Lemezismertetők

CONAN’S FIRST DATE – Effigies EP

Kiadó: –

Weboldal: myspace.com/conansfirstdate

Kiadás éve: 2009

Stílus: Death ‘n’ Roll

Brief sum: The six tracks (and +2 bond tracks between songs) on the Effigies EP are authentic, filthy metal with trash and death influences and face grinding intensity. A really talented group stands behind the release, who interpret this not so easy music with great devotion.

 

A szentendrei Conan’s First Date nem volt ismeretlen számomra, sok dicsérő kritikát olvastam különböző újságokban a The Werewolf Rising EP-jükről, de jómagam nem hallottam azt az anyagot. Maradt hát a Myspace-es belefülelés, és az ott hallottak személyesen is meggyőztek arról, hogy egy tehetséges csapatról van szó.
A második kiadványra teljes egészében felkerül a bemutatkozó EP, és emellett még négy új szerzemény is helyet kapott.

Mindjárt az elején elemi erővel dörren meg a címadó, kíméletlenül döngölnek a középtempós, pincébe hangolt riffek. Bár a banda a Testament-et nem nevezte meg legfontosabb hatásai között, nem csodálkoznék rajta, ha a tagok sokat hallgatnák a Bay Area veteránokat – legalábbis az énekes-gitáros Bencze Márton hangja totál Chuck Billy-s, azaz az üvöltéseken túl megjegyezhető dallamokat is hoz. A gitárszóló is beleillik az összképbe, nincs túlbonyolítva, és így nem rontja el a nóta vérparaszt sárbandagonyázós-varacskos feelingjét. Nagy újításokat semmiképpen se várjunk a csapattól, a következő Killing Machine is hasonló vonalat követ, és ez is rögtön bólogatásra késztet: súlyos, betonkemény alapozás, rövid szóló, stb. Itt talán több az extrém metal (elsősorban death) hatás, ugyanakkor nem szakadnak el túlságosan a sludge gyökerektől sem.

A Million Miles From Home viszont egy érdekes kísérlet, egy 90-es évekbeli techno sláger(!) átdolgozása. Ebben azért jócskán visszavesznek a tempóból és a zúzásból, a dal akusztikus bevezetője inkább blues-os, és úgy egyáltalán meglepő, hogy milyen hangulatos nótát tudtak kihozni belőle. A lemez első felét a Swallow the Sea zárja, ami gyakorlatilag egy 2 perces gitárgerjesztés. A The Werewolf Rising EP-ről ide átkerült négy dal az első kettőhöz hasonlít, azaz mocsárszagú riffek, egyszerű, zsigeri témák uralják őket. Unalomba viszont nem fullad a cucc, elképesztő őserő rejlik az olyan szerzeményekben, mint a Will Not Remain vagy a HypoChrist. Az anyagnak ezen a részén is van egy olyan tétel, ami nem teljes értékű szám, méghozzá a Beyond the Tomb, ami ilyen szempontból a Swallow the Sea „párja”, felkészít az utolsó csapásra. A The Werewolf Rising a leggyorsabb dal, blastbeatekkel megtámogatva, szóval gyalul ez is rendesen.

Nagyon együtt van az egész anyag, nyerő húzás volt az is, hogy felrakták a CD-re az előző EP-t teljes egészében, így most azok a dalok is széles körökhöz eljutnak, és jól kiegészítik egymást az új számokkal. És ha minden igaz, szép lassan készülget a nagylemez is. Várjuk!

Tracklist:

1. Effigies
2. Killing Machine
3. Million Miles From Home
4. Swallow The Sea
5. Punishment
6. Will Not Remain
7. HypoChrist
8. Beyond The Tomb
9. The Werewolf Rising

Pontszám: 8.5

Kapcsolódó cikkek

Conan’s First Date – Mindjárt itt a kislemez

KMZ

CONAN’S FIRST DATE – The Devil Is On The Loose

SteveShield

Új, két számos Conan’s First Date EP

KMZ

Két új Conan’s First Date dal

KMZ

Conan’s First Date – ötéves szülinapi buli november 15-én

KMZ

Conan’s First Date – Bolygó neve: Metál projekt

KMZ

Conan’s First Date és A bolygó neve: Metál

KMZ

Conan’s First Date, Hortobány Hate Crew, Eradication, Moratorium – Koncertbeszámoló

SteveShield

Conan’s First Date – Lemezbemutató koncert: május 4. Budapest, Kék Yuk

KMZ

Conan’s First Date – Megjelent a The Devil Is On The Loose

KMZ

Conan's First Date – Új dal a Legacy magazin mellékleteként

KMZ

Conan's First Date – Készülőben az első nagylemez

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek