Lemezismertetők

BORNHOLM – Primaeval Pantheons

Kiadó: Massacre Records

Weboldal: www.bornholm.hu

Kiadás éve: 2016

Stílus: Black Metal

Brief Sum: There’s plenty to hear on the record. And finally the old logo’s back on the cover. All in all „Bornholm” hit a pretty high standard with this material.

 

 

A Sallai Péter vezette „Bornholm”-ot nem kell különösképpen bemutatnom. Immár nemzetközi szinten is bőven jegyzik a csapatot s nem is érdemtelenül. A „black metalt” egy eléggé egyedi megközelítésben játsszák és a régi szellem is kétségtelenül a csapat sajátja. Zenei fejlődésüknek íve kézzel tapintható, azaz füllel hallható, melynek kicsúcsosodása az ezelőtti „Inexorable Defiance” albumon érkezett el. Nem is gondoltam, hogy tudnak még feljebb lépni, de az új immár negyedik alkotással a „Primaeval Pantheons”-al mégis sikerült. A legjobb az egész albumban, hogy szó szerint hallgattatja magát, de mégsem engedi rögtön felfedni minden értékét. Többszöri hallgatás szükséges a teljes feltérképezéséhez, mert olyan rejtett megoldások riffek, dallamok találhatók a nótákba, hogy érdemes rászánni az idő. S mind ezt úgy sikerült megoldani, hogy közben a sebesség is szerves részét képezi a zenének, ami hihetetlen energiát tud adni.

A lemezt nyitó „Eye of Knowledge „ az egyik kedvenc dalom. Szélvész tempó, jó riffek, és a végére a dallam is teljesen kibontakozik. Még kórus részt is hallunk benne, amit totál jól áll nekik több ilyet is szívesen hallanék. A riffek kidolgozása és igényesség, s nem utolsó sorban sokkszínűsége hihetetlen munkát igényelhetett. Elég csak meghallgatni az „Atavism” című dalt, de akármelyiket mondhatnám példaként. A jó, hogy nincs szétkalapálva a lemez mindegyik gitártémát szépen kivenni s szigorúan csak megbújva a szintitémák is akadnak. Megemlíteném még az egyik legjobb kórus résszel ellátott „Old” című dalt s a lemez legjavát a „March of Saturn„-t. Ez az egyik legjobb dallammal rendelkező tétel. Így a lemez több mind 50 perce eléggé egységes képet mutat, melyben bőven akad csemegézni való.

Megmondom őszintén még nekem is akadnak benne felfedezésre váró részek. S végre a borítóra is visszakerült a régi logó. Egy szónak is száz a vége, egy igen magas szintet ütött meg a „Bornholm” ezzel a lemezzel.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Eye of Knowledge
2. Atavism
3. Runes of Power
4. Old
5. March of Saturn
6. Iron Crown
7. Seventh Reign
8. Bloodstorm
9. Imperium (Divus Rex)

Pontszám: 9

Kapcsolódó cikkek

Bornholm interjú

KMZ

Bornholm – leszerződött a német Massacre Records-hoz

KMZ

Bornholm – Felejthetetlen miniturné

KMZ

Bornholm, Heroic – Koncertbeszámoló

Krol

Bornholm: Inexorable Defiance – Gatefold 12” LP

KMZ

Alestorm, Ex Deo, Lagerstein, Bornholm – Koncertbeszámoló

Jillian

BORNHOLM – Inexorable Defiance

Menegroth

Hot News: Bornholm – Album out now! Second album trailer available!

KMZ

Hot News: Bornholm – Album trailer online!

KMZ

Hot News: Bornholm – Ink deal with NoiseArt Records and Rock The Nation Booking

KMZ

Bornholm új album stúdiófelvételek

KMZ

Paganfest – Koncertbeszámoló

Menegroth

Týr, Bornholm, Damned Spirits Dance – Koncertbeszámoló

akarmi

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek