Lemezismertetők

BURZUM – From The Depths Of Darkness

Kiadó: Byelebog Productions

Weboldal: www.burzum.org

Kiadás éve: 2011

Stílus: Black Metal

Brief Sum: Classic Burzum songs in a new way sound surprisingly good. Not much changed regarding music (fortunately) compared to the original version, the modern sound adds a lot to the songs. Varg Vikernes did a good job with From the Depths of Darkness, since the original albums remain and we got a new masterpiece version too.

Aki metálzenével foglalkozik, valamilyen összefüggésben biztosan találkozott már a Burzum, illetve Varg Vikernes nevével. Nem szeretnék most az őt övező legendákkal, botrányokkal, az általa elkövetett gyilkossággal, a börtönéveivel, és az ideológiai nézeteivel foglakozni, ugyanis mindenekelőtt művészként érdemes Vikernesre tekinteni; olyan művészként, aki korábban soha nem hallott zenét hozott létre, amelynek valószínűleg még jó ideig nem lesz párja. Ez az ember ott volt a black metal megszületésénél, és ő maga is jelentősen hozzájárult annak a zenei formának a kialakulásához, amit black metalként ismerünk. Képes volt arra, hogy a természetből, a sötét filozófiákból és az ősi nordikus pogány vallásból merítve hihetetlen mély hangulati töltéssel rendelkező, tökéletesen egyedi zenét hozzon létre. Tulajdonképpen mindegyik albumát jellemezhetjük egy, a zenén keresztül kifejeződő érzésvilággal: a Burzum a nyers, rideg gyűlölet megfogalmazódása, a Det Som Engang Var a közelgő telet festi le, a Hvis Lyset Tar Oss maga a kegyetlen fagyosság, a Filosofem feltárja a misztikus norvég erdők minden hátborzongató rejtelmét; a már a börtönben készített két ambient anyag, a Daudi Baldrs és a Hlidskjalf inkább a magányában gondolkodó ember világát fejezi ki, a 11 év szünet után kiadott Belus pedig a tavasz eljövetelét hirdeti. Az idén megjelent új anyag, a Fallen viszont valamiért nem gyakorolt rám túl nagy hatást, nem is igazán tudom hova elhelyezni a Burzum diszkográfián belül, éppen ezért kicsit aggódtam, amikor a tudomásomra jutott, hogy Vikernes az első két album dalainak újragondolt, újrafelvett verzióit tervezi kiadni. Nos, kár volt aggódni.

Az idők minden esetre változnak Varg Vikernest illetően is, olyan szempontból, hogy elmúlt az a korszak, amikor direkt a legrosszabb erősítőkkel, és egy headset mikrofonjával kerültek felvételre a Burzum lemezek; a kultikus Grieghallen stúdióban készült anyag megszólalása elképesztően telt, és tulajdonképpen ezeknek az új verzióknak az erősségét pont ez adja. Zeneileg ugyanis nagyon kevés változtatást eszközölt Vikernes; amit viszont igen, az szintén telitalálat – ilyen például a Key to the Gate közepén hallható gitártéma. A többi dal esetében inkább az erőteljes megszólalás hozza elő a bennük lakozó hihetetlen energiákat; az A Lost Forgotten Sad Spirit doomos riffjei, vagy a Spell of Destruction lassú témái egyenesen katartikusak (a Burzum esetében azt hiszem megengedhetem magamnak ezeket a nagy szavakat), de az olyan szerzemények is rendkívül hatásosak az új köntösben, mint a Feeble Screams from Forest Unknown, vagy az Ea, Lord of the Depths. Nagy húzás volt Vikernestől az is, hogy az első lemezen hallható ambient dalt, a Channeling the Power of Minds Into a New God-ot teljesen átdolgozta, és immár torzított gitáron eljátszva, kvázi outróként használta fel.

Ami jelentősen megváltoztatja még az összképet az eredeti verziókhoz képest, az Varg énekstílusa. Eleve nem tolták annyira előre a vokált a keverésnél, és Vikernes sem használja már azokat a magas sikolyokat, mint fiatal korában. Többeknek persze nem tetszik a változás, de véleményem szerint beleillik a dalok hangulatába ez a kimértebb stílus is.

Nyilvánvaló, hogy az új felvételek nem őrzik meg száz százalékosan a 90-es évek eleji hangulatot, de legalább ugyanannyit hozzá is tesznek a változások az összképhez, mint amit elvesznek. És amit fontos még leszögeznem, hogy Vikernes aktuális munkája (megint) úgy tud friss és időszerű lenni, hogy nem veszít a korai norvég black metal feelingjéből.

SAMPLE:
MySpace link

Tracklist:

1. The Coming (introduction)
2. Feeble Screams from Forests unknown
3. Sassu Wunnu (introduction)
4. Ea. Lord of the Depths
5. Spell of Destruction
6. A lost forgotten sad Spirit
7. My Journey to the Stars
8. Call of the Siren (introduction)
9. Key to the Gate
10. Turn the Sign of the Microcosm (Snu Mikrokosmos’ Tegn)
11. Channeling the Power of Minds into a new God

Pontszám: 10

Kapcsolódó cikkek

BURZUM – Sôl Austan, Mâni Vestan

Cryonus

BURZUM – Umskiptar

Golysz

Szerinted Norvégia csendes?!

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek