Lemezismertetők

CAVALERA CONSPIRACY – Pandemonium

Kiadó: Napalm Records

Weboldal: www.cavaleraconspiracy.com

Kiadás éve: 2014

Stílus: Groove / Thrash / Death Metal

Brief Sum: Heavy, intensive album that surpasses the two previous releases by far.

 

Amikor 2006-ban a Cavalera tesók zeneileg is újra egymásra találtak, és már nem csak a muter vasárnapi ebédjénél futottak össze, sejthető volt, hogy valami emlékezetes, figyelemreméltó eseményfolyamat van készülőben. Az Inflikted megerősített ebben a reményemben. Nem mondom, hogy az évtized lemeze, de súlyos, masszív groove-orientált nótákat tartalmazott, amilyeneket a Soulfly kiadványokon keresve sem találhatott az igényes extrém zenére vágyó. (Erre 2012-ig várni kellett…) A Blunt Force Trauma ha nem is lett jobb, de nem veszélyeztette a két ikon renoméjába vetett hitet.

Néhány hónapja már tűkön ülve vártam a beharangozott friss anyagot, mikor egymást követően elérhetővé tették a Babylonian Pandemoinium és a Bonzai Kamikazee számokat a Pandemoniumról. Őszintén szólva nem voltam elájulva. Újra és újra lejátszottam ezt a két számot, de nem találtam bennük semmit, ami különösebben megfogott volna. Illetve a dob-soundtól rendesen hányingerem támadt. Több interjúban is azt nyilatkozta Max, hogy Igor diktátora volt, meg úgy általában nagyon odafigyelt a részletekre:

„A stúdióban én voltam a diktátor, így végig odafigyeltem arra, hogy Igor elfelejtse a groove-okat, és inkább a gyors dob-játékra koncentráljon. Sokszor rá kellett szólnom: Baszd meg a groove-ot, fejezd be a groove-ot, de elértem a célomat, és még egyszer elmondom: ennél brutálisabb lemezt még nem írtunk soha.”

Nos, a gyors dob-játékkal és a brutalitással (egy idő után) nincs is gond, de ez a színtelen, erőtlen cséplés finoman szólva is visszavesz a lemez hangzásából, de nincs mit tenni, ezt el kell fogadni. Hogy ez miért nem tűnt fel az „idősebb kavalérának”, talány számomra. Ami viszont hamar elfogadhatóbbá teszi az új kiadványt, azok a két beharangozó nótát követő szerzemények. Ahogy egymás után érkeznek az új dalok, egyre jobban érzi magát a hallgató. Agresszív, vérforraló sziklaszilárd nóták adják a Pandemonium gerincét. De úgy általában, a záró Porra capoeirás végkifejletéig nincs megállás, tökölés.

Szóval Max nyilatkozatainak legnagyobb része nem parasztvakítás. Ez az album szó szerint felfalja a két korábbi kiadványt. Külön dicséret illeti a zenészeket, de elsősorban a dalszerzőt, hogy úgy tud brazilosan autentikus lenni az anyag, hogy az nem tolakodó, nincs premier plánban a lokálpatriotizmus.

Mindenféleképpen említést szeretnék tenni a lemezborítóról is. Elsőre úgy tűnt, hogy valami összecsapott, entellektüel erőltetés Picasso módra, de amikor egy nagyfelbontású fotón elemezni kezdtem, mindjárt átjött a lényege, sőt, nagyon is stílusosnak és homogén kiegészítőnek értékeltem a hallható anyag mellett.

Hhhaj, ha egy kicsit dolgoztak volna még a dob-soundon…

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Babylonian Pandemonium
2. Banzai Kamakazi
3. Scum
4. I, Barbarian
5. Cramunhão
6. Apex Predator
7. Insurrection
8. Not Losing the Edge
9. Father of Hate
10. The Crucible


Pontszám: 8

Kapcsolódó cikkek

Cavalera Conspiracy – Új dalszöveges videó és amerikai turnédátumok!

KMZ

Cavalera Conspiracy Interjú

Azagtoth

Cavalera Conspiracy – Babylonian Pandemonium (Official Video)

KMZ

Cavalera Conspiracy bemutatja a „Pandemonium” borítóját és dallistáját.

KMZ

Cavalera Conspiracy közelgő albumáról meghallgatható egy dal!

KMZ

Hot News: Cavalera Conspiracy – Studio Update!

KMZ

Hot News: Napalm Records are honored to announce the signing of Cavalera Conspiracy!

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek