Lemezismertetők

CARCASS – Surgical Steel

Kiadó: Nuclear Blast

Weboldal: facebook.com/OfficialCarcass

Kiadás éve: 2013

Stílus: Death Metal

Brief Sum: This album is crazy! It is unbelievable that after all this time, they can still show up with something like this. An album that is fully enjoyable, packed tight with varied, agressive tunes and let’s not forget the awesome songs, this is „Surgical Steel”. A great comeback and a massive guideline for today’s bands!

Megkerülhetetlen hatása volt a mai metal színtérre az 1985-ben alakult brit Carcass-nak.  A death\grind metalon kívül a dallamosabb vonalra is mély benyomást tettek melyből aztán később egy egész hullám indult el. A klasszikusoknak vélt lemezeik (Necroticism-Descanting the Insalubtious és a Heartwork) a kilencvenes évek elején jelentek meg melyeknek nagyszerűségét, az idő vas foga sem tudta elhalványítani. Sajnos aztán egy félresikerült korong 1996-ban vetett véget a banda szárnyalásának. Azóta már szinte kimondani is sok, hogy mennyi idő telt el, de a banda (ha jól emlékszem) 2007 táján kezdett újra aktivizálódni, mely kezdetben csak egy-két koncert elvállalásában nyilvánult meg. Új lemez készítéséről természetesen szó sem lehetett bár már akkoriban is nagy igény mutatkozott volna erre. Mindenki másképp áll az ilyen nagy újjáalakulások történetéhez, főleg egy új korong készítése szokott kritikus pont lenni. Én úgy vagyok vele, hogy örülök, ha elkészül egy klasszikus zenekar újabb lemez, bár csak akkor, ha az mindenfajta üzleti megfontolástól mentes. Szemfüles zenehallgató úgyis észreveszi, ha a muzsika nem a lélekből jön, hanem csak különböző üzleti megfontolásból. A zenekar megítélésén természetesen fordíthat egy félresikerült lemez, de a történelmet már nem írja újra.

No, de elég a szócséplésből a lényeg, hogy a Carcass még is úgy döntött készít egy újabb lemezt, melyet az idén „Surgical Steel” néven közszemlére is tett. A két ős tag Jeff Walker és Bill Steer mellé Daniel Wilding dobos érkezett. Hatalmas izgalommal tettem be a korongot, és már az első hangtól kezdve rabul is ejtett. A lemez stílusa valahol az említett két klasszikus korong közé helyezhető. Épp úgy megtalálhatók rajta a kíméletlen tempók mind, a dallamosabb megoldások. S ezek vannak leöntve hamisíthatatlan Carcass stílussal, melyhez Jeff karakteres hangja épp úgy hozzájárul mint Bill messziről felismerhető masszív riffjei.

Rövid intróval majd, agresszív thrash támadással (mekkora szólóval!) kezd a lemez. A harmadik nóta is az említett stílus hatásait hordozza bár itt már felfedezhetők harmonikusabb megoldások is. Középtempóban fogant a „A Congealed Clot of Blood„ masszív riffekkel Jeff óriási formában lévő hangjával. Majd gyorsan kezd, aztán földbe döngöl, „The Master Butcher’s Apron„, aztán az egyik legjobb dal a „Noncompliance to…” következik kegyetlen tempóval, bár a vége felé akadnak finomabb megoldások is. Aztán az egyik legdallamosabb tétel a „The Granulating Dark Satanic Mills„ enyhít a szigoron. Nem sokáig ugyanis érkezik a nyolcadik nóta. Igaz az elején kicsit szelősebb riffekkel, ám kellő agresszióval és változatossággal. Még magasabbra teszi a lécet a „316L Grade Surgical Steel” ami a másik legjobb tétel a lemezen. Aztán az utolsó előtti dal, még rendesen lesújt, hogy ebből éles kontrasztként a „Mount of Execution” érkezzen akusztikus pengetéseivel nyolc és fél perces monumentális hosszúságával. Dallamos riffek, remek szólók, kemény thrash kiállások mi kell még? Őrület ez a lemez!

Hihetetlen, hogy ennyi idő után is ilyen művet tudtak letenni az asztalra. Maximális élvezhető, változatos, agresszív, zenei és nem utolsó sorban remek dalokkal telepakolt korong az „Surgical Steel”. Óriási visszatérés, egy masszív iránymutatás a mai zenekaroknak.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. 1985
2. Thrasher’s Abattoir
3. Cadaver Pouch Conveyor System
4. A Congealed Clot of Blood
5. The Master Butcher’s Apron
6. Noncompliance to ASTM F899-12 Standard
7. The Granulating Dark Satanic Mills
8. Unfit for Human Consumption
9. 316L Grade Surgical Steel
10. Captive Bolt Pistol
11. Mount of Execution


Pontszám: 10

Kapcsolódó cikkek

Arch Enemy, Behemoth, Carcass, Unto Others – Koncertbeszámoló

bönin

CARCASS – Torn Arteries

Menegroth

Carcass – Livestock Marketplace (Official lyric video)

KMZ

Carcass „The Granulating Dark Satanic Mills” videó

KMZ

Carcass „Surgical Remission / Surplus Steel” EP novemberben jelenik meg

KMZ

Hot News: Carcass – Kirk Hammett presents new Carcass video clip

KMZ

Hot News: Carcass – ‘Swansong’ Full Dynamic Range Vinyl Out Now

KMZ

Hot News: Carcass – hit Top 50 of the world charts!

KMZ

Hot News: Carcass – more tour dates confirmed!

KMZ

Hot News: Carcass – hit the charts

KMZ

Hot News: Carcass – “Album of the year” out now!

KMZ

Hot News: Carcass – Track-By-Track Video Part 3 Posted!

KMZ

Hot News: Carcass – entire »Surgical Steel« album available for streaming via MSN!

KMZ

Hot News: Carcass – Track-By-Track Video Part 2 Posted!

KMZ

Hot News: Carcass – „Unfit For Human Consumption” Track Debut!

KMZ

Hot News: Carcass – Track-By-Track Video Pt.1 Online

KMZ

Hot News: Carcass – `Captive Bolt Pistol´ Lyric Video Online

KMZ

Hot News: Carcass – New Single `Captive Bolt Pistol´ Out Now!

KMZ

Hot News: Carcass – New Single `Captive Bolt Pistol´ to be Released on August 09th!

KMZ

Hot News: Carcass – ‘Heartwork’ Full Dynamic Range Edition Out Now

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek