Lemezismertetők

CELESTIAL BLOODSHED – Cursed, Scarred And Forever Possessed

Kiadó: Debemur Morti Productions

Weboldal: www.home.no/mittrike

Kiadás éve: 2008

Stílus: Black metal

 

 

 

 

A kissé klisés, nem igazán jól csengő név ezúttal egy meglepően minőségi Black Metal anyagot takar. Mi több, nem is akárhonnan, Trondheimből. Ez számomra azért is érdekes, mert, míg anno hemzsegtek arrafelé a jobbnál jobb BM csapatok, manapság azért valljuk be, elég kevés norvég banda bukkant fel, ami igazán hozná azt a szintet, amit úttörő kollégáik a ’90-es évek elején. A zenészek egy része egyébként más bandákban is érdekelt (pl. KAOSRITUAL), de ne csupán egy afféle alibi mellékprojectként tekintsük rájuk, mert ez a viszonylag rövid játékidejű debüt CD bőségesen több reményre jogosítja fel őket.

Zenéjükben egyébként semmi extrán innovatív, vagy merészen kísérletezgető vonás nincsen, színtiszta, gyűlöletes Black Metalt játszanak, kellően változatos tálalásban. Néhol (“Cursed, Scarred and Forever Possessed”) a korai GORGOROTH északi melankóliával átitatott dühe jelenik meg (ez számomra különösen tetszetős vonása zenéjüknek!), máshol sebesebb elemek repítenek minket tova. Nagyon jól eltaláltnak érzem a lassabb, határozottan vészjósló és morbid témáikat (“All Praise to Thee”). Meglehetősen inhumánus, emberellenes filozófiájuk szerencsére nem csupán a dalszövegekben merül ki, hanem a zene is tökéletesen kivetíti elénk azt, teljes szimbiózisban élnek egymással. A helyenként mélyebb tónusú ének, a horzsoló hangzás, és a fekete-fehér borító, necro image is további plusz pont olvasatomban. Jól megragadják dalaikban a kellő Érzést, és jók a témáik is, mind a lassabb, mind a gyorsabb részeknél. Sőt, a “Demon of Old”-ba még egy rövidke gitárszólót is beépítettek. Elkötelezettségük a Sötét Oldal irányába megkérdőjelezhetetlen hét dalukat hallgatva.

Azt persze nehéz megmondani, hogy lesz -e akkor klasszikus az anyagból, mint mondjuk egy GORGOROTH “Pentagram”-ból, de az albumot nyugodt szívvel merem ajánlani az északi Black Metal iránt lelkesedő rajongóknak. A lemez alapján van még ott fenn potenciál, legyen ez a végső, örvendetes konklúzió ezúttal…

Tracklist:

1. Intro
2. Cursed, Scarred And Forever Possessed
3. Sign of the Zodiac
4. Truth is Truth, Beyond The God
5. All Praise to Thee
6. Gospel of Hate
7. Demon of Old

Pontszám: 8.5

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek