Lemezismertetők

BORN FOR BURNING – The Ritual

Mickael Broberg többek között a svéd dallamos death/black metalt játszó Unanimated-ből valamint a zúzós thrash metalt képviselő, azóta már feloszlott Celestial Pain-ből lehet ismerős sokak számára.

Az Unanimated-del kapcsolatban annyit jegyeznék meg, hogy jelen állás szerint stúdióban dolgoznak, úgyhogy remélhetőleg hamarosan érkezik majd tőlük a negyedik nagylemez és mivel a legutóbbi anyaguk, a 2018-as „Annihilation” EP bejött nekem, kíváncsian várom, milyen lesz az új LP.

Micke az Unanimated-beli tevékenysége mellett többféle egyszemélyes-projectben érdekelt, a Born For Burning az egyik, továbbá megemlíteném még a Massive Destruction-t (melyet Metal Mike-ként jegyez, s egyenes folytatása a Celestial Pain-nek) és a Contempt Of The Light-ot. A felsoroltakon kívül a Daemonium Regni, The 13th Passenger, The Demon’s Way elnevezésű egyszemélyes bandák is hozzá köthetők. (Ez utóbbiakat, úgy vettem észre, jelenleg pihenteti, így csupán annyi hozzáfűznivalóm van, hogy a Daemonium Regni a death/black metal vonalon mozgott, a két másik csapat (The 13th Passenger, The Demon’s Way pedig a stoner rock/psychedelic metal vonalat erősítette/erősíti.

Ha minden igaz, sikeresen felsoroltam az összes szóló-zenekarát, akiket esetleg érdekel, mindegyik általam megnevezett csapatától van fenn a YouTube-on pár nóta, érdemes belefülelni…

Visszakanyarodva a Born For Burning-re: Micke Broberg a blogomnak adott 2013-as interjújában elmondta, hogy már a korai 90-es években foglalkoztatta a gondolat, mely szerint elindít egy, a korai Bathory hatása alatt álló zenei projectet. Miután az utóbbi évek során meg is valósította ezen elképzelését, 2014-ben a svéd Critical Mass Recordings jóvoltából kibocsátott egy EP-t „Born For Burning” címmel. Ezt követően Micke írogatta, csiszolgatta az újabb dalokat, míg végül tavaly október 25-én szintén a Critical Mass Recordings gondozásában megjelent „The Ritual” néven egy teljes nagylemez 8 számmal és majd’ 39 perc játékidővel. Bathory-fanatikusok számára nem mondok újat, hogy a Born For Burning elnevezés Quorthon mester (R.I.P.) hasonló elnevezésű szerzeményéből fakad és Micke egyszemélyes projektumának vérvörösbe burkolt „The Ritual”-ja pedig majdhogynem teljesen megegyezik a nagy előd The Return” című örökbecsű alkotásával…

Azt mindenképp ki szeretném hangsúlyozni, hogy Mickael Broberg nem egy szimpla Bathory-kópiát akart létrehozni, hanem voltaképpen Quorthon munkássága előtt szerette volna leróni a tiszteletét black metalos kompozícióival, ami, szerény véleményem szerint kiválóan sikerült is neki. Minden hangszert jómaga játszott fel, ahogy a dalszerző és a nagylemez producere úgyszintén ő volt, s a hangzás is meglehetősen kegyetlenül nyersre sikeredett (itt ezt jó értelemben értem), a 80-as évek korai Bathory-jához igazodva.

Amint már említettem, Micke fő célja a teljes tiszteletadás volt ezzel a lemezzel, ezt én így is tekintettem az album hallgatása során, s ennek fényében maximálisra értékelem a teljesítményét, végül itt ragadnám meg alkalmat, hogy megköszönjem neki az elküldött, dedikált bakelitet.

Bathory-rajongóknak pedig azt javaslom, hogy tegyenek egy próbát a Born For Burning:„The Ritual” LP-jével…

Kiadó: Critical Mass Recordings
Kiadás éve: 2019
Stílus: Black Metal
Weboldal: facebook.com/BornForBurning666/

Tracklist:

  1. Realm to Hades (Intro)
  2. Master
  3. Unholy
  4. Under the Flame
  5. The Ritual
  6. War of the Apocalypse
  7. The King
  8. Up High in the North

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek