Lemezismertetők

CHRISTIAN DEATH – American Inquisition

Kiadó: Season of Mist

Weboldal: www.christiandeath.com

Kiadás éve: 2007

Stílus: Dark / Goth-Rock

 

 

 

 

A lassan harminc éve létező zenekarról már esett itt korábban szó, igaz akkor az első lemez lett górcső alá véve. Most a Valor-os Christian Death legújabb lemezét vesézzük ki, illik ezt az oldalát is megismerni a zenekarnak, főképp hogy május 19-én Budapesten is fellépnek (remélhetőleg nem ismétlődik meg a 2003-as koncert balsikere). Sokan nem szeretik ezt a felállást, és ahogy már anno megírtam, a mai napig vita folyik a név használata körül (Eva O, Rozz özvegye és az eredeti felállás nemrégiben Christian Death 1334 néven újra összeálltak), ettől függetlenül ezen az oldalon is születtek és születnek nagyon jó lemezek.

A korong hangzása egész végig inkább a ’90-es évekbeli Christian lemezeket juttatja az ember eszébe, bár talán sokkal kiforrottabb formában. Ezt bizonyítja a Water Into Wine címet viselő első nóta is. A beteg hangulat, a sötét témaváltások még mindig megvannak, igaz jóval gitárcentrikusabb és metálosabb a Valor féle munkásság, mint a korai dark anyagok, és ez most még meg van fejelve egy rockosabb hangulattal. A Stop Bleeding On Me egy pszichedelikával fűszerezett, mély szám, melankolikus, szinte nihilista felhanggal. Remekül áll össze a szerkezet, itt beugrik a ’90-es évek kísérletező doom bandáinak vonala is. A Metamorphosis Of Narcissus. A következő a sorban, megint csak egy beteg hangulatvilágú zene, olyan, amilyet a bandától megszokhattunk, súlyos, sötét, egyedi hangzás, könnyen emészthető, mégis nehéz darab.

A Victim X egy enyhén elektronikus beütéssel bíró dal, a témák monotonsága majd eklektikus kitörése fokozza az élvezetet, táncolható darab ez a korongon. A To Disappear orgonatémával indít, majd beindul az “éjszaka” hangulatvilága, ami oly jellemző módon az utóbbi évek anyagain már tapasztalható volt. Mintha egy sírkertben kóborolna az ember.

A Dexter Said No To Methadone extrémebb felhangokat üt meg (az Ashes-en voltak hasonló számok anno), enyhe elborultság telepszik az emberre, mintha mindig itt bujkálna az egyedüllét érzete, amitől nem tud szabadulni a lélek. A következő track az Angels And Drugs címet viseli, itt ismét egy könnyedebb, rockosabb hangzás van előtérben, mégis érdekes marad a zene ettől függetlenül. Pihentető darab a lemezen, lélegzetvételnyi komorság, az elhagyottság érzetével fűszerezve.

A Seduction Thy Destruction remek témákra építkezik, morbid feelingje rendesen ki van hangsúlyozva, a riffek egyszerűek, de ütősek, a szám végig gördülékeny. A Worship Along The Nile dal egy újabb tipikus Christian Death nóta, előtérbe helyezve a régebbi lemezek súlyosan beteg hangulati világát, energikus kitörésekkel tarkítva, az ének pedig magáért beszél. A See You In Hell ismét rácáfol arra, hogy a Valor féle felállás nem képes jó zenét játszani, ez is egy remekül megírt nóta, letisztult hangzás, a képi világában nagyon sok minden keveredik. A Surviving Armageddon kísérletező hangjai, efektezett énektémái nagyon jól felépítik ezt a dalt, kifejező a végletekig a könnyedebb, rockos hangzás ellenére is ott bujkál benne a rémület.

A The Last Thing egy keményebb szám, egykedvű, monoton verzékkel fűszerezve, mintha kiszáradt folyók medrében keresne vizet az ember, elveszve egy világban, ami teljesen üres és semmitmondó már, mert csak az illúziókra építkezik. Az utolsó track a XIII, hangeffektekkel teli világa, majdnem tízperces időtartama szinte sokkolja az embert, felkészíti minden elképzelhetetlen borzalomra, sokkra, fájdalomra, mégis egyfajta nyugtatóként hat, és érdekes fordulatok vannak benne.

A zenekar rajongói bizonyára beszerezték már a korongot, ha nem, itt az ideje, de mindenki másnak is tudom javasolni nyugodt szívvel.

Tracklist:

1. Water Into Wine
2. Stop Bleeding On Me
3. Metamorphosis Of Narcissus
4. Victim X
5. To Disappear
6. Dexter Said No To Methadone
7. Angels And Drugs
8. Seduction Thy Destruction
9. Worship Along The Nile
10. See You In Hell
11. Surviving Armageddon
12. The Last Thing
13. XIII

Pontszám: 9

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek