg el nem érünk a második nótáig, ahol már katartikus, sötét Black Metal üdvözöl minket. Néhol egy kicsit poszt apokaliptikus érzés fogott el, olyasmi, mint amikor a Mad Max-et néztem annak idején, kölyökként. Aki ismeri valamennyire a mostani PC RPG-ket, ajánlom figyelmébe az ARX FATALIS nevű játékot, sok hanghatás nagyon hasonlított az ott hallhatóakra. Megint máshol zavaros sípolások csengenek fel, egy-két helyen pedig sötét kórus fokozza a Black Metal életérzést. És még mindig csak a második nótánál tartunk.
Ormenos nem kapkodta el a dolgot, nem egy száma is több mint tíz perces, ezek alatt végig visszhang effektekkel kevert gitárjáték, igazi északi károgás és Darkspace-t idéző dobjáték hallható.

Mikor felcsengett az Only the Dead can be Heard, mely sorrendben a negyedik, már meg sem lepődtem, hogy alapból nyolc perc felett van a nóta hosszúsága. Kicsit tompák mondjuk a felvételek, de mikor az olyan sorok felcsendülnek a szövegben, tisztán és hallhatóan, hogy „I want to destroy everything…”, kárpótol minket teljesen a némileg home-made hangzás miatt. Igazi alternatív élmény az album, és még mindig csak a negyedik számnál járunk. A szövegvilágból mondjuk ez nem meglepő sor; végig a mizantróp életérzés vezeti a dalokat. Nem a megszokott Sátán, halál, éljen Lucifer gondolatokat hallhatjuk, hanem ettől sokkal mélyebb, elementálisabb gonosz gondolatok jönnek át, ha elolvasunk egy-kettőt belőlük.

Az utolsó előtti szerzemény, mely az All These Screams Through Me címet viseli, kicsit negatív töltéssel rendelkezett számomra, az a picit beforgató érzés volt tapintható rajta, mint például a Krohm dalaiban sok helyen. Felemelő és egyszerre pokolba taszító. Legutoljára pedig a záró nóta némi Aborym hatással enged minket utunkra, mély gondolatokat ébresztve bennünk. A teljes sötétséget idéző gitárjáték magával ragadó tud lenni, hatalmas élmény volt végighallgatni a Royaume des Ombres-t. Csak bátran tessék hallgatni.

Tracklist:

1. Fall of the Lost Souls
2. Suffer as I Paid My Grave
3. Int he Realm of the Living I’m Dead
4. Only the Dead Can Be Heard
5. All These Screams Through Me
6. The Last Things You Will See

Pontszám: 9

Kapcsolódó cikkek

A svájci black metálos Borgne szeptember 28-án kiadja ‘Règne des Mort’ című anyagát a Those Opposed Records kiadó gondozásában

KMZ

Hot News: GunShyAssassin.com Streaming Borgne’s „Suffer As I Paid My Grave”

KMZ

Hot News: Sepulchral Productions to Release Borgne’s Royaume des Ombres June 12th

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek