Lemezismertetők

CAIN’S OFFERING – Gather The Faithful

Kiadó: Frontiers

Weboldal: www.cainsoffering.com

Kiadás éve: 2009

Stílus: Heavy / Power

 

(scroll down for English Version)

 

2007-et írtunk mikor is a Sonata Arctica és Jani Liimatainen gitáros útjai kettéváltak. Azóta természetesen a Sonata-nak új gitárosa van, de én a magam részéről sajnáltam Jani távozását. Ugyanis a kezdetektől fogva játszott a csapatban és hozzátartozott a banda arculatához. Megmondva az őszintét azért titkon reménykedtem, hogy valahol majd találkozok a nevével és erre az eseményre nem is kellett sokat várnom, ugyanis az idén életre keltette a Cain’s Offering nevezetű formációt. Méghozzá olyan tagokat toborzott maga köré, mint például a szintén ex-Sonata Arctica-s Mikko Harkin billentyűst vagy Jukka Koskinen basszusgitárost, akit a Norther és a Wintersun soraiból ismerhetünk. Azonban az egyik legnagyobb név mégis az énekes Timo Kotipelto a Stratovarius-ból kinek neve, azon kívül, hogy nem nagyon szorul bemutatásra, egyfajta minőséget is jelent. No, de mivel hallottam már rossz Stratovarius lemezt is, így azért egy kicsit félve tettem be a lejátszómba a korongot. Azonban már az első hang meggyőzött arról, hogy itt a heavy/power metal szerelmesei nem nagyon fognak csalódni.

A „Gather the Faithful”-on szereplő tíz dal stílusát nem nehéz kitalálni valahol a Strato és Sonata kereszteződésénél keresendő. Viszont a végeredmény annak ellenére, hogy semmifajta újdonságot nem rejt mégis olyannyira kellemes hallgatnivaló, hogy szinte nem is nagyon lehet kirobbantani a lejátszóból. Mindenki a maximumot nyújtja. Kotipleto nekem a legjobban tetsző orgánumát hozza. Jani kellemes döngölős alapokat szolgáltat a daloknak és egy-egy szólóra tekerésre is futja az erejéből. A billentyűs is hol nagyzenekari, hol kellemes harmóniákat hoz, vastagon átitatva a dalokat. Az összes dal telitalálat mégis nem egy kiemelkedő momentum van.

Ilyen a nyitó, gyors lendületes, azonnal fülben maradó refrénű „My Queen of Winter”. A kicsit visszafogottabb, ám szintén kellemes dallamokat felvonultató „More Than Friends” vagy az összetett a lemez csúcspontjának számító „Oceans of Regret”, vagy az ezzel rokonítható „Morpheus in a Masquerade”. Nem beszélve az idén megírt legeslegjobb power metal balladáról az „Into the Blue”-ról. Ha még hozzáteszem azt is, hogy mindegyik nótát Jani egymaga írta, akkor az is körvonalazódni látszik, hogy annak idején nem kis szerepe volt a Sonata hangzásvilágának kiteljesülésében. Ha már a hangzásnál tartunk természetesen az is a profizmusról árulkodik. Tiszta telt és kellően meg is dörren. Ha nem is az eredetiség mintapéldánya lesz a Cain’s Offering első korongja, nekem az év egyik meglepetése. Ha a stílus híve vagy, ne kerüld meg „Gather the Faithful”-t. Csalódás kizárt!

—————————–

ENGLISH VERSION:

It was 2007 when Jani Liitmatainen (guitars) left Sonata Arctica. Of course Sonata Arctica has a new guitarist since then, but as for me, I think it’s a pity that he left, because he was playing in the band from the beginning, and he contributed a lot to the image of Sonata Arctica. To be honest, I hoped secretly that I’d find his name somewhere. And I didn’t have to wait for this too much, because he founded a new band this year, called Cain’s Offerint. Moreover, musicians like Mikko Harkin (ex-Sonata, keyboards), Jukka Koskinen (Norther, Wintersun, bass guitar) joined his band. But probably the biggest name is the vocalist Timo Kotipelto from Stratovarius. It’s unneccessary to introduce his name, which means a real quality. But I’ve heard bad Stratovarius albums, too, so I was a bit afraid when I put the CD into the player. But even after the first few notes, I was sure that the fans of heavy/power metal won’t be disappointed.

The genre of the 10 songs of „Gather the Faithful” is not surprising, it’s somewhere between Strato and Sonata. Despite that there are no new features in it, it’s a pleasant album to be listened, it’s hard to stop playing it. Everybody gives the maximum. I can hear Kotipelto’s best voice. Jani gives some nice but heavy base to the songs, and from him, we can hear solos or wiggling protrusions, too. The atmosphere of the keyboard themes is of a pleasant harmony, or it’s even like an orchestra at some sections. This atmosphere can be felt strongly throughout the whole album. All of the songs are direct hits, but we can try to highlight some.

One of these songs can be the first song, „My Queen of Winter”. Its chorus can stick to our ears quite easily. „More Than Friends” is a bit more soft song, but there are some nice melodies. Oceans of Regret – probably the best song on the album – and „Morpheus in a Masquerade” are also softer songs like Track 2. Let alone the best power metal ballad of this year, „Into The Blue”. All the songs were written by Jani (he did the work alone), and by knowing this, it’s not surprising that he contributed really a lot to the estabilishment of the sounding of Sonata Arctica. And if we are talking about the sounding, it’s important to be mentioned that it’s professional on this album. It’s clean, thick and rocks hard. Though it’s not the most genuine album ever, the first album of Cain’s Offering is one of the surprises of this year for me. If you like this style, don’t avoid „Gather The Faithful”. You won’t be disappointed!

SAMPLE:
MySpace link

Tracklist:

1. My Queen Of Winter
2. More Than Friends
3. Oceans Of Regret
4. Gather The Faithful
5. Into the Blue
6. Dawn Of Solace
7. Thorn In My Side
8. Morpheus In A Masquerade
9. Stolen Waters
10. Elegantly Broken

Pontszám: 9

Kapcsolódó cikkek

CAIN’S OFFERING – Stormcrow

Menegroth

A finn power metál erősebben szól, mint valaha a Cain’s Offering új, „Stormcrow” stúdióalbumán

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek