Lemezismertetők

CHARLY SAHONA – Naked Thoughts From A Silent

Kiadó: Lion Music

Weboldal: myspace.com/charlysahona

Kiadás éve: 2010

Stílus: Progressive Rock / Metal

 

 

 

A francia zenekar – Charly Sahona (gitár, szintetizátor, vokál), Diego Rapacchietti (dob, programok), Thomas James Potrel (basszusgitár) – debütáló szóló korongja nyolc számot tartalmaz, a rock/metal műfaján belül.

A Relieved nyitja a korongot, egy energikus, ’80-as évekbeli hangulattal, könnyed metal és hard rock eleggyel. Finom dallamok úsznak az alapritmusokon. A refrén kiemelése jól sikerült: egyszerre marad meg az alapnál és kap olyan színezést, amitől egyértelműen elválik a fő verzétől mégis. Míg a szintiszóló elég jól megszólal, addig a gitárszóló kissé nyomottá válik a végére és céltalanná is, ami végül is az egészet lezárja – így viszont nem érezni a szám végét.
A Raise The Shadow folytatja a sort. Itt is főként klasszikus elemekre épül az egész, az alapok ezt erőstik, ahogyan a különböző zenei megoldások is ezt hangsúlyozzák, de nincs is ezzel semmi baj, mert ettől függetlenül egy kis modern metal is keveredik a szerkezetbe. A hangzás jó: minden kivehető, finom éllel válik el egymástól, miközben egy nagy egészet alkot. A dallamos ének, az óvatos megoldások nagyon jól ütnek, és itt a szóló is jobban egyben marad.

Az Away From Our Sins akusztikus témákon úszik be, finom dobjátékkal alatta, érzelmes énekkel, egészen előjön a ’80-as évek hard rock feelingje, a hatások érezhetőek. Lágy, dalamos, könnyen befogadható részek váltakoznak a felépítésen belül, a dinamikai rendben van, a visszafogott lágy dallamok színessé teszik az amúgy sem szürke, ballada-szerű dalt.
A Forgotten Past egy karcosabb darab: elég erőteljesen indul már az elején is. Persze a szintetizátor itt sem marad ki – élvezetes szőnyeget biztosít az alapokkal együtt, kivéve a súlyosabb részeknél, de ez természetes. A váltakozó hangulatot jól sikerül bemutatni, bár nagyon alaptémákra épül a szerkezet, ettől függetlenül még ott van benne az erő, ha egy hangyányival gyengébben is, mint lehetett volna. Jól szólnak a hangszerek, minden ott van a maga helyén, nem került háttérbe egyik sem. Bár a szóló egy része itt is kérdéseket vetett fel bennem, attól még rendesen össze van rakva.

A River Of Lies karcos riffekkel csap bele, a dallamos részek persze ezúttal sem hiányozhatnak a felhozatalból. Az egyszerű, de ütős alapokon nyugvó témavariációk jól szólnak, színesek és változatosak. Megvan benne minden, ami egy jó dalhoz kell: dinamika, ötletesség és némi egyedi hang is. Jó felépítésű, karakteres track ez, minden mozog és örvénylik benne, és egyenesen előre tör. A szintirész jól emelkedik ki az alapok közül, bár talán kissé hosszúra sikeredett, de ez nézőpont kérdése csupán.
A Living In A Dream Is Not Right kezdete inkább a modern metal jegyeit vonultatja fel, mintsem a tradicionális rock/metal világát eddig hordozó számaik, és később is akad számos példa még az ilyen elegyedésre a szerkezeten belül. Nem mondom, jól lett összehozva ennek a két, alapvetően eltérő hangulatú világnak a keveredése, mert könnyedén lépnek át egyikből a másikba, húzós, súlyos témákból a finomabb részek felé, és mindez egyben is marad, nem esik szét útközben – hallatszik, hogy rendesen dolgoztak vele a srácok.

Az It Will Fly Away alapjai szintén merészek, és a modern metal területére tévednek, így közelebb hozva ismét a két stílusirányzatot egymáshoz. Érdekesnek érdekes, bár nem üt akkorát, mint az eddigi dalok. Kissé nyúzott az egész – bár a témák adnák a húzást, mégsem teljes valahogy: gyengén szólal meg, és kissé vékonyan is talán. Kísérletnek azonban több mint jó.
A korong utolsó dala az All That Can”t Be Said is másfelé kanyarodik, az eleje inkább egy metalcore zenekarhoz illik, de persze azután a dallamos ének és a szintetizátor felbukkanásával ez mindjárt enyhül is: ugyan a karcos íz megmarad, de mégsem az említett metalcore műfaji hatása a domináns, hanem ismét a metal kerekedik felül ebben a különlegesnek ígérkező hangorgiában. Minden egyben van, jól szól az egész: a határozott, dinamikus játék könnyedén és lazán tör előre, egyedül a szóló kelt bennem megint kérdőjeleket (de ez legyen az én bajom).

Összességében egy korrekt lemezt rakott le az asztalra a banda, érdemes utánajárni!

Tracklist:

1. Relieved
2. Raise the Shadow
3. Away From Our Sins
4. Forgotten Past
5. River of Lies
6. Living In A Dream Is Not Right
7. It Will Fly Away
8. All That Can’t Be Said

Pontszám: 7

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek