Lemezismertetők

CHILDREN OF BODOM – Halo Of Blood

Kiadó: Nuclear Blast

Weboldal: www.cobhc.com

Kiadás éve: 2013

Stílus: Melodic Death / Thrash / Power

Brief Sum: They managed to climb out of a pretty deep pit; it is possible, that the results seem better than they are, but time will tell. The matter of fact is a more powerful band returned, and Halo of Blood gave good foundations and momentum for Children of Bodom to reach the top again.

 

A Children of Bodom a kilencvenes évek végén robbant be a köztudatba, olyannyira, hogy a kétezres évek egyik legmeghatározóbb csapatává váltak. Köszönhető volt ez a fiatalos lendületnek, és nem utolsó sorban az egyedi zenei ötleteknek. Melyben kiválóan keveredett a keményebb zúzósabb, agresszív vonal a kitörölhetetlen billentyűs dallamokkal és nem utolsó sorban a gitáron nyújtott szólózás és egyéb harmóniák nagy sebességgel történő előadásával. A jól sikerült zenei összkép mellé párosult még a zenekarvezető Alexi Laiho hihetetlen technikai felkészültsége is, aki a mai napig egy gitárhősnek számít. Így nem csoda, hogy a zenekarnak rengeteg követője akad(t), de eddig nem sikerült őket letaszítani a trónról. Pedig mindent megtettek ennek érdekében ugyanis a legutóbbi két lemez enyhén szólva is katasztrofálisra sikeredett. Nem is értettem, hogy egy olyan banda, aki annak idején klasszikus lemezeket készített, („Follow the Reaper”; „Hate Crew Deathroll”) hogyan sikerülhetett ilyen munkákat kiadni a kezei közül. Megmondom őszintén kezdtem is temetni a bandát és a régi kedvenc elvesztése lebegett lelki szemeim előtt. Aztán mikor Alexi igen lelkesen beszélt az új lemez kapcsán meg a szokásos vissza a gyökerekhez dumát szajkózta gondoltam adok még egy esélyt. Aztán el is érkezett a nap mikor „megforgattam a játszómba” a szintén kaszás fronttal ellátott új „Halo of Blood” című korongot.

Ami legelőszőr feltűnt, hogy a lemez hangzása bivalyerős. Él, lüktet és földbe döngöl. Valahogy így kéne szólnia egy metal lemeznek a mai világba. Első kellemes meglepetés kipipálva majd jött a második ugyanis a „Waste of Skine” nyitónóta egész kellemesre sikerült. Végre kiváló harmóniák agresszív zene a régi idők emléke kezdett felsejleni. Aztán a címadó tényleg „black metalos” gyorsasággal támad. Ú de jó lenne több ilyen dal is a lemezre. Sajnos utána a „Scream for Silence” című lassabb tétel leülteti a korongot majd a megklipesített „Transference” egy kicsit feldobja ugyan, de ez a dal már az előzetes alapján sem jött be annyira. Az utána lévő két nótában azért akadnak kellemes pillanatok. Például a refrén alá pakolt dallam a „Bodom  Blue Moon”-ban, de az utána lévő gyors „thrash”-es dal sem rossz. Majd megint lassabb tétel következik. Szintén unalom. Valahogy most nem találtak utat hozzám ezek a típusú „Children” nóták. Mire megkezdtem volna az aggódást, hogy ennyi volt a lemez érkezett a „Damaged Beyond Repair” és az „All Twisted” kettőse. S végre ezen, két nóta hallatán tudtam igazán lelkesedni a „Halo of Blood”-ért. Na végre így kell ezt csinálni, ha mindegyik dal ilyen lenne….

No, de ne legyünk telhetetlenek ugyanis szó mi szó még ha itt-ott felemásra is, de jól sikerült az új Children of Bodom dalcsokor. Természetesen zenei képzettség szintjén nincs értelme belekötni az anyagba. A riffek, szólók, harmóniák magas színvonalon mozognak. Csak nem mindegyik dal éri el a régi idők hibátlan szerzeményeinek színvonalát, még ha stílusátreformálást már nem is vár el az ember. Mivel azonban egy elég mély gödörből sikerült most kimászniuk, lehet, hogy egy kicsit szebbnek is látom a végeredményt, mint ami valójában, de ez majd az idő eldönti. A lényeg, hogy egy összeszedettebb, erőteljesebb zenekar tért most vissza és a „Halo of Blood” jó alapot és lendületet ad ahhoz, hogy újra a csúcsra érjen a Children of Bodom.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Waste of Skin
2. Halo of Blood
3. Scream for Silence
4. Transference
5. Bodom Blue Moon (The Second Coming)
6. Your Days Are Numbered
7. Dead Man’s Hand on You
8. Damaged Beyond Repair
9. All Twisted
10. One Bottle and a Knee Deep


Pontszám: 8

Kapcsolódó cikkek

KME videók: Votum, Degradead, Regarde Les Hommes Tomber, Khadaver, Promethee, Children Of Bodom, Omnium Gatherum

KMZ

KME videók: The Black Dahlia Murder, Enforcer, Bloodred Hourglass, Motor Sister, Children Of Bodom, Threshold, The 3rd Attempt, Huntress, Ektomorf

KMZ

KME videók: Metal Allegiance, Children of Bodom, Twitching Tongues

KMZ

Children Of Bodom – Megjelent a második single

KMZ

A Children Of Bodom bemutatja az „I Worship Chaos” dalszöveges klipjét

KMZ

A Children Of Bodom kiadja az »I Worship Chaos« második előzetesét

KMZ

A Children Of Bodom bemutatja az »I Worship Chaos« első előzetesét

KMZ

A Children Of Bodom bemutatja ‘Morrigan’ című első számát az »I Worship Chaos« albumról!

KMZ

A Children Of Bodom bejelenti október 2-án megjelenő »I Worship Chaos« című új albumát!

KMZ

A Children Of Bodom a stúdióból jelentkezik!

KMZ

Children of Bodom – „Halo Of Blood” aranylemez lett Finnországban

KMZ

Hot News: Children Of Bodom – launch lyric video for ‘Scream For Silence’

KMZ

Hot News: Children Of Bodom – announce signing sessions in Germany!

KMZ

Hot News: Children Of Bodom – Halo Of Blood Over Europe competition!

KMZ

Hot News: Children Of Bodom – European tour trailer!

KMZ

Hot News: Children Of Bodom – to tour Europe!

KMZ

Hot News: Children Of Bodom – IM1 Special Available Online Now / Exclusive At “Metalfest” Loreley

KMZ

Hot News: Children of Bodom – Third Track-By-Track Trailer Online!

KMZ

Őszi koncerthírek, Volbeat-Hegyalja jegyakció a Concerto Musicnál

KMZ

Hot News: Children Of Bodom – Making of „Transference“ Video!

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek