Lemezismertetők

CARACH ANGREN – Where The Corpses Sink Forever

Kiadó: Season of Mist

Weboldal: www.carach-angren.nl

Kiadás éve: 2012

Stílus: Symphonic Black Metal

Brief Sum: The Dutch masters has proved for the third time that they are uniquely talented not only in music but several spheres of art. They continuously redefining the genre doing it in awesome quality with sick, direct, raw but intelligent lyrics. The top of the album is Funerary Dirge of a Violinist which practically beyond the definition of music.
The messiahs of the genre returned to the mainland but remained the same great hunters like on water. Inimitable, unique, elite black metal. Let the ghost of Lammendam haunt me in the afterlife if I lie! All resistance if futile, you’ll become one with the sinking corpses after the first listening. 

Létezik egy holland csapat, akik 2004 óta kísértenek a limburgi Landgraaf környékén. Egy horda, akik életre keltett legendákkal és szellemhistóriákkal portyáznak a színtéren. Vadászok, akik újradefiniálták a szimfónikus black metalt – egy stílust, mely a ’90-es évek fénykora óta keresi önmagát, ám most végre úgy fest, eljött a régóta várt reneszánsz órája, melynek élén e három úriember vezeti majd csatasorba a friss, nemes vért, az új ragadozó mészárosokat, akik páratlan intelligenciába bújtatott kegyetlenséggel tipornak majd el minden útjukba kerülő gyönge láncszemet.

A társaság tökéletes példája a művészeten belüli ihletés helyes felhasználásának. Aki hallotta annak idején (az akkor még sokat kritizált) debüt Lammendam-ot, szerintem pontosan tudja, miről beszélek. Azidőtájt szinte mást sem lehetett olvasni, minthogy itt egy újabb Dimmu kópia, fantázia nélkül, bla bla bla – pedig egy kicsit jobban odafigyelve, már azon az anyagon is érződött, hogy valami nagyon nem szokványos, valami nagyon beteg és hátborzongató, valami egyszerűen nem emberi fülnek és léleknek való a Schinveld faluját tizedelő szellemkrónika megzenésítésében. A Death Came Through A Phantom Ship tengerjárása után aztán már a fanyalgók is elismerően csettintettek, a horror pedig folytatódik, a mesterek szavaival élve: maguk mögött hagyva Van Der Decken bolygóhollandiját, partraszállva, fegyvereket előrántva egy újabb (ön)gyilkos sztori keretein belül.

Nem árulok zsákbamacskát: a végeredmény ezúttal is lélegzetelállító. Zeneileg – és itt most főként a nagyzenekari kompozíciókra gondolok – soha nem tapasztalt igényesség és monumentalitás észlelhető, és amint az már legutóbb is történt, nem kimondottan a súlyosságon és a minél bombasztikusabb kivetítésen van a hangsúly, hanem sokkal inkább a teátralitás, az elit megközelítés az, ami dominál. Na persze, a vokál és a szaggató riffek továbbra is megfelelő dózisban szállítják a tökéletes hangulat megteremtéséhez szükséges agressziót. A trió másik aduásza kétségtelenül a dalszövegek. Seregor víziói és sajátos fogalmazási stílusa, nyelvezete egyszerűen lehengerlő. A tartalom még így, sűrített formában is pofátlanul alázza a hasonló témájú sikerkönyveket, a muzsika ráadásul oly mértékben aládolgozik a mondanivalónak (és fordítva), hogy már az intrót elindítva a saját bőrömön érzem a feszülő katonai egyenruhát, a puskapor, és a tűzharcban elesett, lassan rothadó hullák bűzét, valamint a közelgő káosz és pánik eluralkodását. Pusztán állításom igazolásaként: az említett felvezetőben például pontosan hét lövés hangzik el, ahogy az a textusban is írva vagyon, hihetetlen részletességgel, odafigyeléssel van tehát kidolgozva az album minden egyes másodperce.

A szövegek kiemelt fontosságára egyébként a Season Of Mist marketingesei is jó érzékkel felfigyeltek, a szokásoktól eltérően ugyanis, ez alkalommal a teljes tartalmat is legépelve megkaptuk a promóhoz csatolva – a dokumentum pedig csakhamar elengedhetetlen olvasnivalóvá vált a korong pörgetése közben. Bármennyire is viszket érte a tenyerem, senkitől nem szeretném idézetekkel elvenni az élmény varázsát (a dalcímek amúgyis sokat sejtetőek), csupán annyi spoilert engedjetek meg megjegyeznem, hogy a Sir John és a Little Hector, What Have You Done? soraihoz bizony edzett gyomor kell… Borzasztóan borult az egész iromány, nyers és direkt, mégis a szó szoros értelmében intellektuális. Lebilincselt minden mondata, a hitelességet bizonyítván meg az ember már a harmadik tracknél a szerepet testben-lélekben megélve kiáltja hangosan: „Bitte tötet mich!”

A hangszerelés úgyszint zseniális, a billentyűkért felelős Ardek mellett a blastbeat félisten Namtar munkáját is kötelességem méltatni a bőrök mögött, mint ahogy olyan szerzeményeket sem hagyhatok érintetlenül, mint a sortüzet megnyitó Lingering In An Imprint Haunting, vagy a zene definícióját már jócskán kinövő The Funerary Dirge Of A Violinist, melyben olyan artisztikus elemek táncolnak együtt az öngyilkos hegedűművész dallamaival, hogy az egyszerűen felfoghatatlan magasságokba emeli a Carach Angren (hozzá)értését a dalszerzéshez. Páratlan tehetségek mindannyian, kiknek három nagylemez – három tökéletes nagylemez – után máris lábai előtt hever nem csak a közönség, de a szaksajtó is egyaránt.

’90-es évek. Norvégia. Emperor, Limbonic Art, Dimmu Borgir. Többet ugye nem is kell mondanom, hogy mindenki értse, hová szeretnék kilyukadni. Lehet siratni a régi időket, nosztalgiázni néhanapján, de ezek a srácok, eddigi munkáikkal magabiztosan lefektették a 21. század szimfónikus black metaljának alapköveit, és a legkisebb kétely nélkül merem állítani: tíz-húsz év múlva a Carach Angren nevét fogjuk majd emlegetni, mint a műfaj messiását, egyben az új követendő példát a feltörekvő fiatalok csapatok köreiben. Kísértsen a síron túl is Lammendam szelleme, ha nem így lesz!

Művészet. Művészek. A banda tagjainak és legújabb alkotásuk szinonimái. Hatjs fejet hát előttük, különben eljönnek érted. Vízen, szárazföldön vagy levegőben, sosem tudhatod – de eljönnek. Az övék leszel. Örökre. Ott, ahol a hullák örökké süllyednek.

SAMPLE:
MySpace link

Tracklist:

1. An Ominous Recording
2. Lingering in an Imprint Haunting
3. Bitte tötet mich
4. The Funerary Dirge of a Violinist
5. Sir John
6. Spectral Infantry Battalions
7. General Nightmare
8. Little Hector what Have You Done?
9. These Fields Are Lurking (Seven Pair of Demon Eyes)


Pontszám: 10

Kapcsolódó cikkek

Kaltenbach Open Air 2023 – Koncertbeszámoló

bönin

Carach Angren – Charlie (official premiere)

KMZ

Fleshgod Apocalypse, Carach Angren: extrém metal évnyitás a Dürer Kertben

KMZ

Carach Angren – Killed and Served by the Devil dalpremier

KMZ

Carach Angren – Dalszöveg videó premier, albumrészletek

KMZ

Carach Angren – Dalpremier

KMZ

Hot News: Carach Angren stream tracks from forthcoming reissues!

KMZ

Hot News: Carach Angren’s first two albums to be reissued in July!

KMZ

Septicflesh, Fleshgod Apocalypse, Carach Angren, Descending, The Konstellation – Koncertbeszámoló

Gwanath

Hot News: Carach Angren announce Japanese tour, European festival dates

KMZ

Hot News: Season of Mist news – Ken Mode, Imperium Dekadenz, Complete Faillure, Carach Angren, Arckanum

KMZ

Hot News: Season of Mist news: New Signing, A Life Once Lost, War From A Harlots Mouth, Khonsu, Carach Angren

KMZ

Carach Angren Interjú

Jillian

Hot News: Season of Mist news: Eths, Carach Angren, Black Sheep Wall

KMZ

Hot News: Season of Mist news: Vulture Industries, Carach Angren

KMZ

Hot News: Season of Mist news: Hell Militia, Carach Angren, Saint Vitus

KMZ

Hot News: Season of Mist News – Inquisition, Blacklodge, Engel, Carach Angren, Black Sheep Wall

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek