Lemezismertetők

COMADOSE – Re-Up

Kiadó: Locomotive Records

Weboldal: myspace.com/comadoseproductions

Kiadás éve: 2008

Stílus: Hardcore / Modern metal

 

 

 

 

A Jack Worster-gitár, Jacob Brown-dob, Michael Roberge-ének felállás nem holmi alap hc/rap/metal ötvöződés, már csak azért sem, mert a felállás csak úgy teljes, ha megemlítjük a két dj/sampleres nevét is: Dan Cicchetti és Thomas Ackroyd. Természetesen a basszusgitár is élő hangszer a felvételen, köszönhetően Jesse L. Martin segítségének. A modern metallal épp úgy kísérletezik a banda, mint a felbukkanó hardcore és rap elemekkel, a felvétel ezt rendesen be is bizonyítja. A keverés nagyjából jól szól, bár talán néha a samplerek el vannak veszve a háttérben. Hát nézzük, mit is nyújtanak a fiúk.

Az első szám a Buzzkill címet viseli, egy kemény, zúzda nóta, tipikus ’90-es évek eleji hardcore beütéssel indít, majd átcsap egy zaklatottabb riffekkel teli, változatos hangulatú, pergő nyelvezetű dalba (ami nekem néha bevillantja a Faith No More-t vagy a RATM-ot).
Súlyos darab a Junkie is, itt is zúznak rendesen a srácok, még több lüktetés, még több beteg, húzós riff hallható, a dobos rengeteg tört ütemet hoz mindez alá. Tényleg nehéz besorolni ezt a zenét egy bizonyos kategóriába, mert a kísérletezés végig az anyagon nyomon követhető. A harmadik szám a Velcro, ami enyhe industrial hatást hordoz magában, miközben a kemény rap/hc énektémák csak úgy cibálják az ember fejét. Itt is rendesen megdörren a lemez, kemény témák sorakoznak egymás után, ha pedig a rengeteg hatás közül ki kellene valamit is emelni, az a Nine Inch Nails és a Clawfinger vonala között mozogna mindenképp.

A next track a Slam Pig, egy erőteljes nóta, remek felépítéssel, itt is tipikus ’90-es évek eleji feelingel megáldva. A RATM hatása itt is kiütközik, bár nem olyan nyersek a témák, mint a kultikus banda kultikus lemezein, de ezek is ugyanúgy pluszt hordoznak magukban, amitől a banda kiemelkedik az átlag közül. A Numb Skull egy kis finom sámánénekkel kezdődik, majd egy elég morbid hangulatú téma követi, amit egy lazább szerkezetű, de ugyanolyan pörgős vonal követi, mint az eddigi számokban hallható volt. Jól kidolgozott témák minden fronton, a két dj/sampleres is odateszi a magáét. Az ének itt már rapesebb, de ez cseppet sem zavaró. A Cushion tört ritmusváltásai, beteges hangzása és dinamikája a helyén van, kell is ehhez a zenéhez némi hasonló elborultság, ha hallgatja az ember: Az effektek itt is remekül épülnek be a témák szerkezeti felépítésébe, jól szól együtt a szám.

A Pain For Pleasure egy szintén húzós dal, itt viszont néhol olyan zenei káosz van, hogy csak néz az ember… néhol azt érzem, hogy béna, sablonos egy-egy riff, verze, néha meg azt, hogy ez pont kellett ide. Mindezek ellenére ez az egyetlen gyenge darab a korongon. A bonus track egy korábbi demoról van, a címe Take Away. Enyhén pszichedelikus hangulattal indít, azután átvált egy monoton, gyászos hangulatú témára, amire itt-ott néha hamis az ének. Egy durvább hangulatba csapnak át, az ének metálos inkább, és gyenge, érezhető rajta, hogy útkeresés volt ez még az énekesnek. A témák nagyjából a mai irányvonal felé hajlanak, de nincs meg benne az a fajta dinamika, ami ma a banda egyik védjegye.

Összességében véve egy korrekt korongot rakott le a csapat az asztalra, a rajongóknak és ismerkedőknek egyaránt ajánlom!

Tracklist:

1. Buzzkill
2. Junkie
3. Velcro
4. Slam Pig
5. Numb Skull
6. Cushion
7. Pain For Pleasure
8. Take Away (bonus track – demo)

Pontszám: 8

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek