Lemezismertetők

CANCER – The Sins Of Mankind (Re-Release)

Kiadó: Cyclone Empire

Weboldal: facebook.com/CancerBandUK

Kiadás éve: 2014

Stílus: Death / Thrash

Brief Sum: “The Sins Of Mankind” is another classic death metal, but I liked the previous two better, so I for one prefer those.

 

 

A Death Shall Rise mind a csapat, mind a death metal történetében egy sikeres alkotás volt. Az 1991 áprilisában megjelent album bizonyos közismertséget szerzett a csapatnak, hiszen a lemezt betiltották Németországban, ahol a cenzúraszerv(ezet) munkatársai arra hivatkoztak, hogy a borító majd arra ösztönzi a fiatalokat, hogy erőszakos cselekedeteket kövessenek el egymás ellen. A korong a Terrorizer magazin Top 40 death metal albumai listáján a 27. pozíciót érte el, majd májusban a Desecrator és az Unleashed társaságában az Egyesült Királyságban koncerteztek, ezt követően pedig visszatértek az USA-ba, ahol a Deicide és az Obituary előtt nyitottak valamint felléptek az ebben az évben megrendezett Milwaukee metal fesztiválon. 1991 decemberében James Murphy elhagyta a csapatot, hogy létrehozhassa a Discincarnate-et, akinek helyét Barry Savage vette át és vele ezt követően egy USA körút, valamint mexikói, izraeli és európai fellépések következtek. 1992 decemberében Simon Efemey producerrel a csapat bevonult a wrexhami Windings stúdióba, hogy elkészítse harmadik albumát, a The Sins Of Mankindot. Az album felvezetését promotálandó 1993-ban a Cancer szerepelt egy, a Vinyl Solution által megjelentetett 7” Ep-n (a Poison Idea, a Gunshot és a Headbutt egy-egy szerzeménye hallható még az anyagon), amelyre az Electro-Conculsive Therapy került fel. (A kiadványt egy, a londoni Astoriaban, 1993. május 16-án megrendezett koncert alkalmával promóciós célból ingyen osztogatták). Az a mondás járja, hogy egy adott harmadik mű sorsdöntő egy zenekar életében, karrierje során és ez alól az angolok sem voltak kivételek.

A nyitó, kicsit Celtic Frost jellegű Cloak Of Darkness egyértelműen a csapat fejlődését mutatja. Hallatszik, hogy összetettebbek, komplexebbek lettek, ugyanakkor az első két lemezre jellemző fogósság, megjegyezhetőség valamelyest a háttérbe szorult. A komplexitást nem úgy kell érteni, felfogni, hogy az Atheist, Cynic, Death fémjelezte vonal felé fordultak, hanem önmagukhoz illetőleg az első két anyaghoz viszonyítva lettek azok. Lehet, hogy ebben Barry Savage-nek is szerepe volt, nem tudom, de a két gitár adta lehetőséget remekül használják ki, kamatoztatják (ahogy tették azt a Death Shall Rise-on is), erőteljesebben, vastagabban szólalnak meg a nóták, mint korábban. Fejlődésüket, a változatosságra való törekvést jól példázza az is, hogy a csapat grind elemeket, részeket (Suffer For Our Sins, Tribal Bloodshed Part I The Conquest) valamint akusztikus betéteket, doomos témákat, dallamokat (Pasture Of Delights/At The End, Tribal Bloodshed II Under The Flag) is beleszőtt a muzsikába. Az új megoldások a végeredmény, a produkció minőségén kizárólag dobtak, emelték a színvonalat, csak gyanítom, hogy erre egyetlen egy Cancer rajongó sem volt felkészülve annak idején. (Kiaknázva a bandában rejlő potenciált, a Restless Records 1994-ben dobta piacra a már fentebb említett, milwaukee-i metal fesztiválon rögzített Cancer dalokat, a Hung, Drawn And Quarteredet és a Blood Bath-ot (a rend kedvéért a Suffocation, az Exhorder és a Malevolent Creationléptek még fel) a Live Death albumon).

Minthogy a death metal hullám ekkoriban hanyatlóban, lefutóban volt, a banda is hátat fordított a műfajnak és 1995-ben a Black Faith-szel egy olyan lemezt készítettek, amellyel kivágták a biztosítékot a death metal rajongóknál és teljesen szakítottak a műfajjal. A csapat feloszlott és sokáig nem is lehetett hallani róluk, majd nagy meglepetésre 2003-ban újjáalakultak és 2006-ig aktívak is voltak. Ezen idő alatt egy Ep-t (Corporations) és egy lemezt (Spirit In Flames) adtak ki, de azokra kár a szót vesztegetni. Ezután újra feloszlottak, John Walker életre hívta a Liquid Graveyardot, Carl Stokes, Ian Buchanan és Barry Savage (Rob Lucas énekessel) pedig létrehozta a Hail Of Fire-t, amellyel egy közepes szintű demót készítettek 2006-ban. Tavalyelőtt az első három anyagot támogatandó jöttek össze újra és úgy néz ki, hogy ezúttal nem lesz feloszlás. Több fesztiválon is felléptek illetve további bulik vannak lekötve, sőt új album is várható tőlük, ahogy John Walker az interjúban kifejtette. Klasszikus death metal anyag a The Sins Of Mankind is, de az első kettő album nekem jobban tetszett, tetszik, a magam részéről én azokra esküszöm.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Cloak of Darkness
2. Electro-Convulsive Therapy
3. Patchwork Destiny
4. Meat Train
5. Suffer for Our Sins
6. Pasture of Delights / At the End
7. Tribal Bloodshed (Part l: the Conquest)
8. Tribal Bloodshed (Part ll Under the Flag)
9. Cloak of Darkness – Demo 1992 (Bonus)
10. Electro-Convulsive Therapy – Demo 1992 (Bonus)

Pontszám: 9

Kapcsolódó cikkek

Cancer Interjú

Dr. Feelgood

CANCER – Death Shall Rise (Re-Release)

Dr. Feelgood

CANCER – To The Gory End (Re-release)

Dr. Feelgood

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek