Lemezismertetők

COLOSUS – Blestem

Kiadó: Kaotoxin Records

Weboldal: @ Facebook

Kiadás éve: 2013

Stílus: Atmospheric Black Metal

Brief Sum: Atmospheric/depressing black metal for the dark days of humanity. The ambient parts give great vibes to the music. You can feel the suffering and pain in your veins when listening to it. Another good one-man-band project.

 

A lemez egy darkos klasszikus hangzású orgona bevezetővel indít. Némi halk kórus is felfedezhető és amennyiben nem tudnánk, már itt tisztázódik, hogy ez bizony black metal lesz. Aztán egy laza –három perc- után elvont hangulatú akusztikus téma veszi kezdetét. Kellemes, majd megérkezik a dob a torzított gitár és a kínszenvedős vokál.

A hangzás hozza, amit a stílustól várunk, a tundrán felvett kaotikus massza talán a legjobb szó rá. Rideg és fájdalmas zene ez, mely csontvelőig hatol, ha átérezzük. Egyébként egyetlen ember jegyzi a zenét, aki az info szerint a kiadóval már dolgozott együtt. Különösebb adatot nem találtam emberünkről. A booklet semmi különöset nem tartalmaz, a zenéhez illő képek (felakasztott ember, fura démoni alak, erdő –mi más-) és természetesen kiolvashatatlan banda logo.

Kicsit talán sok a belassult rész a zenében, de mindig azért időben váltunk egy kis blastbeat-re. Az ambient hatás nagyon érezhető, a teljes atmoszférikus teret ezek az elemek teszik ki. Éles zajok, vonós alá festések, és persze a szétvisszhangozott kínhalált átélő vokál. Szívesen meghallgatnám valamelyik dalt gitár és dob nélkül. Néhol ugyan, annyira elvesznek a gitár sávok, hogy erősen koncentrálni kell, hogy jobban kihalld, mit penget az úriember.

A lemez közepén, bár nem váratlanul, de bekerült egy átvezető mely az Intro világát hozza vissza. Az utána lévő dal jött át legjobban mely a Dorinta címre hallgat. Erős horrorisztikus hatás, főleg a indítás. Remekül eltalált darab, mely klasszikus black metal riffekkel operál. Itt valamiért megváltozik a pergő tónusa, hangosabb is, de tompább lesz. Ez kicsit zavaró, túlságosan kiüt a közegből.

A dalszövegekről nem tudok sok mindent leírni, mert semmit sem találtam ezekkel kapcsolatban. Gondolom szenvedés, világfájdalom, -vérhalál- depresszió. Nagyon korrekt kis album tudom ajánlani, ha ilyesmire vágyik az ember.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Desertaciune
2. Mormant
3. Intuneric
4. Blestem
5. Dorinta
6. La apus (feat. Déhà)
7. Red snow (Coldworld cover)
8. Pustiu

Pontszám: 7

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek