Lemezismertetők

CONTROL DENIED – The Fragile Art Of Existence 2CD (Reissue)

Kiadó: Relapse

Weboldal: www.controldenied.info

Kiadás éve: 2010

Stílus: Metal

Brief Sum: No need to write a thing of this album. Who knows it, those know the ropes, who doesn’t, shame on them.

 

Nehéz Chuck Schuldiner (R.I.P.) pályafutásáról, munkásságáról írni. Elfogultság nélkül meg pláne. Szerintem nincs a metal világában olyan zenész illetve rajongó, akire ne hatott volna, akit ne ösztönzött volna valamilyen formában. Más kérdés személyiségének megítélése, sajnos nem ismertem, így arról nem tudok nyilatkozni.
Mekkora élmény, hatás volt, amikor fiatal fejjel meghallgattam a Leprosy-t és a Spiritual Healing-et! Igen, én ezekkel az albumokkal ismertem meg a Mestert, a Scream Bloody Gore csak később jött. Lemezről lemezre, fokról fokra fejlődött, mindig a death metal színtér előtt járt öt lépéssel, a stílus irányadója volt. A „90-es évek közepén már lehetett olvasni, hallani arról, hogy Chuck egy, a death metaltól merőben más projecten dolgozik. Ez lett a Control Denied, mely 1995-ben alakult meg. Kezdetben csak demózgatott Schuldiner mester, az első 1996-os demót egymaga vette fel egy dobgép segítségével basszus és ének nélkül, és még ugyanebben az évben készített egy másik demót is, melyen Shannon Hamm gitáros és a 2000. december 12-én autóbalesetben elhunyt Chris Williams dobolt. A demo érdekessége, hogy Chuck énekelte fel a dalokat illetve a Bite The Pain a kolosszális The Sound Of Perserverence albumra került fel. 1997-ben rögzítette az A Moment Of Clarity demót (rajta a Spirit Crusher-rel), majd a zenekar elnyerte végleges formáját: Chuck és Shannon Hamm mellé, Richard Christy dobos, Tim Aymar énekes illetve Steve DiGiorgio basszusbűvész sorakoztak fel.

A lemezt indító Consumed tudtunkra adja, hogy ez az alkotás más lesz, mint a Death művei, ugyanakkor egy nem mindennapi zenei élménnyel ajándékozza meg a nyitott beállítottságú hallgatót. Ebben a dalban éppúgy benne van a Candlemass/Solitude Aeturnus jellegű doom-os hangulat, mint a Death-re jellemző gyorsaság. Persze Chuck nem tagadta meg önmagát, mert amikor a riffek és a ritmusok begyorsulnak, akkor azok a Death-et idézik, ugyanakkor ott vannak a Nevermore-t eszembe juttató power témák (When The Link Becomes Missing), a jazzes hatások (Breaking The Broken), a mindent átható, a Death-nél sokkal komplexebb megközelítés. Talán az Expect The Unexpected refrénjébe lehet elsőre belekapaszkodni, a többi dal komoly fejtörést okoz, az ember szinte fel sem fogja, hogy mi történik a dalokban. És ez a jó benne, hogy le kell mellé ülni, meghallgatni újra és újra, mert elvarázsol a zene, ez az öt géniusz lúdbőrözést kiváltó katarzist okoz.
Az újra kiadott 3cd-s deluxe változat korai demo felvételeket tartalmaz, olyanokat is, amelyeken Chuck énekel illetve egy poénos szerzeményt a Tune Of Evil-t. A zenekar elkezdett a második Control Denied albumon, a When Man And Machine Collide-on dolgozni, de Chuck tragikus halála miatt a munkálatok megszakadtak. Legyen szó a Death-ről vagy a Control Denied-ról leborulok Chuck Schuldiner hatalmassága előtt. Ez egy örökérvényű lemez.

SAMPLE:
MySpace link

Tracklist:

Disc 1:

1. Consumed
2. Breaking The Broken
3. Expect The Unexpected
4. What If…?
5. When The Link Becomes Missing
6. Believe
7. Cut Down
8. The Fragile Art Of Existence

Disc 2:

1. Consumed (1999 Demos)
2. When The Link Becomes Missing (1999 Demo)
3. The Fragile Art Of Existence (1999 Demo)
4. Breaking The Broken (1999 Demo)
5. Breaking The Broken (1999 Demo) (w/ Chuck Schuldiner on vocals)
6. Believe (1997 Demo)
7. What If…? (1997 Demo)
8. Cut Down (1997 Demo)
9. Tune Of Evil (Comedy Demo)

Pontszám: 10

Kapcsolódó cikkek

Hot News – Control Denied: “Breaking The Broken” Video Premieres On GuitarWorld.com

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek