Lemezismertetők

CELESTIA – Frigidiis Apotheosia: Abstinencia Genesiis

Kiadó: Apparitia Recordings

Weboldal: www.apparitia.net

Kiadás éve: 2008

Stílus: Black metal

 

(scroll down for English Version)

 

 

A CELESTIA második teljes hosszúságú albuma nem kimondottan új lemez már, hiszen még valamikor év elején jelent meg Noktu (másik) saját kiadójánál, az Apparitia Recordings-nál, de minősége alapján talán nem haszontalan említést tenni róla az alábbiakban.
A 2007-es évben megjelent “Delhÿs-cätess” demo kazettán már 4 tétel (“Admirable Eros Abstraction”, “A Regrettable Misinterpretation Of Mournfulness”, “Death Of The Lizard Queen”, “The Seed Of Negation”) hallható volt előzetesen, jóval szerényebb produkcióval. A dalok persze már ott is élvezetesek voltak, és jelezték, hogy nem egy gyenge anyagot fogunk kapni, de a lemez erősen, professzionálisan megdörrenő hangzása azért nagyon sokat jelent szerintem.

A CELESTIA kifinomultabb, éteri világához sokkal jobban illik ez a tisztább hangzás, ez kétségtelen tény, mint mondjuk a próbatermi megszólalás. Ami talán meglepő fordulatnak nevezhető a felállással kapcsolatban az az, hogy a XASTHUR-ból ismert Malefic csatlakozott session billentyűsként az alapító- és egyben állandó tag, Noktu mellé. Szerencsére nem játssza túl szerepét, hangulatos, éteri hatású billentyűtémákat hoz, ott, ahol kell, és nem többet (egyébként, ha jól tudom, Malefic már nem része a CELESTIA-nak, viszont egy Ghaast nevű gitáros bekerült a képbe, és a csapat koncertezni is fog.).

A zene pedig a jól ismert CELESTIA stílusában íródott, semmi lényeges változásról nem tudok beszámolni. Viszont nagyon jó dalokat sikerült kreálniuk, legyen az gyorsabb, lendületesebb nóta (“Death of the Lizzard Queen”), vagy lassabb, tényleg éteri (azt hiszem, ez a jelző az egyik leggyakrabban felbukkanó, ha a CELESTIA-ról van szó…) címadó. És természetesen Noktu jól ismert extrém éneke is a régi. És ami szintén a régmúltra utal vissza, az a “Cave Full of Bats” idején használt logo ismételt felbukkanása. És ha már a körítésről beszélek, akkor mindenképpen meg kell említenem a rendkívül szép, igényes és ízléses borítót/bookletet, valamint a fantasztikus splicase-t is.

Egy talány maradt még számomra, a “Morbid Romance” című dal, ami már a 2001-es promo kazettán, illetve az Apparitia… lemezen is felbukkant, és itt is van egy ilyen című szerzemény, ami zeneileg viszont más… A “Death of the Lizzard Queen” témái viszont ismerősen csengenek… Hmm.

—————————–

ENGLISH VERSION:

The second full-length album of CELESTIA is not a completely new material now since it was released back at the beginning of this year on Noktu’s (another) label, Apparitia Recordings. However, due to its quality maybe it’s not useless to review it here below.
Previously, four tracks (“Admirable Eros Abstraction”, “A Regrettable Misinterpretation Of Mournfulness”, “Death Of The Lizard Queen”, “The Seed Of Negation”) could already be heard on 2007’s “Delhÿs-cätess” demo cassette with a more modest production. Of course, the tunes were already enjoyable on there, and indicated that we’re not going to get a weak stuff, but the strong, professional sound of the album means a lot in my opinion.

It suits CELESTIA’s more sophisticated, ethereal music well rather than, say, a rehearsal production. Which may be considered as a surprising turn regarding the line-up is the joining of XASTHUR’s Malefic on session keyboards to founding and sole member, Noktu. He does not overplay his role, fortunately, bringing moody, ethereal passages, and there, where it’s needed, and not more (anyway, if I am correct, Malefic is not involved in the band any more, but a guitarist named Ghaast stepped into the picture, and the band is going to play live as well).

The music has been written in the well-known style of CELESTIA, there are no significant changes. Nevertheless, they come up with very good songs, be it a faster, more dynamic track (“Death of the Lizzard Queen”), or a slower, indeed ethereal (it seems to be one of the most frequent adjective when speaking of CELESTIA) one like the title track. And of course, Noktu’s extreme vocals are still the same. What also refers back to older times is the reappearance of the logo used in the times of “A Cave Full of Bats”. And, if I’m speaking of these things, I must also mention the beautiful, high-quality and tasty cover/booklet, as well as the fantastic slipcase.

One riddle has remained for me though, namely the song titled “Morbid Romance”, a title which already appeared on 2001’s promo tape, as well on the “Apparitia…” album, and here we have a track, which is musically different, with the same title… The themes of “Death of the Lizzard Queen”, however, sounds familiar to me… Hmm.

Tracklist:

1. She’s Dead (Valse Funeste de Decomposition)
2. A Plaintive Cry Merely Echo
3. Admirable Eros Abstraction
4. A Regrettable Misinterpretation of Mournfulness
5. Death of the Lizard Queen (Necro Phaanthasma)
6. Morbid Romance (Arcana VI Revisitae)
7. The Seed of Negation (Abnegativia Rejections)
8. Frigidiis Apotheosia (Dormant Rests of Raped Necrosia)

Pontszám: 9

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek