Lemezismertetők

CANNIBAL CORPSE – Red Before Black

Kiadó: Metal Blade Records

Weboldal: http://cannibalcorpse.net

Kiadás éve: 2017

Stílus: Death Metal

Brief Sum: Cannibal Corpse have their own evolved style, which places their music in between pretty narrow limits. But even between these limits is a little room for wiggling. Although this might not be so evident at first glance, even these seemingly minuscule things can provide the necessary thrill for such music – music that needs more listenings to really unfold. This is exactly the case with Red Before Black. Compared to the previous records we get less excitement, but the tracks are still good, the momentum is still unbroken.

 

A címben szereplő találós kérdésre egyszerű a válasz, főleg ismerve a Cannibal Corpse-ot. Szinte hihetetlen, de az utolsó lemez az A Skeletal Domain három évvel ezelőtt jelent meg, így épp ideje volt, hogy friss dalokat hallhassunk tőlük. A Cannibal gépezet a kezdetektől eltelt idő óta sokat fejlődött, mégis egyből felismerhető a stílusuk. Annak idején újat hoztak a death metal műfajába, akkoriban mellbevágóbb volt egy-egy lemezük megjelenése, mint most 29 év elteltével. De közben ők is változtak, mint zenészek is fejlődtek és a zenei hozzáállásuk is csiszolódott. Nem éles váltásokról van szó, hanem finom nüanszokról, ami izgalmassá teszi még ma is dalaikat.

Első benyomásra a Red Before Black nyersebbnek tűnik, mint az utóbbi lemezek. Ez betudható annak is, hogy újra Eric Rutan-nal, a Kill producerével dolgoztak. A dalszerkezetek egyszerűsödtek, kevesebb virgázást hallani, direktebbek, durvábbak lettek, mint például a Torture lemezen.

Egy tipikus nótával indítanak, egyből feltűnik, hogy a megszólalás árnyalatnyit eltolódott a thrash irányába, hasonlóan mint az első lemezen. Nemcsak a kezdésnél, hanem a szólónál is, talán az okozza, hogy a tömör gitárhangzás nincs annyira előtérbe a ritmusszekcióhoz, főleg a dobokhoz képest. A Corpus Delicti kezdése is tipikus thrash, de aztán ezt csak figyelemkeltésre használják, mert a kezdő riffek és stílus nem tér vissza, a dal egész más irányt vesz.

Ismét van belassulós nóta, a Code of the Slashers, amihez klip is készült. Ez a szokásos sebességükhöz képest doomos rész keretbe foglalja a szerzeményt, így zeneileg is olyan lesz, mint egy történet. A Remaimed is súlyos lassú riffel indul, sőt a cinezés izgalmas vánszorgást ígér, de aztán gyorsan váltás van, de ez a doom riff az első verze után visszatér, pár pillanatra lecsillapítani a kedélyeket.

Ha a védjegyeket nézzük, akkor a basszuskiállás is kipipálható, a Scavenger Consuming Death kezdése, és közepe szállítja. Egyszerű szólóról van szó, középen már nem érzem szükségét, a dal nem feltétlenül kívánja meg, nem lesz tőle izgalmasabb (kár, hogy nem került bele valami fricska, vagy a körülötte lévő zene lendületét akasztotta volna meg), de azért jó hallgatni. Ennél sokkal érdekesebb a Destroyed Without a Trace-ben pár pillanatra a hangáradatból felszínre dobódott basszusgitár.

A Shedding My Human Skin érdekes ritmusával tűnik ki. A gyors és középtempós részek eszetlen váltásokkal követik egymást. Ha érdekes kontrasztról van szó, akkor a Firestorm Vegeance közepén lévő pörgetés is izgalmas, főleg, hogy az addig a “kényelmes tempós” dalt igazán felpörgeti, szinte elszalad a nóta.

A lemez legizgalmasabb dala kerül a végére. A Hideous Ichor gyors, néhol kapkodós, mégis van benne egy dallamvonal, amit szépen felépítenek és a sebesség mögött végighúznak. Zseniális!

A Cannibal Corpse-nak megvan a kialakult stílusa, ami viszonylag szűk határok közé szorítja a zenét. De ezen keretek között is van lehetőség fickándozásra. Bár ez nem annyira látványos, de egy olyan zenében, ami több hallgatást igényel, hogy kibontakozhasson, ezek az aprónak tűnő dolgok is kellő izgalmat biztosítanak. Ez a helyzet a Red Before Black-kel is. Az előző lemezekhez képest kevesebb az izgalom, de a nóták még mindig jók, a lendület még mindig töretlen.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Only One Will Die
2. Red Before Black
3. Code of the Slashers
4. Shedding My Human Skin
5. Remaimed
6. Firestorm Vengeance
7. Heads Shoveled Off
8. Corpus Delicti
9. Scavenger Consuming Death
10. In the Midst of Ruin
11. Destroyed Without a Trace
12. Hideous Ichor

Pontszám: 8.5

Kapcsolódó cikkek

Októberben jön a Cannibal Corpse!

KMZ

Cannibal Corpse, Dark Funeral, Ingested, Stormruler – Koncertbeszámoló

Herczeg Frigyes

Cannibal Corpse – júniusban az A38-on játszanak

KMZ

Holnap mészárszék a Track-ben: jön a Cannibal Corpse!

KMZ

Cannibal Corpse a Track-ben!

KMZ

CANNIBAL CORPSE – A Skeletal Domain

Saint-Savin

Cannibal Corpse szabadjára engedi a „The Murderer’s Pact”-ot!

KMZ

Hot News: Cannibal Corpse – American Death Metal icons to release ‘A Skeletal Domain’!

KMZ

Hot News: Cannibal Corpse announces full European tour for the fall!

KMZ

Hot News: Cannibal Corpse inducted into Buffalo Music Hall of Fame!

KMZ

Hot News: Cannibal Corpse inducted into the Buffalo Music Hall of Fame!

KMZ

Cannibal Corpse, DevilDriver, The Black Dahlia Murder, Hour of Penance – Koncertbeszámoló

SteveShield

Hot News: Cannibal Corpse to release ‘Dead Human Collection – 25 years of Death Metal’ boxset in Europe!

KMZ

Hot News: Update on European Cannibal Corpse tour!

KMZ

Hot News: Cannibal Corpse – Announce Fall U.S. Headlining Tour

KMZ

Hot News: Cannibal Corpse – Announce support bands for European tour in February!

KMZ

Hot News: Cannibal Corpse – Announce European headlining tour for February and March 2013!

KMZ

Cannibal Corpse Interjú

SteveShield

Cannibal Corpse, Aborted, Kill With Hate – Koncertbeszámoló

SteveShield

Cannibal Corpse koncert Budapesten

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek