Lemezismertetők

CNOC ON TURSA – The Giants Of Auld

Kiadó: Candlelight

Weboldal: facebook.com/cnocantursa

Kiadás éve: 2013

Stílus: Folk / Black Metal

Brief Sum: The whispering voice of the Scottish winds. A thought that maybe the empire will stand forever in strong, mighty lands. You can feel these, and much-much more epic Folk feelings, if you listen to Cnocn and Tursa’s first full length album called The Giants of Auld. Feel the power of Scotland!

 

Ha egy olyan előadót hallgatok, mint amilyen a szóban forgó Cnoc an Tursa is, akaratlanul egy XVI. századi várudvar jut az eszembe, lovagokkal, udvari bolonddal, meg mindennel együtt. Sok hatásos keveréket alkottak már a Folk zene, illetve más Metalok összeházasításával, jelen esetben pedig a főleg Skóciával, valamint ősi regékkel foglalkozó srácok a Black Metal-t próbálták unióra hívni, többé-kevésbé sikerrel.
2006 óta nem jelent meg túl sok lemez Cnoc an Tursa névvel, ez a második anyaguk, illetve az első nagylemez.  Tagcserék sem kifejezetten jellemzőek; stabil a formáció, tartják magukat a skóciai viharos idővel szemben.
Ám lessük meg pár mondat erejéig, mivel is lehetünk gazdagabbak, ha meghallgatjuk a The Giants of Auld-ot! Vérbő, dallamos gitárvezetések és a Black Metalra oly jellemző károgások totális mellőzése figyelhető meg első körben. Szép, tiszta felvételt sikerült összehozni, bár nem is csoda; az első demójuk óta, melynek még neve sincs, öt évük volt arra, hogy valami használhatót szüljenek meg. Szerencsére ez sikerült, méghozzá a Candlelight Records gyaníthatóan nagy segítségének köszönhetően. Hosszúságra majd’ háromnegyed órás az anyag, mely időt tíz igazi Folk Metalos formula tesz ki. Nekem mondjuk, ha már egyszer Black Metalról van szó – még ha részben is! -, furcsán hatott a sok furulya, lant, és egyéb furcsa, várudvarban használatos hangszerek megszólaltatása. Éppen ezért vontam le a megfelelő konklúziót; ennek az anyagnak csöppet sincs Black Metal szaga, itt valami bűzlik, kérem. Viszont meg kell hagyni, kellemesen hangulatos az egész anyag, a srácok tudják, hogyan csináljanak igazi hajrázós, több réteget is megcélzó zenét.
Bár én nem favorizálom a Folk, illetve egyéb mulatós Metal műfajokat, le a kalappal a Cnoc an Tursa előtt, igazán szép munkát végeztek az első nagylemezükön. Meg kell hagyni, nem túl eredeti, sok hasonló lemezt hallhattunk már, ám aki szereti a műfajt, valószínű bele fog bolondulni. Nekem sajna nem sikerült, de nem lehetünk mind egyformák, szerencsére.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. The Piper O’Dundee
2. The Lion of Scotland
3. Bannockburn
4. Hail Land of My Fathers
5. Ettrick Forest in November
6. The Spellbound Knight
7. In Shadowland
8. Winter – A Dirge
9. Culloden Moor
10. Blar na h-Eaglaise Brice


Pontszám: 9

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek