Lemezismertetők

CANCER – Death Shall Rise (Re-Release)

Kiadó: Cyclone Empire

Weboldal: facebook.com/CancerBandUK

Kiadás éve: 2014

Stílus: Death / Thrash

Brief Sum: The point is that we can finally put in our collection the classic, all time favourite Death Shall Rise in CD format.

 

 

A To The Gory End megjelenését követően az Obituary-val és a Deicide-dal turnézott a csapat, mely után Tony Higley hangmérnökkel, a telfordi Reel To Reel stúdióban elkezdte megírni a második album anyagát. Végül 1991 februárjában Floridába repült a zenekar, hogy a Morrisoundban, Scott Burns felügyelete mellett megkezdődjenek a felvételek.

Szerintem nem sok zenekar mondhatja el magáról, hogy két kiadványa között nincs különbség, márpedig a Cancer esetében ez a helyzet, szinte semmi differencia sincs a két album között. Mármint zenei értelemben illetve a dalok felépítését illetően. Szólók terén viszont nagy volt a fejlődés, az ugrás, de ez nem meglepő ugyanis ezen a korongon szerepelt James Murphy, aki 1991-re már bőven letette a névjegyét a színtéren, többek között megfordult az Agent Steelben valamint az ő keze nyomát viselik a Spiritual Healing és Cause Of Death alapművek. Annak ellenére, hogy szerepelt a promo fotókon, sosem volt a zenekar hivatalos tagja és csak azért játszott a korongon, mert az együttes barátja volt és a kiadó kérte meg, hogy szerepeljen a fotókon, az anyag reklámozását, promotálását segítendő. Ugyanaz a fogósság, lendületesség jellemzi a Death Shall Rise-t, mint elődjét, a dalok szerkezetükben is analógiát mutatnak, viszont a hangzás teltebb, erősebb, durvább, mint a To The Gory Enden. És csak egy perccel lett hosszabb, mint a debütálás. James ízes, technikás szólókkal segítette ki a bandát és ahogy előbb/fentebb említettem, szereplése csak promócionális, reklámhordozó értékű volt. Rajta kívül Glen Benton segédkezett még a Cancernek, hangja, a nyitó Hung, Drawn And Quarteredben hallható. Eme korongnál is első hallás/hallgatás után megjegyezhetőek a tételek, legyen szó a Tasteless Incestről, a No Fuckin’ Cover demóról származó Burning Casketről, a címadó felvételről vagy a Corpse Fire-ről. Sőt, a Back From The Deadre annak idején klip is készült.  Az albumot a Flametrader is megjelentette 1991-ben, újrakiadás viszont csak kettő volt: 2001 szeptember 14-én a MegArt Productions dobta piacra a lemezt, megtoldva a Tasteless Incest élő verziójával illetve idén, a Cyclone Empire által megjelentett változat. (A James Murphy-vel kötött barátság „odáig fajult”, hogy John Walker háttér énekelt a Disincarnate Dreams Of The Carrion Kind klasszikusán hallható Beyond The Flesh tételben).

Sajnos ezután kicsúszott a banda lába alól a talaj, kijött még a Posion Idea/Cancer/Gunshot/Headbutt four way 7” split 1993-ban és a még ugyanebben az évben megjelentetett, a soraikba bevett Barry Savage gitárossal rögzített Sins Of The Mankind lemez, amely már kezdett eltávolodni a death metaltól, a csapat komplexebb próbált lenni, egy összetettebb irányba indult el, szakítva az addigi hagyományokkal. 1994-ben a Live Death split kiadványon szerepeltek a Suffocation, a Malevolent Creation és az Exhorder társaságában (ez egy, a Milwaukee Metalfestet promotáló kiadvány volt), az 1995-ös Black Faith (rajta a Deep Purple Space Truckin’-jának feldolgozásával) pedig a Cancer hattyúdala volt. Semmi köze sem volt a death metalhoz, ráadásul a logo is megváltozott. A banda feloszlott, eltűnt a süllyesztőben, majd 2003-ban újra aktivizálták magukat, de a 2004-es Corporations Ep-re és a 2005-ös Spirit In Flamesre kár a szót vesztegetni. (Ian Buchanan és Carl Stokes 2006-ban életre hívta az egy demót megjelentetett Hail Of Fire-t, John Wlker pedig feleségével a mai napig csinálja a szintén 2006-ban összehozott Liquid Graveyardot). 2013-ban újjáalakultak a Walker – Buchanan – Savage – Stokes tagsággal, hogy az első három lemezt promotálják, de hogy lesz-e folytatás, esetleg következő lemez, az még a jövő zenéje. Lényeg az, hogy a klasszikus, örökbecsű Death Shall Rise végre cd-n is hozzáférhető és a gyűjteménybe illeszthető.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Hung, Drawn and Quartered
2. Tasteless Incest
3. Burning Casket
4. Death Shall Rise
5. Back From the Dead
6. Gruesome Tasks
7. Corpse Fire
8. Internal Decay
9. Hung, Drawn and Quartered (Live 1992) (Bonus)
10. Blood Bath (Live 1992) (Bonus)

Pontszám: –

Kapcsolódó cikkek

CANCER – The Sins Of Mankind (Re-Release)

Dr. Feelgood

Cancer Interjú

Dr. Feelgood

CANCER – To The Gory End (Re-release)

Dr. Feelgood

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek