Lemezismertetők

BORKNAGAR – Urd

Kiadó: Century Media Records

Weboldal: www.borknagar.com

Kiadás éve: 2012

Stílus: Melodic / Progressive / Folk metal

Brief Sum: The unbelievable meeting of ideas, atmospheric elements, unusual musical spins, harshness and beauty on album „Urd” with an awesomely done cover art. Such albums are worth living for. 

 

Most, hogy a tömegtermelés időszakát éljük (és ezzel nem csak a zenére gondolok), még fontosabb megbecsülni az olyan zenekarokat, akik mindig is egyéni stílussal és muzsikával ajándékoztak meg minket. Ilyen az 1995 óta létező és azóta hosszú utat bejáró norvég Borknagar. Ezt a nevet már régóta aranyba foglaltam, ugyanis két korongjuk a „Quintessence „ és az „Empiricism” hatalmas hatással voltak rám. Érdekes, hogy ezt a két lemezt más énekes énekelte fel, de nekem mindkettő dalnok hangi adottsága bejön a Borknagar zenei környezetébe. Ezt most azért hangsúlyozom mert például ICS Virtex-et saját szólólemezén képtelen voltam végighallgatni, míg Vintersorg – az egyik kedvenc énekesem – nyúljon akármihez is az rögtön arannyá változik. Most személyes szimpátiába nem mennék bele, de azért Vortex a Dimmu-ba elég nagy bohócot csinált magából. Viszont ez most mit sem von le abból a tényből, hogy Vortex bő 12 év távollét után megjött az esze és ismét (vissza)csatlakozott oda ahova mindig is való volt, a Borknagar-ba. S most ennek az igazán nagyszerű felállásnak immár három énekessel (kevesen tudják, hogy Lars billentyűs is rendszeresen énekel), az eredménye a kilencedik Borknagar korong az „Urd”.

Mint tudjuk a fő dalszerző Øystein G. Brun gitáros elég kreatív dalszerzőnek számít, de amit most ezen a korongon összehozott az maga a csoda. Örömmel hallom, hogy zenei téren is sikerült kicsit visszakanyarodni a régebbi nyersebb hangzásvilághoz. Több most a gyors tempó és ezáltal még jobban kivehetőek a black metal gyökerek. Persze a Borknagar kapcsán nem feledkezhetünk meg a progresszív jelzőről sem, mely természetesen ismét magas szinten van jelen a korongon. Ez még azonban, mind semmi, ha az ember meghallja a zenébe belepréselt énekdallamokat. Egyszerűen nem is találok szavakat. Amit ezek az énekesek itt összehoznak, az kérem szépen maga a nagybetűs zene. Hangulatilag tökéletesen van összeforrva a zene a durva károgós és a tiszta énekkel. Még csak hasonlót sem hallottam sehol. Persze nem kell slágeres dallamokra gondolni, a Borknagar zenéjéhez időt kell hagyni, hogy maximálisan kibontakozzon.

Nem lehet felületesen ismerkedni vele, nem lehet nótákra szétszedni. Csak is egyben hallgatva nyújt olyan katartikus élményt, melyet nem lehet szavakkal körülírni. Aki ismeri a zenekart annak nem újdonság, hogy a zene eléggé nehezen bontakozik ki, ezért sokszori hallgatást igényel, de higgye el mindenki, meg fogja hálálni. A zenészek profizmusáról nem is érdemes beszélni. Itt mindenki a legjobbját nyújtja és ez hallani is. A zene él és lüktet és olyan hangulati többlettel bír, mely magába szippant, és újabb eddig felfedezetlen zenei dimenziókba  repít el.  Sosem hittem volna, hogy még ennyi potenciál van ebben a zenekarban. De rendesen rám cáfoltak és diszkgráfiájuk egyik legütősebb lemezét hozták össze.

A borító most is eszméletlen jól sikerült, de ezt már megszokhattuk. Az ötletesség, az egymásra pakolt hangulati elemek a szokatlan zenei fordultok a durvaság és a szépség hihetetlen találkozása az „Urd”. Az ilyen lemezekért érdemes élni.

SAMPLE:
Youtube link

Tracklist:

1. Epochalypse
2. Roots
3. The Beauty Of Dead Cities
4. The Earthling
5. The Plains Of Memories
6. Mount Regency
7. Frostrite
8. The Winter Eclipse
9. In A Deeper World


Pontszám: 10

Kapcsolódó cikkek

Moonspell, Insomnium, Borknagar, Wolfheart, Hinayana – Koncertbeszámoló

bönin

Borknagar – Új stúdióalbumán dolgozik; Kristoffer Rygg vendégszereplése az Ulverből

KMZ

Niflheim Festival: Borknagar, In Vain, Månegarm, Ereb Altor, Shade Empire – Koncertbeszámoló

Jillian

Hot News: Borknagar – European tour starts today!

KMZ

Hot News: Borknagar – Announce European tour for March 2014 and festival appearances!

KMZ

Hot News: Borknagar – „The Earthling” Video-clip Launched Online!

KMZ

Borknagar Interjú

KMZ

Hot News: Borknagar – Announce New Drummer; „Urd” Album Formats; Pre-Order Links Available!

KMZ

Hot News: Borknagar – Launch First New Promotional Song And New Band-Photo!

KMZ

Hot News – Borknagar: Reveal New Album’s Front Cover Artwork And Tracklisting!

KMZ

Hot News – Borknagar: Mixing Upcoming Album In Fascination Street Studio!

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek