Lemezismertetők

CASTLE – Blacklands

Kiadó: Ván Records

Weboldal: www.heavycastle.com

Kiadás éve: 2012

Stílus: Heavy / Doom

Brief Sum: It would be hard to highlight any of songs from the eight. Castle’s second album titled Blacklands is typically the kind of disc where the quality of the songs is so even, that it’s always the current played one you would mention.

Castle. Találóbb név nem is lehetne. Poros, ódon, kopottas, lehangoló, de ugyanakkor fenséges és megindító, mint ama néhány százéves építészeti remekmű. Az Egyesült Államok és Kanada sem igazán a várairól, kastélyairól híres, de azt a bizonyos „érzést” vannak, akik képesek elcsípni, s dallamokba, ritmusokba oltani. Főleg, ha olyan mester munkái voltak hatással a zeneszerzőre, mint Tony Iommi…

Mat Davis zenekaralapító-gitáros olyannyira nem titkolja, honnan ered az inspiráció, hogy nem ritkán interjúkban is említést tesz a Mester hatásáról. Azonban mielőtt egy Black Sabbath kópiában kezdene gondolkodni a kedves olvasó, meg kell említsek néhány olyan momentumot, amelyek színezik a képet, mint például a nem ritkán felpezsgő tempó, a női vokál dominanciája, továbbá a leheletnyi, korai thrash elemek.

Aki Davis úr mellett nyúzza a négyhúrost, nem más, mint az asszonypajtása, Mrs. Davis, név szerint Elizabeth Blackwell. Illetve, ahogy kissé fentebb már jeleztem, a szövegeket is többnyire ő tolmácsolja. Érdekes egy hangszíne, stílusa van az oldalbordának. Fátyolos, pókhálós, réveteg, de az a fajta, amit ha egyszer hallasz, nem felejted el soha. Mat, a zenekar megalakulását is neki köszönheti, mert azon túl, hogy beszállt, ő hozta régi ismerősét is, a dobos Al McCartney-t, az egyszemélyes projektbe.

Számomra nehéz lenne kiemelni dalokat a nyolc szerzeményből. A Castle második albuma, a Blacklands tipikusan az a lemez, ahol olyan szinten egyenletes a dalok minősége, hogy mindig az aktuálisan hallgatott élvez elsőbbséget. Kifejezetten örültem neki, hogy nem nyújtották el rétestésztaként sem az alkotásokat, sem magát az albumot. Pontosan annyit kap a hallgató, amely még a befogadóképességét nem terrorizálja.

Könnyű szívvel tudom ajánlani a kiadványt minden Black Sabbath rajongónak, még ha nem is minden ízében emlékeztet a „nagy öregre”, továbbá, aki csak egy kicsit is nyitott a direkt, egyértelműen nem „becímkézhető” zenékre, az is véleményem szerint kitűnően fog szórakozni a Blacklands hallgatása közben. Nekem annyira bejöttek ezek a szerzemények, hogy a debüt album beszerzését tűztem ki célul.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Ever Hunter
2. Corpse Candles
3. Storm Below the Mountain
4. Blacklands
5. Curses of the Priests
6. Venus Pentagram
7. Alcatraz
8. Dying Breed


Pontszám: 9

Kapcsolódó cikkek

Koncertajánló: 2016.10.06. Castle (USA), Nadir Dürer Kert

KMZ

KME videók: Castle, Rage, Sorcerer, Nuisible, Kambrium, King Satan, Aktaion, Despised Icon, Locrian

KMZ

Hot News: Castle reveal music video for ‘Be My Ghost’

KMZ

Hot News: Stream the new Castle album Under Siege

KMZ

Hot News: Castle Premieres „Pyramid Lake”, New Album’s Second Single

KMZ

Hot News: Castle – ‘Temple Of The Lost’ Music Video Released

KMZ

Hot News: Castle reveal ‘Under Siege’ cover art and track list

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek